Iran, Rusia și China – un bloc de temut care își întărește legăturile pentru a lupta împotriva Occidentului

Publicat:

Iran, Rusia și China – un bloc de temut care își întărește legăturile pentru a lupta împotriva Occidentului

În ultimii ani, sancțiunile economice împotriva Moscovei și Teheranului au determinat ambele țări să privească Beijingul ca partenerul lor prioritar, scrie LA RAZON, potrivit stiripesurse.ro.

De-a lungul istoriei, China, Rusia și Iranul nu au fost națiuni prietene. Cu toate acestea, în ultimii ani, Beijingul, Moscova și Teheranul au fost mai unite ca niciodată printr-un numitor (și inamic) comun: Occidentul, în special Statele Unite, care cu acțiunile și sancțiunile lor au schimbat dinamica și astfel cele trei națiuni au realizat o axă anti-occidentală cu legături mai strânse.


Iran, Rusia și China – un bloc de temut care își întărește legăturile pentru a lupta împotriva Occidentului

Atât Moscova, cât și Teheranul sunt în corzi în ceea ce privește relațiile cu Occidentul. Industria energetică iraniană este supusă sancțiunilor “secundare” care restricționează țările terțe, deși în 2022, administrația Biden a relaxat aplicarea regulilor, dorind să lase regulile să fie încălcate dacă asta înseamnă prețuri mai mici. Între timp, invadarea Ucrainei care a lovit teritoriul ucrainean din februarie 2022 a dus la un număr mare de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, care afectează și petrolul rusesc și rubla.

Citeşte şi: A fost sau n-a fost? Presupusul atac împotriva Iranului a fost un avertisment asupra capacităţilor Israelului – Stiripesurse.md

Acest lucru a determinat ambele țări să caute un “plan B” pentru a contracara sancțiunile și a merge mai departe fără ajutor către Occident, moment în care China apare drept cel mai mare beneficiar, deoarece Rusia și Iranul nu au de ales decât să vândă Beijingului. Gigantul asiatic este supus doar unor restricții vizând importurile de tehnologie occidentală, dar nu se confruntă cu interdicții financiare sau embargouri comerciale.

Astfel, poate cumpăra petrol din alte țări, cu avantajul că obține o reducere cuprinsă între cincisprezece și treizeci de dolari față de prețul mondial al țițeiului la achiziționarea de provizii rusești și iraniene. Apoi procesează hidrocarburile ieftine în produse cu valoare mai mare.

În februarie 2023, Xi Jinping a declarat că relația dintre Beijing și Teheran este “de neîntrerupt în toate domeniile”, după o vizită a omologul său iranian, Ebrahim Raisi, în China. La rândul său, exporturile Chinei către Rusia au crescut vertiginos în ultimele luni. Potrivit “The Economist”, Rusia a fost cel mai mare importator de mașini chinezești în 2023, după ce a cumpărat de până la trei ori mai multe vehicule pe benzină decât înainte de începerea războiului în Europa.

La fel, Iranul furnizează arme și drone armatei ruse. Regimul din Orientul Mijlociu a furnizat un număr mare de rachete balistice puternice sol-sol la începutul lunii ianuarie, au declarat șase surse pentru agenția de presă Reuters. Printre acestea se numărau multe din familia de arme balistice cu rază scurtă de acțiune Fateh-110, precum și Zolfaghar. Sky News a dezvăluit că Teheranul a livrat în secret Rusiei 300.000 de obuze și 100 de milioane de gloanțe. Și chiar și înalți oficiali iranieni au asigurat că “ar fi mai multe transporturi”, în ciuda faptului că G7 a emis un avertisment ferm către Iran dacă țara va continua cu transporturile de arme.

Dar nu numai relațiile bilaterale au întărit cooperarea celor trei țări între ele, ci și diverse foruri care au promovat investițiile transfrontaliere. În acest fel, Iranul a devenit al nouălea membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai, o alianță de securitate condusă de chinezi, care include și Rusia. În decembrie, a semnat un acord de liber schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia, care acoperă o mare parte din Asia Centrală, iar în ianuarie, Iranul a intrat în BRICS, care include atât Rusia, cât și China.

Iran, Rusia și China – un bloc de temut care își întărește legăturile pentru a lupta împotriva Occidentului

De acum înainte și în viitorul pe termen scurt sau mediu, scenariul poate rămâne același și legăturile pot fi chiar consolidate. China va continua să joace pentru interesele sale, în timp ce Rusia și Iranul, dacă vor rămâne în aceeași poziție, se vor îndepărta și mai mult de Occident. În sine, Beijingul a rămas indiferent faţă de orice conflict al Teheranului și Moscovei cu țările occidentale, deși acest lucru s-ar putea schimba odată cu viitoarele alegeri din Statele Unite de la sfârșitul anului.

Donald Trump, care ar putea câștiga un al doilea mandat ca președinte al SUA, dacă republicanii i-ar învinge pe democrați, ar putea încerca să expulzeze China de pe piețele occidentale, un scenariu probabil în cazul în care va ajunge la Casa Albă. Acest lucru l-ar face pe gigantul asiatic să aloce mult mai multe resurse unui bloc alternativ în care China, Rusia și Iranul ar forma un “bloc de temut”, cu legături strânse pentru a ataca Occidentul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă plângere pentru agresiune sexuală, depusă împotriva rapperului P. Diddy

O nouă plângere pentru agresiune sexuală, depusă împotriva rapperului P. Diddy O nouă plângere pentru agresiune sexuală a fost depusă împotriva rapperului american Sean ''Diddy''...

Numărul americanilor care consumă ‘iarbă’ îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool

Numărul americanilor care consumă 'iarbă' îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool Numărul americanilor care consumă canabis zilnic l-a depăşit,...

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă Administrația Președinției Cehe a comunicat că este necesară ținerea sub observație pentru...

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical datorită unei tehnici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.