Disponibilizările masive continuă în Europa în 2024 (analiză)

Publicat:

Disponibilizările masive continuă în Europa în 2024 (analiză)

Disponibilizările masive continuă în Europa în 2024. Inflaţia persistentă, impactul răz­boiului din Ucraina, cererea în scădere, perspectivele economice ne­sigure continuă să forţeze companiile europene să opereze reduceri de personal sau să-şi îngheţe angajările, anunță Ziarul Financiar.

Inflaţia persistentă, impactul răz­boiului din Ucraina, cererea în scădere, perspectivele economice ne­sigure continuă să forţeze companiile europene să opereze reduceri de personal sau să-şi îngheţe angajările, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: FSB a arestat în Daghestan mai mulţi militanţi străini care au legături cu atacul de la Moscova

În industria auto, furnizorul auto german Bosch a anunţat la început de an că va elimina 1.200 de locuri de muncă din cadrul diviziei de dezvol­ta­re software până la finalul anului 2026, scrie Reuters. În februarie, compania a adăugat că va elimina de asemenea 3.500 de locuri de muncă din divizia de electrocasnice. Acestea pe lângă reducerea personalului de la cele două fabrici dn Germania cu 1.500 de poziţii până în 2025.

Continental a anunţat la rândul său că-şi va reduce personalul de cerce­tare şi dezvoltare din divizia auto cu 1.750 de poziţii până la finalul anului 2025.

Potrivit eletrek.co, marii furni­zori auto germani se confruntă cu cos­turi ridicate legate de tranziţia către maşini electrice şi cu o “cerere lentă“, aceştia căutând să disponi­bili­zeze mii de angajaţi, chiar până la 20% din numărul total în unele cazuri, în anii următori.

ZF Friedrichshafen, al doilea mare furnizor german după Bosch, a anunţat că va elimina până la 12.000 de poziţii în cel mai sumbru scenariu până în 2030.

Inflaţia ridicată, materiile prime scumpe şi costurile în creştere dra­ma­tică la energie sunt toate motive pentru deciziile companiilor.

Producătorii germani în general anunţă disponibilizări în condiţiile în care industria concentrată pe ex­porturi a Germaniei se confruntă cu o încetinire globală a creşterii şi cu o inflaţie ridicată.

Alte companii din sectorul auto care au anunţat disponibilizări includ Forvia, Polestar, Stellantis, Volvo.

În ceea ce priveşte băncile euro­pene, cu excepţia Credit Suisse, acestea s-au abţinut de la disponi­bilizări profunde anul trecut. Situaţia e diferită în acest an, însă, notează fnlondon.com.

Fie că încearcă să-şi revitalizeze pre­ţul acţiunilor, să elibereze capital pen­tru buybackuri, să ţină pasul cu teh­nologia, să se restructureze sau pur şi simplu să-şi ţină costurile sub con­trol, marile bănci europene îşi reduc în acest an numărul locurilor de muncă şi taie bonusurile pentru cele rămase.

Banca italiană Banco BPM a anunţat că va elimina 1.600 de locuri de muncă, Deutsche Bank va disponibiliza 3.500 de angajaţi, Societe Generale din Franţa va elimina aproximativ 900 de locuri de muncă la sediul din Paris.

În sectorul industrial şi de inginerie, Nibe Industier, producătorul suedez de soluţii de încălzire a eliminat 340 de poziţii, Sandvik, producătorul suedeze de echipamente pentru sectorul minier, şi-a anunţat intenţia de a disponibiliza aproximativ 1.100 de angajaţi, conform Reuters.

Citește și: Fugarii Plahotniuc și Șor își păstrează cetățenia. Președinția refuză revocarea

În sectorul de retail şi al bunurilor de larg consum, producătorul elveţian de ciocolată Barry Callebaut se pregăteşte să elimine aproximativ 2.500 de locuri de muncă. Alte companii cu planuri de disponibilizare sunt H&M, Sainsbury şi Unilever.

În sectorul tech, Ericsson, SAP, Telefonica şi Vodafone au în vedere disponibilizări.

În 2023, aproape toate sectoarele economice ale Europei au fost afectate de disponibilizări. Inflaţia persistentă, majorările de dobânzi, perspectivele economice imprevizibile au determinat companiile să elimine masiv locuri de muncă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria Mai multe rachete au fost lansate duminică seara din nordul Irakului spre o bază a...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică...

Premier Energy anunţă că luni, 22 aprilie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere a rețelelor electrice

Premier Energy anunţă că luni, 22 aprilie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere a rețelelor electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă...

Horoscop 22 aprilie 2024

Horoscop 22 aprilie 2024 Iată ce vă rezervă astrele pentru ziua de luni, 22 aprilie, potrivit stiripesurse.ro. Ziua de luni este una plină de momente relaxante...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.