Judecătorul acuzat de spionaj a rămas fără imunitate

Publicat:

Judecătorul acuzat de spionaj a rămas fără imunitate

Judecătorul polonez care a cerut azil în Belarus, provocând stupoare în Polonia şi deschiderea unei anchete, va putea să răspundă în faţa instanţei la acuzaţiile de spionaj, după ce un tribunal polonez i-a ridicat imunitatea, relatează vineri Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Judecător în cadrul Curţii Administrative Regionale de la Varşovia, Tomasz Szmydt a cerut luni azil în Belarusul vecin, ţară aliată cu Rusia şi aflată în relaţii tensionate cu Polonia. Magistratul a declarat că se teme că va fi urmărit penal în Polonia într-o “afacere de spionaj înscenată”.


Citeşte şi: Doi poliţişti împuşcaţi de un bărbat într-un comisariat din Paris – Stiripesurse.md

În urma acestei decizii, Parchetul din Varşovia a deschis o anchetă pentru spionaj, iar serviciile secrete au afirmat că au demarat un control “pentru a verifica amploarea informaţiilor clasificate la care a avut acces judecătorul”.

Judecătorul acuzat de spionaj a rămas fără imunitate

”Curtea administrativă supremă – curte disciplinară de primă instanţă – a adoptat o rezoluţie care va permite ca judecătorul Szmydt să fie tras la răspundere din punct de vedere penal, a autorizat detenţia sa şi arestul preventiv şi l-a suspendat pe judecătorul respectiv din funcţiile sale oficiale”, a declarat purtătorul de cuvânt Sylwester Marciniak pentru agenţia de presă poloneză PAP.

Ministrul justiţiei polonez Adam Bodnar declarase că ridicarea imunităţii lui Tomasz Szmydt va permite emiterea unui mandat de arestare şi a unei notificări către Interpol, dar a precizat că autorităţile poloneze nu îl vor putea aresta pe Szmydt în Belarus.

Judecătorul acuzat de spionaj a rămas fără imunitate

Tomasz Szmydt a respins acuzaţia de spionaj, afirmând că nu a încălcat vreo lege poloneză sau europeană.

Pe de altă parte, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat pentru agenţia de presă BelTA că va lua în considerare cererea de azil formulată de Szmydt.

Lukaşenko a precizat că i-a pus la dispoziţie gărzi de corp lui Szmydt. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii vor tot mai puțin să devină părinți. Numărul de nașteri este din ce în ce mai mic

Moldovenii vor tot mai puțin să devină părinți. Numărul de nașteri este din ce în ce mai mic În Republica Moldova se nasc tot mai...

Cercetarea judecătoreasă în dosarul Vlad Filat, reluată

Cercetarea judecătoreasă în dosarul Vlad Filat, reluată Cercetarea judecătoreasă în dosarul în care fostul premier Vlad Filat, în prezent lider al Partidului Liberal Democrat din...

În anul 2023 s-a înregistrat un număr record de femei active în câmpul muncii

În anul 2023 s-a înregistrat un număr record de femei active în câmpul muncii În anul 2023 a fost înregistrat cel mai mic număr de...

Preşedintele rus Putin numeşte un alt economist în funcţia de adjunct al ministrului rus al apărării

Preşedintele rus Putin numeşte un alt economist în funcţia de adjunct al ministrului rus al apărării Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis luni pe ministrul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.