E bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte? Tradiții și superstiții

Publicat:

E bine să-ți sărbătorești ziua de naștere înainte? Tradiții și superstiții

Sărbătorirea zilei de naștere este o tradiție cu o lungă istorie și, de-a lungul timpului, a trecut prin nenumărate transformări. În funcție de cultură și regiune, există o mulțime de obiceiuri, credințe și superstiții legate de ziua de naștere. Una dintre întrebările pe care oamenii și le pun frecvent este dacă e bine sau nu să sărbătorești ziua de naștere înainte.

De-a lungul timpului, fiecare cultură și-a dezvoltat propriile tradiții și superstiții în ceea ce privește zilele de naștere și sărbătorirea lor. Așadar, răspunsul la întrebarea dacă să sărbătorești ziua de naștere înainte poate avea un răspuns diferit, în funcție de zonă și cultură. Una dintre cele mai cunoscute superstiții moderne este legată de urarea „La mulți ani” înainte de ziua de naștere propriu-zisă, care se consideră a aduce ghinion.


În unele culturi europene, în special în Germania și în țările nordice, există credința că aduce ghinion să-i urezi cuiva „La mulți ani” înainte de ziua sa de naștere. Se crede că acest lucru poate aduce nenoroc sau chiar să atragă „spiritul morții” asupra persoanei respective. Această superstiție se bazează pe ideea că destinul sau soarta nu trebuie provocate sau forțate, iar sărbătorirea înainte de vreme ar putea fi considerată o încercare de a „păcăli” destinul. Totuși, în alte culturi și chiar pe plaiurile mioritice există obiceiul de a ura La mulți ani mai degrabă înainte decât după.

Asta pentru că urarea de La mulți ani venită după ziua de naștere poate fi un semn că ai uitat de ziua persoanei respective. Dincolo de urările de La mulți ani, în ceea ce privește sărbătorirea zilei de naștere, nu există reguli în acest sens. Sărbătorirea zilei de naștere la o dată anume este o alegere personală. Ceea ce înseammnă că fiecare sărbătorit poate alege să-și celebreze ziua de naștere atunci când își dorește.

Tradiții și superstiții legate de ziua de naștere 

Obiceiurile și credințele legate de sărbătorirea zilei de naștere provin dintr-o varietate de tradiții și credințe culturale, care au evoluat de-a lungul timpului. În prezent, multe dintre aceste superstiții sunt respectate mai mult ca niște tradiții și este mai degrabă o alegere dacă se ține sau nu cont de ele.

Lumânările de pe tort 

Tradiția de a pune lumânări pe tort și de a le stinge a fost asociată în antichitate cu protecția împotriva spiritelor rele. Grecii antici obișnuiau să aprindă lumânări pentru a proteja aniversatul de spiritele rele și pentru a-i aduce noroc. De asemenea, suflatul în lumânări și punerea unei dorințe erau văzute ca un moment magic în care dorința ar putea fi trimisă către zei sau către univers.

În plus, lumânările se sting cu o singură suflare pentru a aduce noroc și pentru a se asigura că dorința se va îndeplini. Numărul de lumânări este, de obicei, egal cu vârsta aniversatului, simbolizând anii trăiți. În unele culturi, și chiar și în anumite regiuni din România, una dintre superstiții spunea că este obligatoriu să pui o lumânare în plus față de numărul anilor împliniți, pentru a fi siguri că anul ce urmează va trece cu bine. Acest obicei s-a diminuat semnificativ după apariția lumânărilor în formă de cifre.

Cadourile 

Oferirea de cadouri în ziua de naștere își are rădăcinile în credința că darurile pot aduce noroc și pot proteja împotriva ghinionului. În unele culturi, cadourile erau considerate și o modalitate de a întări relațiile dintre oameni, iar schimbul de daruri era un obicei care simboliza prosperitatea și afecțiunea. În unele culturi, anumite obiecte au semnificații speciale. De exemplu, în unele țări asiatice, darurile precum monedele, ceasurile sau flori de o anumită culoare sunt oferite cu gândul de a transmite noroc, prosperitate sau sănătate. De asemenea, în unele țări din sud-estul Asiei, în loc să primească daruri, aniversatul oferă daruri altora sau face acte de caritate pentru a-și asigura bunăstarea și norocul în anul ce urmează.

Tortul

Se crede că tradiția tortului de ziua de naștere își are originea în Europa, în special în Germania. În cadrul sărbătorii numite – Kinderfest -, un tort era pregătit pentru copii, iar în mijlocul lui era pusă o lumânare mare, simbolizând „lumina vieții.” În timp, acest obicei a evoluat, iar torturile au devenit din ce în ce mai elaborate. Torturile moderne sunt adesea decorate în funcție de preferințele și interesele celui aniversat, și includ lumânări care reprezintă vârsta acestuia.

Florile

Și Rusia, există credința că nu e bine să sărbătorești ziua de naștere înainte. Ca și în unele țări din nodrul Europei și aici se crede că urarea de„La mulți ani” înainte de ziua de naștere aduce ghinion. De asemenea, rușii consideră că numărul de flori oferite ca dar trebuie să fie impar, deoarece numerele pare sunt asociate cu înmormântările. Această credință a fost împrumutată și de români.

Celebrarea zilei de naștere la un an 

În unele culturi, zilele de naștere ale copiilor erau însoțite de ritualuri speciale pentru a asigura sănătatea și bunăstarea lor. De exemplu, în tradiția chineză, prima aniversare a copilului, cunoscută sub numele de Zhuazhou, includea un ritual în care copilul alegea dintre mai multe obiecte, fiecare simbolizând diferite aspecte ale vieți – bogăție, cunoaștere, sănătate etc. Acest obicei se regăsește și pe plaiurile mioritice, unde, la împlinirea vârstei de un an, copiii sunt îndemnați să aleagă obiectele despre care se spune că sunt un semn al carierei pe care o vor alege în viitor.

Majoratul

Ziua de naștere care marchează în mod simbolic trecerea de la copilărie la maturitate este diferită și ea în funcție de cultură. Dacă în cele mai multe țări, ziua care marchează împlinirea a 18 ani este considerată ziua majoratului, nu peste tot este la fel. De exemplu, în Mexic și în alte țări latino-americane, cea de-a 15-a aniversare a unei fete, cunoscută sub numele de „Quinceanera,” este o sărbătoare importantă care marchează trecerea de la copilărie la maturitate. Este o ocazie fastuoasă, însoțită de o ceremonie religioasă și o petrecere mare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură

Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură Medicii avertizează turiștii care vizitează Thailanda să evite „cea mai mortală mâncare din lume”, koi pla,...

Jennifer Aniston confirmă cele mai bizare zvonuri despre ea. Ce tratamente faciale face vedeta

Jennifer Aniston confirmă cele mai bizare zvonuri despre ea. Ce tratamente faciale face vedeta Jennifer Aniston a confirmat recent că face tratamente faciale cu spermă...

Impactul smartphone-urilor asupra copilului: şapte semnale de alarmă și patru soluții esențiale

Impactul smartphone-urilor asupra copilului: şapte semnale de alarmă și patru soluții esențiale În era digitală, smartphone-urile sunt esențiale și influențează toți utilizatorii, inclusiv copiii. Deși...

Stea postumă pe Hollywood Walk of Fame pentru Otis Redding

Stea postumă pe Hollywood Walk of Fame pentru Otis Redding Cântăreţul şi compozitorul american de muzică soul şi rhythm and blues Otis Redding a primit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.