Guvernul a aprobat crearea unui serviciu alternativ de asistență personală în municipiul Chișinău

Publicat:

Guvernul a aprobat crearea unui serviciu alternativ de asistență personală în municipiul Chișinău

Cabinetul de miniștri a aprobat crearea unui serviciu alternativ de asistență personală în municipiul Chișinău, care va putea să reangajeze asistenții persoanelor cu dizabilități severe, demiși de primăria capitalei de la începutul anului.

Noul serviciu social, numit „Asistență personală” cu specializare înaltă, va reangaja asistenții personali din Chișinău începând cu luna mai. Între timp, ministerul Muncii și Protecției Sociale le-a alocat acestora plăți compensatorii de 5.000 de lei în luna martie și a început să facă plățile pentru luna aprilie, a declarat, în ședința de miercuri a guvernului, ministrul Alexei Buzu, potrivit moldova.europalibera.org.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Potrivit deciziei executivului, noua structură este creată pentru a presta servicii în cazul în care acestea nu pot fi organizate și gestionate de autoritățile administrației publice locale.

„Prestatorul” serviciului va fi Agenția pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă (AGSSSI), Agenția Teritorială de Asistență Socială, dar și structurile responsabile de asistență socială și protecție a drepturilor copilului din municipiul Chișinău și din autonomia găgăuză, precum și asociațiile obștești, fundațiile și instituțiile private.

Gestionarea și prestarea serviciului de către AGSSSI va necesita mijloace financiare suplimentare, estimate la 100.704,86 mii lei, pentru majorarea numărului de angajați ai agenției.

„Intervenția” autorităților centrale a fost motivată prin incapacitatea primăriei Chișinău de a organiza și presta serviciul respectiv. Executivul acuză primăria capitalei de faptul că a concediat „ilegal”, în lunile ianuarie-aprilie, peste 760 de asistenți personali și a redus norma de muncă la alți 475.

  • Guvernul PAS și primarul de opoziție, Ion Ceban, se acuză reciproc de faptul că asistenții personali din Chișinău au rămas fără sprijin financiar.
  • Disputa, care a ajuns între timp în justiție, a început în luna ianuarie, când guvernul a preluat de la autoritățile locale finanțarea serviciului „Asistență personală”, cu excepția municipiului Chișinău și autonomiei găgăuze, spunând că acestea ar avea suficiente resurse.
  • Primăria capitalei afirmă că reforma guvernului este discriminatorie. Invocând austeritatea bugetară, municipalitatea a concediat o parte din asistenți de vârstă pensionară și a redus salariile celorlalți cu 50-70%, iar apoi nu a prelungit contractele de muncă ce au expirat.
  • De la începutul anului, zeci de asistenți personali și persoane cu nevoi speciale de care au grijă au protestat, în repetate rânduri, atât în fața guvernului, cât și la Primăria Chișinău.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La Istanbul au fost închise împrejurimile pieţei Taksim pentru a împiedica orice adunare de 1 mai

La Istanbul au fost închise împrejurimile pieţei Taksim pentru a împiedica orice adunare de 1 mai Poliţia a început marţi să închidă împrejurimile pieţei Taksim...

VIDEO// Cozonacii sfințiți urmează să ajungă pe rafturi

VIDEO// Cozonacii sfințiți urmează să ajungă pe rafturi Cozonacii sfințiți urmează să ajungă pe rafturile magazinelor din țară. Cel mai mare combinat de panificație din...

Un lider terorist, pentru care se oferă o recompensă de 5 milioane de dolari, a fost ucis în Mali

Un lider terorist, pentru care se oferă o recompensă de 5 milioane de dolari, a fost ucis în Mali Un lider al organizației Statul Islamic...

Regele Charles al III-lea şi-a reluat îndatoririle publice, după trei luni de absenţă

Regele Charles al III-lea şi-a reluat îndatoririle publice Regele Charles al III-lea şi-a reluat marţi, surâzător, îndatoririle publice, la Londra, după trei luni de absenţă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.