Alaiba: România ocupă, pe bună dreptate, locul 1 în topul principalilor investitori din R.Moldova

Publicat:

Alaiba: România ocupă, pe bună dreptate, locul 1 în topul principalilor investitori din R.Moldova

Declarația a fost făcută de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare economică, în cadrul celei de-a 12-a reuniuni programate a acesteia, care a avut loc la București, la 9 aprilie.

El a menționat că România ocupă locul 1 în topul tuturor partenerilor comerciali ai Republicii Moldova în lume, reprezentând 21,31% din volumul total al schimburilor comerciale ale Republicii Moldova. “Acest lucru demonstrează nu numai forța relațiilor noastre bilaterale, ci și încrederea reciprocă în comerț”, a spus Dumitru Alaiba, potrivit infomarket.md.


Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Potrivit acestuia, un alt aspect important este prezența puternică a investițiilor românești în Republica Moldova. Cu 1600 de companii înregistrate și investiții în capitalul autorizat în valoare de circa 6,74 miliarde de lei moldovenești, România ocupă, pe bună dreptate, locul 1 în topul principalilor investitori din Republica Moldova.

“România a fost și rămâne un susținător puternic al Republicii Moldova, inclusiv pe parcursul parcursului nostru european. Anul 2023 a fost un an crucial pentru procesul de aderare la UE, iar România a fost mereu alături de noi”, a declarat Dumitru Alaiba.

El a invitat companiile românești din sectorul IT să se alăture Parcului Tehnologic de Inovare din Moldova, subliniind că statutul de rezident al acestui parc oferă o serie de avantaje, printre care un model de impozitare simplificat, un regim de lucru virtual și posibilitatea de a atrage specialiști străini.

“Există deja 27 de companii cu capital românesc care activează în cadrul Parcului IT din Moldova, fac afaceri bune și sunt aproape de casă. Această cifră poate crește cu siguranță”, a declarat Dumitru Alaiba.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

El a menționat că autoritățile moldovenești apreciază reducerea semnificativă a tarifelor de roaming bilateral între operatorii moldoveni și români, care sunt disponibile pentru orice cetățean, astfel crescând semnificativ consumul de servicii de roaming și comunicarea între utilizatorii din cele două țări.

“Bineînțeles, mai avem multe de făcut împreună. De la începutul războiului din Ucraina, comerțul nostru exterior depinde 100% de România. Toate exporturile și importurile țării noastre trec prin România și discutăm în permanență despre cum să simplificăm trecerea frontierei”, a declarat ministrul moldovean al dezvoltării economice și digitalizării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale Regizorul Yorgos Lanthimos, prezent sâmbătă la Festivalul de Film de la...

VIDEO – Rapperul Sean ‘Diddy’ Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită

VIDEO -  Rapperul Sean 'Diddy' Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită O înregistrare video din 2016 îl arată pe Sean...

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului ‘Call of Duty’ pe un serviciu de abonament

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului 'Call of Duty' pe un serviciu de abonament Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call...

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.