Cum s-a schimbat Rusia de la începutul războiului din Ucraina

Publicat:

Cum s-a schimbat Rusia de la începutul războiului din Ucraina

Se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. În tot acest timp, autoritățile de la Kremlin au făcut tot posibilul să scape de mass-media independentă, să închidă gurile cetățenilor care nu sunt de acord cu acest război și să deschidă dosare penale pe numele celor care se opun.  

Protestele de orice fel și chiar depunerile de flori sunt reprimate dur, oamenii sunt arestați și închiși, dosare penale deschise, propaganda ia amploare în timp ce cenzura devine tot mai asemănătoare cu cea din perioada sovietică. Dar haideți să le luăm pe rând. Vorbim despre cum s-au schimbat legile și viața în Rusia după 24 februarie 2022, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Armata nu se vorbește de rău

La mai puțin de o lună distanță de la invazie, președintele rus Vladimir Putin a semnat Legea privind „discreditarea armatei”, care presupune difuzarea de „informații false” despre armata rusă și operațiunile acestora. Potrivit legii, cei găsiți vinovați pot fi amendați sau riscă pedeapsă cu închisoarea până la 15 ani.

Pentru autoritățile de la Kremlin „discreditare armatei” înseamnă să declari că ești împotriva războiului, să ceri încetarea războiului sau să vorbești despre numărul pagubelor și oamenilor uciși în acest război. Această lege incriminează orice opoziție publică sau raportare independentă despre războiul cu Ucraina. Mai mult, legea putea să te aducă și în judecată dacă folosești public sintagma „război împotriva Ucrainei” în loc de „operație militară specială”.

Decimarea presei libere

Tot în 2022, în luna iunie, autoritățile rusești au adoptat o lege care le permite să închidă instituțiile media care nu prezintă informația despre război așa cum vrea președintele. Astfel, dacă înainte de începerea războiului din Ucraina, presa independentă rusă se confrunta cu inspecții și amenzi regulate, după aprobarea acestei legi majoritatea acestor instituții au fost închise.

În primele șase luni după invazie, procurorul general al Federației Ruse Igor Krasnov a anunțat închiderea sau blocarea a circa 138 de mii de surse de internet și nu numai. Totuși, unii editori și-au continuat munca, îndemnând cititorii să folosească alte canale de comunicare (buletine informative și rețele sociale). Cu toate acestea, jurnaliștii au menționat că „nu a mai rămas aproape nicio sursă mass-media independentă în țară”.

Au fost impuse restricții nu numai asupra mass-media, ci și pentru site-urile unor organizații pentru drepturile omului precum: Voice, For Human Rights și Amnesty International.

Propagandă și în școală

De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile ruse au încercat să justifice ideologic invazia. De aceea, propaganda era și este prezentată cu regularitate la televiziunile loiale, dar și în instituțiile de învățământ.

La lecții copiilor li se povestește despre istoria „corectă” a Ucrainei. Și manualele pentru clasele VII-IX subliniază că nu are loc un război, ci o „operațiune militară specială”, care ar fi menită să „salveze oamenii, mai cu seamă pe populația rusofonă a Ucrainei care este asuprită de naționaliști”.

Profesorii sau directorii școlilor care refuză să facă acest lucru sunt concediați.

Simbolistică

Autoritățile ruse și-au atribuit literele latine Z și V drept simboluri de sprijin pentru războiul din Ucraina. Acestea sunt folosite de către ruși pe îmbrăcăminte, pictate pe clădiri și pe site-uri web oficiale. Un jurnalist de la postul Moscow 24 a fost concediat pentru că le-a cerut moscoviților să nu pună litera „Z” pe geamurile mașinilor, deoarece „reduce vizibilitatea” și crește „probabilitatea ca obiectele grele să fie lovite”.

De asemenea, instanțele ruse amendează pe cei care nu-și arată respectul față de aceste simboluri. Jurnalista Isabella Evloeva a devenit inculpată într-un dosar penal, deoarece a numit semnul Z „sinonim cu agresiune, moarte, durere și manipulare fără scrupule”.

Pedepse mai dure

În aprilie 2023, Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat în regim alert modificări la Codul penal, care implică pedeapsa cu închisoare pe viață „pentru înalta trădare”. Până atunci, pentru trădare, pedeapsa maximă era de 20 de ani de închisoare.

Tot atunci au fost făcute și alte modificări pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de articole din codul penal, cum ar fi:

  • Pedepsele pentru atacurile teroriste pot deja ajunge la 20 de ani, adică cu cinci ani mai mult decât până acum.
  • Pedepsele pentru participarea la o comunitate teroristă (care poate fi și un grup de oameni care se arată anti-război sau în opoziție față de actuala conducere) ajung deja la 15 ani (anterior erau de 5 ani).

În ultimele 24 de luni, cuvintele „terorism”, „trădare de patrie”, „agent străin” și „discreditarea armatei” sunt tot mai des folosite de către autoritățile de la Kremlin față de cei care sunt anti-război, care ajung fie să plece din Rusia sau să ajungă în închisoare.

Mai multe dosare penale

Datele arată că în această perioadă a crescut și numărul dosarelor penale împotriva oponenților războiului din Rusia. Proiectul pentru drepturile omului OVD-Info a publicat un raport despre represiunile îndreptate spre cei care protestează împotriva agresiunii ruse. Aproape 20 de mii de arestări au fost efectuate în Rusia pentru pozițiile anti-război. Cele mai multe persoane au fost reținute la scurt timp după începerea invaziei pe scară largă și după anunțul mobilizării. Au fost înregistrate și peste 800 de dosare penale politice pentru o poziție anti-război.

Oamenii au fost arestați, amendați, amenințați sau chiar închiși pentru comentariile lor pe rețelele de socializare în care condamnau războiul, fiind interpretate de autoritățile ruse ca acțiuni „îndreptate împotriva securității statului”. Cu fiecare lună, a scăzut numărul celor care ieșeau la proteste. Tot mai puțini oameni se încumetau să iasă la protest chiar și cu o floare sau cu o foaie curată, pentru că erau arestați în doar câteva minute. Potrivit Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, autoritățile ruse persecută oponenții războiului folosind represiunea, presiunea asupra jurnaliștilor și cenzura.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Copii luați de la părinți

După 24 februarie 2022, Rusia treptat a revenit la unele instrumente represive din perioada URSS. Astfel, copiii au început să fie luați de la cei care s-au opus războiului. La sfârșitul anului 2022, fiul adoptiv al unei femei care a protestat împotriva mobilizării a fost plasat într-un orfelinat. Fiica unui locuitor din regiunea Tula care a desenat un desen anti-război la școală a fost dusă într-un adăpost în martie 2023.

Iar noul „cadou” cu care au venit autoritățile ruse pentru cetățenii săi „neliniștiți” este când la 14 februarie 2024, Vladimir Putin a semnat amendamente de lege care vor permite autorităților să confiște averile celor care „defăimează” forțele armate angajate în agresiunea împotriva Ucrainei sau pun în pericol pe alte căi „securitatea” țării. Legea enumeră mai multe articole în temeiul cărora persoanelor condamnate li se pot confisca bunurile. Printre acestea se numără răspândirea așa-numitelor falsuri despre armata rusă, dezertarea, nerespectarea ordinelor, participarea la o organizație declarată indezirabilă în Rusia și lansarea „apelurilor publice îndreptate împotriva securității statului”. 

 

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Număr record de ‘stres termic extrem’ în Europa

Număr record de 'stres termic extrem' în Europa Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura a fost resimţită a...

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România Un echipaj SMURD a fost solicitat să intervină în...

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme”

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme” Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, apreciază creșterea producției industriale cu 10% estimată...

Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota

Conflict cu în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.