Funcționează săptămâna de lucru de 4 zile? Rezultatele după un an

Publicat:

Funcționează săptămâna de lucru de 4 zile? Rezultatele după un an

Zeci de companii din Marea Britanie au testat timp de un an săptămâna de lucru de 4 zile. Rezultatele sunt încurajatoare. 89% dintre companii au păstrat modelul și după un an. Toți managerii chestionați au spus că săptămâna de 4 zile a avut un impact pozitiv asupra companiei.

La un an după ce 61 de companii din Marea Britanie au ales să participe la un studiu pilot privind săptămâna de patru zile, 89% dintre acestea au continuat să mențină această structură, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: SIS trimite o nouă tranșă de dosare la Arhive

Mai multă eficiență, angajați mai fericiți și mai puțină rotație s-au numărat printre rezultatele pozitive.

Renunțând la modelul standard al săptămânii de lucru de cinci zile, organizațiile participante au fost de acord să finalizeze 100% din volumul obișnuit de muncă în 80% din timpul lucrat – fără nicio reducere a salariului. După un an, 51% dintre companii au decis să adopte permanent săptămâna de lucru de patru zile, iar 89% au decis să continue această structură pe parcursul anului.

Într-un sondaj citat de ABC News, 100% din manageri au declarat că săptămâna de patru zile a avut un impact “pozitiv” sau “foarte pozitiv”.

82% dintre companii au raportat un impact pozitiv asupra bunăstării personalului. 50% au văzut efecte pozitive asupra reducerii fluctuației personalului, iar 32% au spus că politica le-a îmbunătățit în mod vizibil recrutarea.

„Îmbunătățirile în ceea ce privește sănătatea fizică și mentală, echilibrul dintre viața profesională și cea privată și satisfacția generală în viață, precum și scăderi în ce privește epuizarea, constatate la sfârșitul proiectului pilot inițial, s-au menținut după un an”, au declarat cercetătorii.

La nivel internațional, săptămâna de lucru de patru zile a devenit o cerință cheie în unele negocieri sindicale din țări precum Statele Unite, Germania și Italia.

Citeşte şi: Serebrian îi ironizează pe separatişti: Putin s-ar putea să „scape o lacrimă” pentru Transnistria – Stiripesurse.md

Spania, Islanda și Africa de Sud se numără printre țările care au pus în aplicare o săptămână de lucru de patru zile pentru anumite companii și lucrători.

În noiembrie 2023, Belgia a impus o lege care obligă angajatorii să ofere angajaților cu normă întreagă dreptul de a cere o săptămână de lucru de patru zile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jumătate din terenurile agricole din Republica Moldova ar putea fi afectate de secetă

Jumătate din terenurile agricole din Republica Moldova ar putea fi afectate de secetă Seceta a devenit ceva obișnuit în ultimii ani, iar prognozele arată că,...

De ce tinerii din ziua de azi îmbătrânesc mai repede decât ar trebui și sunt predispuși la cancer. Noua teorie lansată de oamenii de...

De ce tinerii din ziua de azi îmbătrânesc mai repede decât ar trebui și sunt predispuși la cancer. Noua teorie lansată de oamenii de...

Mihai Popșoi la Convenția moldo-americană: „Cetățenii noștri stabiliți aici și-au realizat visul american, dar nu au uitat de casă și încearcă să ajute Moldova”

Mihai Popșoi la Convenția moldo-americană: „Cetățenii noștri stabiliți aici și-au realizat visul american, dar nu au uitat de casă și încearcă să ajute Moldova” În...

VIDEO: A răpit două automobile în aceeași zi

VIDEO: A răpit două automobile în aceeași zi Un bărbat de 26 de ani a fost reținut, fiind suspectat  de răpirea a  două automobile, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.