Iran cere sprijinul ONU în războiul psihologic cu SUA

Publicat:

Iranul a cerut marţi secretarului general al ONU Antonio Guterres să se opună SUA după ce administraţia americană a impus sancţiuni ministrului de externe Mohammad Javad Zarif, calificând această decizie restrictivă drept un “precedent periculos”, informează Reuters, potrivit agerpres.

Într-o scrisoare adresată lui Antonio Guterres, ambasadorul Iranului la Naţiunile Unite Majid Takht Ravanchi a acuzat SUA de o “încălcare deşănţată a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional” şi a chemat comunitatea internaţională să condamne comportamentul SUA.


Citește și : Donald Trump îl va primi pe Klaus Iohannis la Casa Albă, pe 20 august

“Constrângerea naţiunilor de a se conforma solicitărilor ilegale ale SUA ameninţă multilateralismul ca fundament al relaţiilor internaţionale şi stabileşte un precedent periculos, pregătind terenul pentru cei care aspiră mai degrabă să dividă decât să unească naţiunile”, se arată în scrisoare.

Ravanchi i-a cerut secretarului general al ONU “să joace un rol activ în menţinerea integrităţii Naţiunilor Unite conform responsabilităţilor pe care le aveţi de a contracara actuala tendinţă periculoasă”. Nu este clar, notează Reuters, cum ar putea reacţiona Guterres ca răspuns la solicitarea părţii iraniene.

Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a refuzat să comenteze pe marginea scrisorii. Întrebat în legătură cu sancţiunile americane impuse ministrului de externe iranian, Guterres le-a răspuns joi reporterilor: “Când solicit cumpătare maximă, cer această cumpătare maximă la toate nivelurile”.

Prin sancţiunile americane impuse lui Mohammad Javad Zarif acestuia îi sunt blocate toate proprietăţile şi activele de pe teritoriul SUA. Şeful diplomaţiei iraniene a negat însă că ar deţine proprietăţi sau active în SUA.

“Impunerea ilegală de sancţiuni ministrului afacerilor externe al Republicii Islamice a Iranului violează de asemenea principiul suveranităţii egale a statelor”, a mai susţinut Ravanchi.

Citește și : Ambasadorul american în Rusia a demisionat

Sancţiunile au fost instituite la două săptămâni după vizita la New York a şefului diplomaţiei iraniene.

Luni, Zarif a scris pe Twitter că, în opinia sa, SUA nu sunt interesate de negocieri cu Teheranul ci doresc, în schimb, supunerea Iranului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.