Fostul guvern polonez a spionat câteva sute de persoane folosind software-ul israelian Pegasus (raport al Parchetului general)

Publicat:

Fostul guvern polonez a spionat câteva sute de persoane folosind software-ul israelian Pegasus (raport al Parchetului general)

Fostul guvern polonez, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a spionat câteva sute de persoane folosind software-ul israelian Pegasus, indică un raport elaborat de Biroul procurorului general al Poloniei şi adresat parlamentului, transmite marţi DPA.

Programul informatic israelian a fost utilizat pentru a monitoriza 578 de persoane în perioada 2017 – 2023, arată raportul citat, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

În prezent, o comisie parlamentară de anchetă investighează dacă guvernul PiS, care s-a aflat la conducere până în decembrie anul trecut, a folosit Pegasus pentru a-şi spiona opozanţii politici.

Potrivit unor relatări din media poloneze, în prezent există indicii că guvernul PiS a folosit software-ul Pegasus şi pentru a monitoriza politicieni din rândurile sale.

Săptămâna trecută, ministrul justiţiei polonez Adam Bodnar a anunţat că 31 de oameni care au făcut obiectul unor acţiuni de monitorizare în care a fost folosit Pegasus vor fi citaţi ca martori de către Parchetul polonez.

Ulterior, eurodeputatul Krzysztof Brejza a anunţat că a primit o astfel de citaţie. Brejza este membru al Coaliţiei Civice, formaţiunea actualului premier polonez Donald Tusk.

În 2022 Jaroslaw Kaczynski, preşedintele PiS, aflat atunci la putere, a recunoscut că ţara sa a cumpărat acest soft de spionaj, dar a respins acuzaţiile conform cărora el a fost utilizat împotriva opoziţiei politice.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Programul informatic Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină undă verde din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu aprobarea vânzărilor de arme. De îndată ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau de imagini.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

PSDE o critică dur pe Olesea Stamate

PSDE o critică dur pe Olesea Stamate Partidul Social Democrat European, condus de Ion Sula, a numit „iresponsabile” declarațiile vicepreședintei Partidului de guvernare Acțiune și...

Dezinformare nu se propune a fi calificată ca trădare de patrie, asigură Stamate

Dezinformare nu se propune a fi calificată ca trădare de patrie, asigură Stamate Dezinformarea nu se regăsește în proiectul de lege pentru modificarea Codului...

Premierul ceh susţine dreptul Kievului de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Premierul ceh susţine dreptul Kievului de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei Guvernul ceh a reacţionat favorabil la apelul secretarului general al NATO, Jens...

Spania a recunoscut oficial statul Palestina

Spania a recunoscut oficial statul Palestina Guvernul spaniol a adoptat marţi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, un decret prin care recunoaşte oficial...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.