Fermierii îşi continuă protestele! Vama Leușeni va fi iar blocată

Publicat:

Fermierii îşi continuă protestele! Vama Leușeni va fi iar blocată

Agricultorii nu se dau bătuți și anunță că astăzi la fel vor bloca vama Leușeni-Albița. Astfel, Serviciul Vamal recomandă persoanelor fizice și transportatorilor să opteze pentru traversarea prin alte posturi vamale în care, de altfel, se înregistrează valori minime de trafic, scrie Unimedia.

„În acest sens, recomandăm să optați pentru traversarea prin posturile vamale Sculeni-Sculeni, Costești-Stînca sau Leova- Bumbăta(program de lucru 08:00-20:00), pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri”, menționează Serviciul Vamal.


„La solicitarea fermierilor din teritoriu vă anunțăm următoarele locuri de proteste ale agricultorilor pentru joi, 15 februarie 2024:

1. Fermierii din raioanele Hîncești, Leova, Căușeni, Nisporeni,
Ungheni, Criuleni vin la vama Leușeni la orele 9:00. Agricultorii au
reiterat solicitarea pentru tuturor călătorilor și agenților economici
să evite azi traversarea hotarului prin această vama și au regretat că
ieri autoritățile nu au întreprins eforturile necesare pentru a
redirecționa traficul.

Fermierii consideră că acest lucru se face premeditat, în scopul generării confruntărilor la punctul de trecere. Protestatarii așteaptă un dialog cu conducerea țări (nu cu ministru al agriculturii)i și menționează că revendicările lor au fost vociferate public. Principalele două țin de îndeplinirea promisiunii cu motorina română și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023. Altfel. ei sunt falimentați și nu
au resurse pentru lucrările de primăvară.

2. Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir începând cu orele
10:00 posibil vor avea mișcări cu tehnica agricolă pe traseu Cantemir – Cahul și Cahul – vama Oancea. Insistă în continuare asupra întâlnirii cu domnul Grosu.

3. Fermierii din raionul Fălești reiterează că începănd cu orele 10:00
orașul Fălești va fi blocat în zona centurii cu tehnică agricolă.

4. Agricultorii din raionul Râșcani iesă cu tehnică agricolă lângă
vama Costești-Stânca.

5. Agricultorii din raioanele Rezina și Orhei râmân pe traseu
Orhei-Rezina, la intersecția lângă satul Bușăuca.

6. Agricultorii din raionul Telenești se adună la orele 10:00 la
intersecția drumului Chișinău – Bălți și Chișinău – Soroca și posibil
vor avea mișcări cu tehnica agricolă.

7. Fermierii din raionul Criuleni rămân lăngă postul vamal intern la
drumul Chișinău – Dubăsari”, menționează Forța Fermierilor.

Întâlnire cu scântei a fost între ministrul Agriculturii Vladimir Bolea și fermierii din Cahul. După circa 15 minute de discuții cu strigăte, fermierii au ieșit din sală și l-au lăsat pe ministru în fața scaunelor goale.

În sudul țării, mai multe tractoare au blocat traseul național Cahul-Cantemir.

Citeşte şi: Biden este mai “previzibil” pentru Moscova decât Trump – Stiripesurse.md

Mai mult, între șoferii blocați în vamă și agricultori s-a iscat un schimb de replici dure. Câțiva șoferi au mers la fermieri să-și exprime nemulțumirea că nu pot ajunge acasă. După mai multe acuzații reciproce, au intervenit carabinierii și polițiștii, pentru a calma spiritele.

Tot ieri, fostul prim-ministru Ion Chicu a avut o întrevedere cu fermierii protestatari, la vama Leușeni. „Printre ei, erau mulți, care în 2020 „m-au dat jos”, cum s-au exprimat ei, dar nu despre asta e vorba…Le-am spus că de protestat trebuie la Președinție și Guvern, chiar cu riscul de a fi „dați cu capul de asfalt””, a menționat ex-premierul.

Fermierii îşi continuă protestele! Vama Leușeni va fi iar blocată

Fermierii care au blocat punctul de trecere Leușeni- Albița au anunțat că se retrag, dar nu pentru mult timp. Aceștia au pus o condiție guvernării, solicitând să fie soluționată până pe 14 februarie dimineața. În caz contrar, agricultorii au amenințat că vor bloca accesul către Vama Leușeni în ambele sensuri.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a venit cu un comentariu, după ce vama Leușeni a fost blocată de fermieri, iar la fața locului au intervenit mascații. „Nici eu nu m-am așteptat că actuala guvernare, după mulți ani de activitate în atmosfera statului polițienesc al lui Plahotniuc, ar prefera în loc de dialog cu agricultorii, majoritatea dintre care au votat pentru PAS, să trimită la ei noaptea mascați”, a scris Slusari, într-o postare pe Facebook.

Luni, fermierii din mai multe localități au ieșit din nou cu tractoarele la protest. Manifestanții au cerut Guvernului demararea imediată a unui dialog pentru identificarea și alocarea urgentă a cel puțin 400 milioane de lei, pentru compensațiile agricultorilor afectați de crizele din ultimii doi ani.

Poliția R. Moldova a anunțat că fermierii care au ieșit cu tractoarele la protest, pe drumurile naționale, au blocat traseul ce duce spre vama Leușeni-Albița. În acest context, oamenii legii au venit și cu un apel către șoferii care și-au planificat deplasarea în România, prin acest punct de trecere a frontierei.

Fermierii îşi continuă protestele! Vama Leușeni va fi iar blocată

Tot luni seara, Serviciul Vamal a informat că în contextul protestelor organizate de agricultori, accesul vehiculelor către și dinspre postul vamal de frontieră Leușeni a fost în continuare blocat. În același timp, Poliția a venit cu un apel către agricultori, „care prin acțiunile lor neanunțate au stârnit divergențe în rândul participanților la trafic”.

Într-o transmisiune live, fermierii au arătat ca accesul vehiculelor către și dinspre postul vamal nu a fost blocat, tractoarele fiind staționate doar pe o parte a carosabilului. „Sunt niște speculații, lumea circulă liber, iar traficul se gestionează. La fel, și camioanele intră în țară. În loc să vină cei de la guvernare să discutăm, au trimis mascați să ne intimideze. Voi cu bățul și cu dubinca nu o să rezolvați nimic”, au declarat manifestanții.

Mai mulți fermieri cu tractoare au pornit, în data de 9 februarie, într-un marș spre Punctul Vamal Leușeni, în timp ce alții au manifestat în raioane.

Fermierul Sergiu Stefanco s-a arătat indignat de faptul că la proteste ies puțini agricultori, în timp ce „ajutor în urma manifestațiilor cu tractoarele au primit mulți”. Acesta a transmis un mesaj dur celor care stau acasă, într-un live pe pagina sa de Facebook.

La 7 februarie, agricultori din raionul Cahul au ieșit la protest. „Sunt disperați, decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară”, au menționat reprezentanții Forței Fermierilor.

Fermierii îşi continuă protestele! Vama Leușeni va fi iar blocată

Pe 29 ianuarie, fermierii din sudul țării au venit cu noi revendicări către autorități și au anunțat că, în cazul nesoluționării acestora în termen de 5 zile, vor ieși la proteste cu tehnică agricolă. „Ne așteaptă o catastrofă financiară și socială. Vom fi falimentați, vor dispărea mii locuri de muncă, iar în locul nostru vor veni companiile transnaționale”, se arată într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.

Anterior, fermierii au cerut guvernării achitarea datoriilor la subvențiile, care compensează dobânzile la credite, până în martie. Potrivit Asociații Forța Fermierilor, „mii de agricultori micro, mici și mijlocii sunt îndatorați, presați și executați de creditori și nu dispun de resurse suficiente pentru a începe lucrările de primăvară”.

Pe 5 decembrie 2023, fermierii au ieșit la un nou protest în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au organizat un marș cu tractoarelor, în centrul capitalei și au adus în fața Guvernului saci cu bălegar, paie, cereale și struguri.

Protestul s-a lăsat cu scandal în fața Președinției. Fermierii au venit cu tractoarele, ca să aducă sacii cu paie și bălegar, pregătiți pentru autorități. Aceștia au fost împiedicați de polițiști să lase „surprizele” destinate Maiei Sandu.

Fermierii îşi continuă protestele! Vama Leușeni va fi iar blocată

Fermierii au mărșăluit cu tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare, claxonând continuu. Traficul din centrul capitalei a fost aproape paralizat, însă nu blocat complet.

Tractoarele au staționat și în fața Parlamentului, unde fermierii l-au așteptat pe Igor Grosu să iasă la discuții. În acest timp, troleibuzele au fost nevoite să staționeze, pentru că mașinile poliției au blocat banda transportului public, iar pasagerii au mers pe jos. „Au blocat traficul, apoi vor spune că noi am făcut-o”, au menționat fermierii.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, reprezentanții căreia au protestat în centrul capitalei, cu tractoarele, a declarat că solicitarea agricultorilor de a discuta cu premierul Dorin Recean nu a fost auzită. „Noi nu plecăm din piață, avem nevoie de soluții, cel puțin săptămâna aceasta sigur vom fi în PMAN, dacă nu iese cumva domnul Recean cu o soluție”, a menționat Slusari

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe zone din Făleşti rămân fără curent

Mai multe zone din Făleşti rămân fără curent În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță a instalațiilor electrice, precum și a posturilor de transformare, S.A....

Tragedie la Drochia. Directoarea gimnaziului s-ar fi sinucis

Tragedie la Drochia. Directoarea gimnaziului s-ar fi sinucis Directoarea gimnaziului „Dumitru Roman” din satul Drochia din raionul cu același nume, s-ar fi sinucis, scrie presa...

Consultații medicale gratuite în Căușeni și Nisporeni

Consultații medicale gratuite în Căușeni și Nisporeni În această săptămână, echipele mobile de medici specialiști vor oferi consultații profilactice gratuite locuitorilor din raioanele Căușeni și...

România rămâne principala piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti

România rămâne principala piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti În primul trimestru al acestui an exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat 921,8 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.