G7 îşi exprimă ‘puternica preocupare’ cu privire la ajutorul Chinei pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei

Publicat:

G7 îşi exprimă ‘puternica preocupare’ cu privire la ajutorul Chinei pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei

Miniştrii de externe al statelor din G7, reuniţi pe insula italiană Capri în Italia, şi-au exprimat vineri “puternica preocupare” cu privire la transferurile de materiale chineze Rusiei, care ajută maşinăria de război rusă în războiul împotriva Ucrainei, potrivit comunicatului final, informează AFP.

“Exprimăm puternica noastră preocupare cu privire la transferurile spre Rusia, dinspre companii ale Chinei, de materiale cu dublă utilizare şi de componente pentru arme pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi întări producţia militară”, au afirmat miniştrii în acest comunicat difuzat la finalul reuniunii lor, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

“Aceasta permite Rusiei să-şi reconstituie şi revitalizeze industria de apărare, fiind astfel o ameninţare pentru Ucraina şi pentru securitatea şi pacea internaţionale”, au deplâns ei în comunicat. “China ar trebui să asigure că acest sprijin va înceta, dat fiind că el va prelungi conflictul şi va majora ameninţarea Rusiei la adresa vecinilor săi”, au adăugat miniştrii de externe ai statelor G7.

G7 este format din SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Italia, iar aceasta din urmă prezidează anul acesta grupul.

În timpul unei conferinţe de presă susţinută vineri, secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat China că alimentează indirect conflictul din Ucraina furnizând Rusiei componente pentru industria sa de apărare.

“În ceea ce priveşte industria de apărare rusă, primul contributor în acest moment, în acest domeniu, este China”, a declarat Blinken la finalul summitului G7. Aceasta “îi permite Rusiei să îşi continue agresiunea împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

“Dacă Beijingul vrea să aibă, pe de o parte, relaţii amicale cu Europa şi cu alte ţări, ea nu poate alimenta pe de altă parte ceea ce constituie cea mai mare ameninţare împotriva securităţii europene după sfârşitul Războiului Rece”, a subliniat secretarul de stat american.

Blinken şi-a împărtăşit îngrijorările în legătură cu acest subiect în timpul unei sesiuni de lucru consacrată invaziei ruse asupra Ucrainei şi sprijinului pentru această ţară, care se confruntă de peste doi ani cu trupele ruse, a informat o sursă diplomatică americană.

SUA speră că în special statele europene vor face presiune asupra Beijingului pentru ca acesta să-şi reducă sprijinul militar pentru Rusia, într-un moment în care, după cum recunoaşte Washingtonul, forţele ruse câştigă teren pe teritoriul ucrainean.

SUA susţin că au constatat de luni de zile transferul de materiale din China spre Rusia, materiale pe care Moscova le foloseşte pentru a-şi reconstrui industria de apărare, şi acest lucru se oglindeşte pe câmpul de luptă în Ucraina.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Washingtonul a fixat o linie roşie Chinei – să nu furnizeze direct arme Rusiei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei – şi până acum nu a avut vreo dovadă de contrariu.

Însă SUA denunţă din ce în ce mai ferm sprijinul Beijingului pentru Rusia pe căi ocolite şi stabilesc în prezent o legătură directă cu războiul din Ucraina, pe fondul apropierii chinezo-ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Constantin Borosan: România este pilonul securității energetice a R.Moldova și ne-a ajutat în cele mai grele momente

Constantin Borosan: România este pilonul securității energetice a R.Moldova și ne-a ajutat în cele mai grele momente România este pilonul securității energetice a Republicii Moldova...

Șefa PA, după demisiile de la Curtea de Apel Chișinău: ‘Nu vom avea succes dacă nu sunt suficiente complete de judecători’

Șefa PA, după demisiile de la Curtea de Apel Chișinău: 'Nu vom avea succes dacă nu sunt suficiente complete de judecători' În cazul celor 20...

Zaharova: Comentariile lui Macron despre trimiterea de trupe în Ucraina ‘au legătură cu anumite zile ale săptămânii’

Zaharova: Comentariile lui Macron despre trimiterea de trupe în Ucraina 'au legătură cu anumite zile ale săptămânii' Comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la...

R. Moldova și Ucraina își confirmă solidaritatea și sprijinul reciproc în procesul de integrare europeană

R. Moldova și Ucraina își confirmă solidaritatea și sprijinul reciproc în procesul de integrare europeană R. Moldova și Ucraina își confirmă solidaritatea și sprijinul reciproc...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.