Consolidarea neutralității permanente a țării intră în vizorul Parlamentului

Publicat:

Consolidarea neutralității permanente a țării intră în vizorul Parlamentului

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a organizat o masă rotundă cu genericul: „Neutralitatea permanentă a Republicii Moldova – alegerea suverană a poporului”. Reununea a avut loc, tradițional, cu ocazia Zilei Internaționale a neutralității, instituită de ONU la 12 decembrie, se arată într-un comunicat, preluat de UNIMEDIA.

„La eveniment au participat politicieni și reprezentanți ai puterii legislative a Republicii Moldova, experți în securitate, avocați specializați în drept constituțional și internațional, politologi și reprezentanți ai comunității științifice. De asemenea, la masa-rotundă au fost prezenți vicepreședintele parlamentului Mihai Popșoi, ex-președinții RM Igor Dodon și Petru Lucinschi, ex-președintele Parlamentului, Dumitru Diacov, ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere și alte personalități.


Evenimentul a fost moderat de Olga Cebotari, Ex-Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova.

Consolidarea neutralității permanente a țării intră în vizorul Parlamentului

În cuvântul său de salut, adresat participanților reuniunii, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a anunțat despre intenția fracțiunii BCS de a continua promovarea proiectului de lege organică privind consolidarea neutralității permanente a Republicii Moldova, consfințit în Constituție, menit să consolideze atribuțiile și responsabilitățile instituțiilor statului în conformitate cu spiritul și buchia principiului constituțional al neutralității.

De asemenea, Vlad Batrîncea a atenționat asupra necesității de a dezbate pe larg subiectul pentru a obține un consens național și a consolida societatea moldovenească în vederea respectării acestui statut.

Citeşte şi: R. Moldova are nevoie de un procuror Cattani

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a remarcat că subiectul propus este unul sensibil, dar important și trebuie examinat inclusiv în contextul noii Strategii de securitate a RM, care urmează a fi aprobată în viitorul apropiat. Mihai Popșoi a atras atenția și asupra faptului că așa state neutre istoric ca Finlanda și Suedia au renunțat la neutralitatea lor permanentă într-un mod democratic, în contextul situației regionale tensionate.

Al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a subliniat necesitatea obținerii unor garanții internaționale reale privind securitatea Republicii Moldova.

Consolidarea neutralității permanente a țării intră în vizorul Parlamentului

Igor Dodon, al cincilea președinte al Republicii Moldova, a menționat că păstrarea neutralității  permanente a Republicii Moldova este o alegere conștientă a cetățenilor, iar sarcina conducerii țării, în contextul unei perioade cruciale de schimbări în lume, este de a asigura respectarea acesteia în interesul securității naționale. ”Subiectul neutralității se bucură de cel mai mare consens în societate (70%), mai mult chiar decât aderarea la UE și necesită promovarea ideii recunoașterii neutralității RM la nivel internațional prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU”, a remarcat Igor Dodon.

Ex-președintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a amintit, că în 1994 partenerii externi au sprijinit această prevedere din Constituție cu privire la statutul de neutralitate și astăzi este necesar de a identifica soluții ce ar permite în cadrul acestei prevederi din Art.11 al Constituției să promovăm securizarea țării. Potrivit lui Diacov, una din soluții ar fi – organizarea unei conferințe internaționale pe subiectul neutralității RM, cu participarea reprezentanților SUA, Rusia, UE, în cadrul căreia să convenim asupra modalităților de transformare a RM într-o insulă de stabilitate.

Ex-președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, s-a referit la Art.142 din Constituție care la modul practic nu permite schimbarea statului de neutralitate permanenta. Dl Pulbere a susținut poziția lui Vlad Batrîncea privind necesitatea unei Legi organice, care ar completa Art.11 al Constituției.

Consolidarea neutralității permanente a țării intră în vizorul Parlamentului

Ex-ministru al Justiției, Stanislav Pavlovschi a remarcat ca renunțarea la neutralitate fără propunerea unei alternative este o crima împotriva poporului moldovenesc și a îndemnat sa nu uitam de idea de baza a neutralității – promovarea păcii.

Participanții la masa rotundă au menționat că principiul neutralității permanente al Republicii Moldova contribuie la păstrarea suveranității țării noastre, oferind soluții de depășire a situației de autoizolare, generată de urmarea unui singur vector extern, precum și de a consolida potențialul de dezvoltare economică al țării.

Pe finalul discuției, Olga Cebotari a subliniat ca asemenea dezbateri sunt binevenite și trebuie continuate atât pe platforma parlamentara cât și în cadrul societății civile. “Ținând cont de pledoariile invitaților, concluzionăm că la ora actuala subiectul neutralității permanente a Republicii Moldova se bucură de cea mai mare susținere în societate și trebuie fortificat și promovat”, a concluzionat Olga Cebotari”, se arată în comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale Regizorul Yorgos Lanthimos, prezent sâmbătă la Festivalul de Film de la...

VIDEO – Rapperul Sean ‘Diddy’ Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită

VIDEO -  Rapperul Sean 'Diddy' Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită O înregistrare video din 2016 îl arată pe Sean...

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului ‘Call of Duty’ pe un serviciu de abonament

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului 'Call of Duty' pe un serviciu de abonament Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call...

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.