Bolea, la Forumul primarilor: Cel mai trist lucru pe care îl avem astăzi în Moldova este lipsa oamenilor în sate

Publicat:

Bolea, la Forumul primarilor: Cel mai trist lucru pe care îl avem astăzi în Moldova este lipsa oamenilor în sate

Prioritatea noastră, a tuturor, este să creăm posibilități de dezvoltare de afaceri în localitățile noastre. Cel mai trist lucru pe care îl avem astăzi în Moldova este lipsa oamenilor în sate.

Oamenii își construiesc casa acolo unde pot găsi un loc de muncă, care reprezintă o sursă de venit atât pentru autoritățile publice locale, precum și pentru cetățenii care trăiesc în localitate, a declarat ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, la Forumul primarilor, potrivit  IPN.


Citeşte şi: Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Ministrul spune că cel mai trist lucru pe care îl avem astăzi în Moldova este lipsa oamenilor în sate. Procesul de migrație poate fi oprit prin crearea locurilor de muncă, dezvoltând fermele de familii în localități. O mică procesare formată din membrii unei familii este vitală pentru viitorul localităților din Moldova, pentru crearea locurilor de muncă.

Vladimir Bolea a spus că în 2024 va începe un program al pentru dezvoltarea micilor fermieri. În țară vor funcționa zece camere agricole care vor oferi consultanță agricultorilor.

„Tehnologiile se schimbă, programele se schimbă, piețele sunt diversificate. Astăzi Republica Moldova este o parte componentă a circuitelor economice mondiale, globale. Astăzi un producător de struguri din sudul Republicii Moldova, din satul meu de baștină, din Carabetovca, spre exemplu, concurează cu Australia, cu America de Sud, cu toți la capitolul producerii de struguri.

Și, evident, el trebuie să fie informat, el trebuie să cunoască care sunt tendinitele. Aceste lucru astăzi nu se întâmplă. Va fi posibil aceste lucruri de făcut în exclusivitatea prin intermediul camerelor agricole”, a spus ministrul, precizând că, dezvoltând agricultura din Republica Moldova, dezvoltăm satele noastre, dezvoltăm Moldova.

Bolea, la Forumul primarilor: Cel mai trist lucru pe care îl avem astăzi în Moldova este lipsa oamenilor în sate

Tatiana Badan, președintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), a menționat că  autoritățile publice locale, dar și centrale se confruntă cu problema salariilor și cadrelor. În această situație, ar fi foarte corect să fie găsită o soluție ca toți funcționarii publici locali să fie motivați salarial. La fel, este corect să fie gândită pe viitor asigurarea anumitor garanții pentru funcționarii publici, pentru persoanele cu demnitate publică.

Citeşte şi: Platforma DA e indignată de jocurile politice ale PAS-ului

O altă problemă care trebuie să fie luată în calcul este accesul limitat la fonduri al autorităților publice locale. Tatiana Badan a asigurat că autoritățile au capacități și au demonstrat asta prim prisma programului Satul European, deoarece nimeni nu s-a gândit că într-un scurt timp vor apela așa de multe autorități publice locale cu proiecte bune pentru finanțare și a fost foarte greu pentru cei care le-au selectat, pentru că majoritatea erau bune.

Președintele CALM și-a exprimat speranța că pe viitor această capacitate să fie păstrată, Tatiana Badan a propus ca Congresului Autorităților Locale din Moldova să aibă statut de membru asociat în Guvern. Ar fi un suport în identificarea și soluționarea problemelor în domeniul administrației publice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 18 iulie 2024

Horoscop 18 iulie 2024 Astrologii prevăd o zi cu mare potenţial în dragoste pentru unele zodii, dar şi probleme la muncă sau de comunicare pentru alte...

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.