Decizia CIJ în Israelului: Cele șase măsuri provizorii ordonate de Instanță

Publicat:

Decizia CIJ în Israelului: Cele șase măsuri provizorii ordonate de Instanță

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), a dispus vineri Israelului să autorizeze accesul umanitar în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid, fără a-i cere însă încetarea operaţiunii militare în enclava palestiniană, relatează agenţiile France Presse, Reuters şi DPA.

Israelul trebuie să ia “măsuri imediate şi eficiente pentru a permite furnizarea de servicii de bază şi de ajutor umanitar de care palestinienii au nevoie urgentă pentru a face faţă condiţiilor de viaţă nefavorabile cu care se confruntă”, a indicat CIJ în verdictul său foarte aşteptat, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

De asemenea, Israelul trebuie să “ia toate măsurile ce stau în puterea sa pentru a preveni şi a pedepsi incitarea directă şi publică la comiterea de (acte de) genocid”, să facă totul pentru “a împiedica comiterea oricăror acte care intră în sfera de aplicare” a Convenţiei asupra genocidului, se arată în acelaşi verdict.

După atacul grupării Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului său, Israelul desfăşoară în enclava palestiniană o puternică ofensivă militară care a ucis până în prezent peste 26.000 de palestinieni, dintre care 75% sunt femei şi copii.

Africa de Sud, care a acuzat Israelul la CIJ de genocid în Fâşia Gaza, a salutat verdictul acestei instanţe drept o “victorie decisivă pentru statul de drept internaţional şi un reper important în căutarea justiţiei pentru poporul palestinian”.

“Africa de Sud speră cu sinceritate că Israelul nu va acţiona pentru a împiedica aplicarea acestui ordin, aşa cum a ameninţat public că o va face, ci va acţiona în schimb pentru aplicarea lui, cum este obligat să o facă”, menţionează aceeaşi reacţie, transmisă de către Departamentul sud-african pentru cooperare şi relaţii internaţionale.

Dar CIJ nu s-a pronunţat încă asupra cazului în sine sesizat de Africa de Sud, respectiv plângerea că în Fâşia Gaza a avut loc un genocid, prin încălcarea de către Israel a Convenţiei ONU asupra genocidului semnate în anul 1948. Această parte a procedurii judiciare ar putea dura ani la rând.

Israelul a catalogat acuzaţiile Africii de Sud drept false şi “denaturate grosolan”, susţinând că depune toate eforturile pentru a preveni victimele civile în războiul contra grupării Hamas.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Ministrul de externe al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Riyad al Maliki, a salutat de asemenea hotărârea CIJ. “Palestina salută măsurile provizorii dispuse de CIJ împotriva Israelului astăzi. Judecătorii au analizat faptele şi legea şi au decis în favoarea umanităţii şi a dreptului internaţional”, a afirmat ministrul palestinian.

La rândul său, un înalt responsabil al grupării Hamas, Sami Abu Zuhri, a apreciat într-o declaraţie acordată Reuters că decizia CIJ este o evoluţie importantă care contribuie la izolarea Israelului şi la expunerea crimelor comise în Fâşia Gaza. “Cerem ca ocupaţia să fie forţată să implementeze deciziile Curţii”, a mai spus reprezentantul Hamas.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rămăşiţele victimelor accidentului de elicopter din Iran, inclusiv cele ale preşedintelui Raisi, au fost recuperate

Rămăşiţele victimelor accidentului de elicopter din Iran, inclusiv cele ale preşedintelui Raisi, au fost recuperate Salvatorii iranieni au recuperat luni dimineaţă rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui...

Rusia va ridica restricţiile asupra exporturilor de benzină

Rusia va ridica restricţiile asupra exporturilor de benzină Guvernul de la Moscova a decis să suspende interdicţia temporară privind exporturile de benzină, deoarece piaţa este...

Regele Salman al Arabiei Saudite suferă de o infecţie pulmonară

Regele Salman al Arabiei Saudite suferă de o infecţie pulmonară Regele Salman al Arabiei Saudite, în vârstă de 88 de ani, suferă de o infecţie...

Droguri de sute de mii de lei într-o clădire părăsită

Droguri de sute de mii de lei într-o clădire părăsită Oamenii legii au găsit o geantă plină cu droguri într-o clădire părăsită din Chișinău. Citește și:...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.