FMI se aşteaptă la o supraîncălzire a economiei Rusiei, în contextul sancţiunilor

Publicat:

FMI se aşteaptă la o supraîncălzire a economiei Rusiei, în contextul sancţiunilor

Creşterea economiei Rusiei “a surprins” Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei, transmite DPA.

“Este o economie de război“, a apreciat joi purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Economia rusă are o proporţie ridicată de cheltuieli militare, care alimentează producţia. “Există, de asemenea, o mulţime de transferuri sociale care sprijină majorarea consumului”, a adăugat oficialul FMI.

Totuşi, în prezent există indicii privind “supraîncălzirea” economiei – cum ar fi inflaţia ridicată. Creşterea economiei Rusiei ar urma să încetinească pe termen lung, ţinând cont că ţara este deconectată de la sistemul financiar internaţional şi are doar un acces limitat la tehnologie, a afirmat Kozack.

“Aş observa, de asemenea, că în privinţa capitalului uman Rusia a pierdut o parte din forţa de muncă calificată de pe piaţa muncii. Toţi aceşti factori vor avea un impact semnificativ asupra creşterii şi perspectivelor pe termen lung”, a explicat purtătorul de cuvânt al FMI.

FMI previziona în ianuarie că PIB-ul Rusiei va înregistra o creştere de 2,6% în 2024, faţă de un nivel de 1,1 previzionat în toamna anului trecut. Motivul revizuirii, a explicat FMI, îl constituie cheltuielile militare ridicate şi consumul privat, sprijinit de creşterea salariilor. Pentru 2025, FMI previzionează un avans de 1,1%.

Presiunile inflaţioniste s-au atenuat comparativ cu lunile din toamna anului trecut, dar rămân ridicate, cererea internă încă depăşind capacitatea de producţie, a anunţat săptămâna trecută Banca Centrală a Rusiei.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Instituţia a revizuit uşor previziunile privind creşterea economiei ruse în 2024 la 1-2%, de la un nivel estimat anterior de 0,5-1,5%.

Analiştii apreciază că efectele negative ale războiului contra Ucrainei rămân un obstacol în calea reducerii inflaţiei, lipsa forţei de muncă ducând la majorarea salariilor. Deşi aşteptările gospodăriilor privind preţurile au scăzut sub 12% în decembrie, ele rămân ridicate şi afectează începutul perioadei de relaxare a politicii monetare, a apreciat Sofia Donets, economist la Renaissance Capital.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Andrei Galațchi, 'omul lui Șor' a fost eliberat din arest preventiv Andrei Galațchi, candidatul Partidului „Șansa” pentru funcția de primar al orașului Cricova din municipiul...

Un internaut a filmat momentul în care un șofer ar fi oferit bani unor agenți ai poliției

Un internaut a filmat momentul în care un șofer ar fi oferit bani unor agenți ai poliției Imagini ce provoacă multe semne de întrebare au...

Iranul și Pakistanul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Israelului

Iranul și Pakistanul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Israelului Într-un comunicat comun publicat miercuri de Ministerul de Externe de...

Cât de rău este zahărul pentru organismul nostru şi cât ar trebui să consumăm zilnic?

Cât de rău este zahărul pentru organismul nostru şi cât ar trebui să consumăm zilnic? Zahărul, în numeroasele sale forme, a fost un subiect de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.