Cine a promovat-o pe Anca Dragu în fruntea BNM

Publicat:

Cine a promovat-o pe Anca Dragu în fruntea BNM

Fostul ministru al Finanţelor din România şi ex-preşedintele Senatului de la Bucureşti, Anca-Dana Dragu, a fost numită în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale din Moldova, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat pe 22 decembrie 2023, de 58 de deputați.

Candidatura a fost propusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a declarat că are „toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”, potrivit Moldstreet.com.


Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

A obţinut cetăţeană Republicii Moldova şi a fost aleasă guvernatoare a BNM

Potrivit CV-ului, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a mai fost ministrul al Finanțelor Publice în Guvernul României în anii 2015 – 2017 și în 2020 a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.

Potrivit legislației, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei este numit de Parlament, la propunerea președintelui Parlamentului. Pentru a fi numită în această funcţia ea a obţinut, cu o zi înainte de vot, cetăţenia R. Moldova.

Modul şi rapiditatea cu care s-a decis revocarea din funcţia de guvernator al BNM a lui Octavian Armaşu şi numirea Ancăi Dragu a generat mai multe critici, inclusiv de la FMI, dar şi suspiciuni că a fost o operaţiune bine regizată.

Cine a promovat-o pe Anca Dragu la BNM

Potrivit unor surse bancare de la Bucureşti, Anca Dragu, care este şi unul din liderii partidului USR, se bucură de sprijinul fostului premier Dacian Cioloş, care este în prezent deputat în Parlamentul European.

„Dragu a fost recomandată şi a venit pe poziţia de Guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova pe filiera Dacian Cioloş – Maia Sandu”, susțin sursele bancare din România.

Conform altor surse, Anca Dragu s-a bucurat şi de sprijinul larg al lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, care o vede drept o posibilă succesoare la conducerea BNR, după patru ani de mandat de guvernatoare la BNM.

De altfel, BNR a anunţat că este pregătită să ofere şi mai multă asistenţă BNM, dacă Anca Dragu, numită în funcţia de guvernator, va solicita acest lucru.

Citeşte şi: Consiliul de Securitate al ONU ‘cere’ într-o rezoluţie un ajutor umanitar ‘la scară mare’ în Fâşia Gaza

„Noi avem relaţii foarte strânse cu Banca Naţională a Republicii Moldova, am coordonat proiectul de întărire a supravegherii bancare. Noi suntem pregătiţi să oferim mai multă asistenţă, dacă noul guvernator Anca Dragu va solicita acest lucru”, a menţionat pentru Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR.

De menționat că Octavian Armaşu este al patrulea guvernator, după Leonid Talmaci (1991 – noiembrie 2009), Dorin Drăguţanu (noiembrie 2009 – aprilie 2016) şi Sergiu Cioclea (aprilie 2016 – noiembrie 2018) în istoria de 32 de ani a BNM, dar Armașu este primul care a fost demis în astfel de condiţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Concurenţi de urmărit la Eurovision 2024. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie

Concurenţi de urmărit la Eurovision 2024. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie Concursul Eurovision, un festival muzical...

Robert de Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: ‘Este un monstru. Doamne fereşte, va deveni din nou preşedinte’

Robert de Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: 'Este un monstru. Doamne fereşte, va deveni din nou preşedinte' Adversar notoriu al lui Donald...

Unul din cele mai mari orașe ale lumii se scufundă din cauza creșterii nivelului mării

Unul din cele mai mari orașe ale lumii se scufundă din cauza creșterii nivelului mării Unul dintre cele mai mari orașe din lume, Jakarta, se scufundă...

O maşină de spălat vase defectă întrerupe un concert al unei orchestre din Hamburg

O maşină de spălat vase defectă întrerupe un concert al unei orchestre din Hamburg O maşină de spălat vase defectă a dus la întreruperea unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.