Guvernul condiţionează subvenţiile de irigare oferite fermierilor
Agricultorii care nu își irigă terenurile amplasate pe suprafețe irigabile ar putea pierde accesul la subvențiile guvernamentale în caz de secetă, avertizează Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Fermierii admit că irigarea este singura soluție viabilă în fața secetelor frecvente, dar subliniază că este una aproape inaccesibilă din cauza prețurilor ridicate.
Guvernul susține că s-a investit mult în reabilitarea sistemelor de irigare, iar agricultorii care nu le utilizează își asumă riscul pierderilor. „Nu este corect ca un agent economic, având terenuri în zone irigabile, să nu folosească această resursă. Avem doar câteva regiuni, în jur de 29 de mii de hectare, unde irigarea este posibilă la scară mare, iar acești fermieri trebuie să cultive plante cu valoare adăugată ridicată”, a declarat Șarban pentru Teleradio-Moldova.
Executivul intenționează să adopte măsuri care să „responsabilizeze” fermierii, în special pe cei din sudul țării, cărora le recomandă să se orienteze către alte culturi decât porumbul. „Ei nu au decât să semene, dar își asumă toată responsabilitatea și nu pot să pretindă nici măcar la acele compensații, dacă vor fi, sau la alte sisteme, echipamente care nemijlocit țin de cultivarea porumbului”, a precizat Șarban.
Investiții mari versus pierderi iminente
Fermierul Alexandru Brânza, care este și președinte al Asociației „Forța Fermierilor”, spune că deși are posibilitatea de a se conecta la un sistem de irigare funcțional în Ungheni, nu o poate face pentru că sunt „foarte mari” costurile. „Mi s-a oferit oportunitatea să fiu interconectat la acest sistem, care deși este funcțional, nimeni nu se ocupă de el, și trebuia să găsesc 14 milioane de lei ca să mă conectez. Atunci am de ales: sau merg la voia Domnului și mă rog să ploaie, sau să găsesc 14 milioane de lei și mă gândesc când vreodată voi putea să îmi răscumpăr investiția”.
Guvernul condiţionează subvenţiile de irigare oferite fermierilor
Un alt agricultor Ion Barancean din Leova spune că a fost nevoit să înceapă irigarea pentru a-și proteja culturile de secetele severe. „Am irigat grâu, porumb, floarea-soarelui câte un pic. În caz contrar ce să facem noi? Să lăsăm terenurile, să le dăm înapoi la cetățeni? Și noi ce să facem? Să plecăm din țară? Dacă mai avem secetă încă un an doi la rând, practic banca trebuie să ne ia și casă, și masă și tot ce avem, și tot e puțin gaj”.
Fermierul mai afirmă că plănuiește să extindă suprafețele irigate, în condițiile în care an de an, tot mai multe culturi sunt afectate sever de secetă. „Roada diferă. De exemplu, din 180 de hectare de porumb, anul acesta așa s-a primit că irig doar vreo 30 de hectare de porumb, acolo o să am porumb. Restul e practic 80-90% afectat de secetă, unde nu se irigă. (…) Desigur că se merită, pentru că noi altă ieșire din situație nu avem”.
În Republica Moldova există 87 de sisteme centralizate de irigare, dintre care doar 33 sunt funcționale sau parțial funcționale. Acestea acoperă zone din nordul, centrul și sudul țării, fiind amplasate, în principal, în apropierea râurilor Nistru și Prut. În acest an, Guvernul plănuiește să extindă suprafața irigabilă și să conecteze aproximativ 165 de fermieri la aceste sisteme.