Mai multă siguranță energetică pentru Ucraina și Moldova

Publicat:

Mai multă siguranță energetică pentru Ucraina și Moldova

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, a anunțat majorarea cu 500 MW a limitei de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, până la 1.700 de MW.

Decizia a fost luată urmare a finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Viktor Orban, otrava Ucrainei în UE – Stiripesurse.md

„ENTSO-E salută noul nivel de cooperare dintre OST-urile din Europa continentală și Ukrenergo. Această dezvoltare nu numai că sporește securitatea energetică regională, dar promovează și o piață energetică mai integrată și mai eficientă. De asemenea, subliniază eforturile noastre continue de a asigura o rețea de energie electrică rezistentă și integrată și de a încuraja cooperarea între OST europeni”, a declarat președintele ENTSO-E Zbyněk Boldiš.

Mai multă siguranță energetică pentru Ucraina și Moldova

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost realizată la 16 martie 2022, în contextul invaziei rusești în Ucraina.

Această sincronizare a permis celor două țări să se conecteze la rețeaua europeană de energie electrică, ceea ce le-a oferit o sursă de energie electrică sigură și stabilă.

„Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, și nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung”, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi R.Moldova

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi R.Moldova Comisia Europeană a propus marţi prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi...

Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută

Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută Cercetătorii de la University of California-San Diego spun că evitarea comportamentului...

Îmbrăcăminte de brand și proveniență dubioasă – ridicată de vameșii de la AIC

Îmbrăcăminte de brand și proveniență dubioasă – ridicată de vameșii de la AIC Un lot de îmbrăcăminte de brand și proveniență dubioasă a fost ridicat...

Bucureştiul NU a uitat de tezaurul aflat la Moscova şi face lobby în Parlamentul European pentru recuperarea acestuia

Bucureştiul NU a uitat de tezaurul aflat la Moscova şi face lobby în Parlamentul European pentru recuperarea acestuia Banca Naţională a României aduce în atenţia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.