Identitatea lui Satoshi, enigmaticul creator al bitcoin, ar putea fi tranșată definitiv

Publicat:

Identitatea lui Satoshi, enigmaticul creator al bitcoin, ar putea fi tranșată definitiv

Cel mai mare mister din domeniul crypto, identitatea lui Satoshi Nakamoto, enigmaticul creator al bitcoin, ar putea fi tranșat definitiv de o instanță din Londra, însă cel care revendică titlul și foloasele care i se cuvin are contestatari puternici, potrivit stiripesurse.ro.

Craig Wright, inginerul australian în știința calculatoarelor care pretinde că este Satoshi, pseudonimul folosit de creatorul sau creatorii bitcoin, susține că este autorul unui document din 2008 care avea să fie textul fundamental pentru cea mai mare criptomonedă din lume și a altora care i-au urmat.


Citeşte şi: Luna se micșorează și au loc cutremure foarte puternice

Wright susține că deține drepturile de autor ale documentului, precum și pe cele legate de blockhain-ul folosit de bitcoin.

Identitatea lui Satoshi, enigmaticul creator al bitcoin, ar putea fi tranșată definitiv

Însă Crypto Open Patent Alliance (COPA), o organizație care include printre membrii săi firma de plăți online Block a lui Jack Dorsey, fondatorul și fostul CEO al Twitter, cere Înaltei Curți de la Londra să decidă că australianul nu este Satoshi.

Este așteptat ca audierea dosarului să dureze cinci săptămâni, urmând ca Wright să își argumenteze cazul, după ani de zile de speculații cu privire la identitatea reală a creatorului bitcoin.

Craig Wright susține de 8 ani că este creatorul bitcoin

Wright a revendicat titlul pentru prima oară în 2016 iar de atunci a demarat mai multe acțiuni în instanță împotriva unor dezvoltatori și platforme de tranzacționare a criptomonedelor.

Identitatea lui Satoshi, enigmaticul creator al bitcoin, ar putea fi tranșată definitiv

COPA susține în schimb că Wright nu a oferit niciodată dovezi reale care să îi susțină afirmațiile și că, dimpotrivă, a falsificat în mod repetat documente în scopul demonstrării lor.

Jonathan Hough, avocatul COPA, a declarat în fața instanței din Londra că afirmația lui Wright că este creatorul bitcoin reprezintă o ”minciună sfruntată” construită în jurul ”unui fir narativ fals și elaborat, susținut de falsuri la o scară industrială”.

Hough a mai pretins că ”există elemente ale conduitei Dr. Wright care se aventurează în domeniul farsei”, susținând că inginerul britanic s-a folosit de chatbotul ChatGPT pentru a produce unele dintre falsurile sale.

Avocatul a adăugat însă că afirmațiile pe care acesta le face sunt ”extrem de grave”.

”În baza acestei afirmații neoneste potrivit căreia este Satoshi, el a demarat procese în care cere sute de miliarde de dolari, inclusiv împotriva a numeroase persoane private”.

… însă aproape nimeni nu îl crede că este Satoshi

Anthony Grabiner, avocatul lui Wright, a argumentat în schimb în documentele depuse în instanță că clientul său a furnizat ”dovezi clare care demonstrează că este autorul documentului [din 2008] și creatorul bitcoin”.

Identitatea lui Satoshi, enigmaticul creator al bitcoin, ar putea fi tranșată definitiv

Grabiner a mai notat că este ”izbitor” că nicio altă persoană în afară de clientul său nu a pretins în public că este Satoshi.

”Dacă Dr. Wright nu ar fi fost Satoshi, atunci ar fi fost de așteptat ca adevăratul Satoshi să fi ieșit în față pentru a-i contracara afirmația”, a mai argumentat avocatul australianului. Cu toate acestea, mai multe persoane au pretins de-a lungul anilor că ar fi Satoshi.

Iar în ceea ce îl privește pe Wright, puțini ”crypto-entuziaști” cred că el este creatorul bitcoin, printre contestatarii săi notorii numărându-se Vitalik Buterin, creatorul criptomonedei Ethereum, Changpeng ”CZ” Zhao, fostul șef al Binance, și Roger Ver, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din domeniu.

Elon Musk, probabil cel mai faimos susținător al criptomonedelor, crede în schimb că bitcoin a fost creat de Nick Szabo, un inginer, jurist și criptograf în vârstă de 59 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Luptătorul Valentin Petic s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Paris

Luptătorul Valentin Petic s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Paris Lotul olimpic al Republicii Moldova continuă să se mărească! Valentin Petic s-a calificat pentru...

Biden îl acuză pe Trump la CNN că ‘nu va accepta’ rezultatul alegerilor prezidenţiale

Biden îl acuză pe Trump la CNN că 'nu va accepta' rezultatul alegerilor prezidenţiale Preşedintele american Joe Biden dă asigurări, pornind de la principiul că...

Metsola, la Kiev: UE trebuie să-şi ‘ţină’ promisiunile și să furnizeze ajutorul promis Ucrainei

Metsola, la Kiev: UE trebuie să-şi 'ţină' promisiunile și să furnizeze ajutorul promis Ucrainei Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a invitat joi Uniunea Europeană să...

R.Moldova este în așteptarea deschiderii negocierilor de aderare cu UE. Care sunt perspectivele de aderare în actualul context geopolitic

R.Moldova este în așteptarea deschiderii negocierilor de aderare cu UE. Care sunt perspectivele de aderare în actualul context geopolitic Republica Moldova este în așteptarea deschiderii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.