Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova

Publicat:

Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova

O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii Europene, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Ilan Șor, un oligarh fugar sancționat de SUA, a anunțat crearea blocului electoral prorus, „Pobeda” (Victoria) care intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din R. Moldova din 20 octombrie.


Citeşte şi: Suspectul din cazul gravidei ucise este acuzat, deocamdată, de răpire, NU și de omor – Stiripesurse.md

Potrivit sursei citate, Șor a declarat că blocul urmărește să îmbunătățească relațiile R. Moldova cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia și Comunitatea Statelor Independente și pledează împotriva aderării R. Moldova la Uniunea Europeană. Blocul intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din octombrie 2024 din R. Moldova pe care îl va anunța în curând.

Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova

ISW menționează că blocul „Pobeda”, care este format din mai multe formațiuni devenite active după scoaterea în afara legii a partidului Șor, a fost creat inclusiv pentru crearea aparenței de susținere masivă în R. Moldova pentru politicile proruse și pentru Ilan Șor, oligarhul fugar fiind principalul factor de influență al Kremlinului la Chișinău.

„Blocul electoral Pobeda va permite probabil Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic unificat în R. Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești proruse, așa cum a făcut recent. Este probabil ca blocul electoral să creeze impresia unui sprijin larg răspândit în Republica Moldova pentru politicile proruse și pentru însuși Șor, care continuă să fie conducătorul major al influenței Kremlinului în politica moldovenească, deși trăiește în exil în Israel. Majoritatea partidelor care alcătuiesc noul bloc electoral Pobeda sunt deja afiliate în mare măsură la Șor și nu au o influență extinsă în sfera politică a Republicii Moldova”, se mai arată în raportul ISW.

În data de 21 aprilie, oligarhul fugar Ilan Șor a creat blocul politic „Pobeda”, care va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an, evenimentul fiind organizat la Moscova în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numărul americanilor care consumă ‘iarbă’ îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool

Numărul americanilor care consumă 'iarbă' îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool Numărul americanilor care consumă canabis zilnic l-a depăşit,...

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă Administrația Președinției Cehe a comunicat că este necesară ținerea sub observație pentru...

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical datorită unei tehnici...

VIDEO – Trei persoane au murit într-un schimb de focuri dintr-o cafenea din Istanbul

VIDEO - Trei persoane au murit într-un schimb de focuri dintr-o cafenea din Istanbul Alte cinci persoane au fost rănite, două dintre ele fiind în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.