Americanii se tem că alegerile prezidenţiale ar putea fi urmate de violenţe (sondaj)

Publicat:

Americanii se tem că alegerile prezidenţiale ar putea fi urmate de violenţe

Doi din trei americani susţin că sunt preocupaţi că violenţe politice ar putea urma după duelul de pe 5 noiembrie din alegerile prezidenţiale între preşedintele democrat Joe Biden şi predecesorul său republican Donald Trump, potrivit rezultatelor unui nou sondaj Reuters/Ipsos dat publicităţii joi, preluat de stiripesurse.ro.

Sondajul efectuat pe un eşantion de 3.934 de adulţi americani a descoperit îngrijorări larg răspândite că SUA s-ar putea confrunta cu o repetare a tulburărilor care au urmat după înfrângerea în alegeri a lui Donald Trump din 2020, când acuzaţiile fostului preşedintele că a pierdut din cauza fraudei electorale au determinat mii de susţinători să ia cu asalt Capitoliul.


Citeşte şi: Parlamentul Republicii Moldova împlinește 33 de ani de activitate – Stiripesurse.md

Circa 68% din respondenţii la un sondaj online – respectiv 83% dintre democraţi şi 65% dintre republicani – au declarat că sunt de acord cu declaraţia că sunt preocupaţi că extremiştii vor recurge la violenţe dacă sunt nemulţumiţi de rezultatul alegerilor.

Americanii se tem că alegerile prezidenţiale ar putea fi urmate de violenţe

În total, 15% dintre respondenţi nu au fost de acord cu această afirmaţie, iar 16% au spus că nu sunt siguri.

În interviuri recente, Trump a refuzat să se angajeze la acceptarea rezultatelor alegerilor şi la mitingurile de campanie i-a portretizat pe democraţi ca trişori.

În faţa tribunalului din New York unde are loc procesul lui Trump pentru că ar fi cumpărat tăcerea unei actriţe de filme porno, mai mulţi oficiali republicani au repetat informaţiile nedovedite că alegerile din 2020 au fost furate.

Sondajul, efectuat între 7 şi 14 mai, a descoperit că republicanii sunt mai neîncrezători în corectitudinea alegerilor SUA decât democraţii. Numai 47% dintre ei au spus că sunt încrezători că rezultatele alegerilor din noiembrie vor fi exacte şi legitime, faţă de 87% dintre democraţi care au exprimat o încredere similară.

Americanii se tem că alegerile prezidenţiale ar putea fi urmate de violenţe

Sondajul Reuters/Ipsos are o marjă de eroare de plus minus două puncte procentuale.

Refuzul lui Trump de a recunoaşte înfrângerea lui Biden în 2020 a venit la sfârşitul unui an turbulent marcat de pandemia de COVID-19 şi de proteste larg răspândite privind injustiţia rasială.

Deşi zeci de tribunale au respins acuzaţiile de fraudă ale lui Trump, preşedintele la final de mandat şi aliaţii săi au lansat un efort amplu de a împiedica Congresul să certifice rezultatele, care a culminat cu atacul de la 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului. Circa 140 de poliţişti au fost răniţi, unul a murit în ziua următoare şi patru s-au sinucis mai târziu.

Americanii se tem că alegerile prezidenţiale ar putea fi urmate de violenţe

Peste 1.400 de persoane au fost arestate pentru implicarea lor în atac şi peste 500 dintre ei au fost condamnaţi la închisoare, potrivit Departamentului Justiţiei din SUA. Printre ei se se află lideri ai grupurilor extremiste Oath Keepers şi Proud Boys. Trump i-a numit pe cei aflaţi în spatele gratiilor “ostatici” şi a spus că i-ar putea graţia pe unii dintre ei dacă se întoarce la Casa Albă.

Trump însuşi este cercetat penal în Washington şi Georgia pentru implicare în tentativa de a schimba rezultatul alegerilor, deşi aceste dosare este posibil să nu ajungă la proces înainte de alegeri. El a pledat nevinovat în ambele cazuri şi neagă că ar fi comis vreo ilegalitate.

Potrivit Reuters, lucrătorii implicaţi în organizarea alegerilor, judecătorii şi alţi oficiali publici s-au confruntat cu un val de ameninţări şi hărţuire începând din 2020. Sondajul este în linie cu unul similar efectuat în octombrie 2022, cu puţin timp înainte de alegerile din Congres de la jumătatea mandatului, când 64% dintre americani erau preocupaţi de violenţele extremiste.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum să-l convingi pe Putin că va pierde războiul din Ucraina

Cum să-l convingi pe Putin că va pierde războiul din Ucraina Două idei domină dezbaterea privind modul în care se poate pune capăt războiului din...

Un român a murit și alți doi au fost răniți într-un atac în Congo

Un român a murit și alți doi au fost răniți într-un atac în Congo Situația de securitate din Republica Democratică Congo este extrem de șubredă. Ministerul Afacerilor...

Rusia a pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore (Statul Major al Forțelor Armate ale...

Rusia a pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore (Statul Major al Forțelor Armate ale...

Odobescu, la Summitul din Elveția: Ucrainenii sunt apărători ai libertăţii şi democraţiei

Odobescu, la Summitul din Elveția: Ucrainenii sunt apărători ai libertăţii şi democraţiei Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat, la Summitul Global pentru Pace...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.