Fost comandant Wagner, arestat în Norvegia

Publicat:

Poliţia norvegiană a arestat un fost comandant al grupului de mercenari Wagner, suspectat că a încercat să treacă ilegal graniţa înapoi în Rusia după ce a cerut azil în Norvegia la începutul acestui an, relatează Reuters, citându-l pe avocatul bărbatului.

Andrei Medvedev, care a fugit din Rusia în ianuarie prin graniţa arctică cu Norvegia, a povestit că a fugit în timp ce gărzile ruseşti trăgeau focuri de armă asupra sa. El a vorbit despre perioada în care a luptat în Ucraina ca parte a grupului Wagner.


Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

Poliţia a declarat vineri seara că un bărbat de aproximativ 26 de ani a fost reţinut pentru că a încercat să treacă ilegal frontiera rusă, dar nu a precizat numele acestuia. Un ofiţer al poliţiei locale din Finnmark a refuzat să ofere identitatea bărbatului arestat.

Trecerea frontierei cu Rusia este permisă doar în punctele desemnate.

Dar arestarea lui Medvedev a fost cauzată de o neînţelegere, a declarat pentru Reuters avocatul său norvegian Brynjulf Risnes.

“A fost acolo sus pentru a vedea dacă poate găsi locul unde a trecut (în Norvegia în ianuarie). A fost oprit când se afla într-un taxi. Nu a fost niciodată în apropierea graniţei … Nu a avut niciodată intenţia de a trece graniţa (în Rusia)”, a declarat Risnes.

La momentul sosirii sale în Norvegia, Medvedev a declarat că a cerut azil pentru că se temea pentru viaţa sa după ce a fost martor la uciderea şi maltratarea prizonierilor ruşi aduşi pe linia frontului în Ucraina.

Evadarea sa din ianuarie a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, fiind un exemplu rar la acea vreme de dezertare într-o ţară occidentală a unei persoane care pretinde că a luptat pentru Rusia ca mercenar în războiul din Ucraina.

Însă în luna mai, el a declarat într-un videoclip postat pe YouTube că vrea să se întoarcă în Rusia, chiar dacă crede că acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru viaţa sa, descriindu-se ca fiind “un fel de băiat într-un joc mare” din care nu mai vrea să facă parte.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Risnes a declarat că Medvedev are dreptul să se întoarcă în Rusia dacă doreşte acest lucru, dar că “trebuie să se întâmple o mulţime de schimbări” pentru ca întoarcerea să fie sigură.

În aprilie, Medvedev a fost condamnat în Norvegia pentru implicare într-o bătaie într-un bar şi pentru port de armă cu aer comprimat, dar a fost achitat pentru comiterea de acte de violenţă împotriva poliţiei. El a declarat atunci că priveşte spre viitor şi că speră să primească azil.

CITESTE SI

Capul unei celebre rețele de hackeri a fost arestat

Capul unei celebre rețele de hackeri a fost arestat Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun,...

Putin a promulgat bugetul Rusiei, cu o creştere de două treimi a cheltuielilor militare în 2024

Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66 % a sumelor alocare...

Vicepreşedintele Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, a încetat brusc din viaţă

Vicepreşedintele Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, a încetat brusc din viaţă luni, informaţiile oficiale sugerând că Nikolai Vasev, care avea...

Israelul anunţă un acord cu Elon Musk referitor la serviciul Starlink

Miliardarul american Elon Musk a convenit ca serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink să fie disponibil în Fâşia Gaza numai dacă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.