Mai multe ţări din UE vor recunoaşte statul palestinian

Publicat:

Spania şi Irlanda vor recunoaşte statul palestinian

Spania, Irlanda şi alte ţări membre ale Uniunii Europene intenţionează să recunoască statul palestinian pe 21 mai, a anunţat joi noaptea şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

În luna martie, premierul spaniol Pedro Sanchez a afirmat că Spania şi Irlanda, împreună cu Slovenia şi Malta, au convenit să facă primul pas către recunoaşterea unui stat palestinian alături de cel israelian existent, considerând că soluţia cu două state este esenţială pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu.


Citeşte şi: Doi poliţişti împuşcaţi de un bărbat într-un comisariat din Paris – Stiripesurse.md

Întrebat la postul spaniol de radio RNE dacă 21 mai este data când Spania, Irlanda şi alte ţări UE vor recunoaşte un stat palestinian, Borrell a răspuns afirmativ, el menţionând şi numele Sloveniei.

”Acesta este un act simbolic de natură politică. Mai mult decât un stat, el recunoaşte dorinţa ca acel stat să existe”, a spus el.

Reprezentantul UE a adăugat că Belgia şi alte ţări vor face probabil acelaşi pas ca Spania şi Irlanda.

Anterior, ministrul de externe spaniol Jose Manuel Albares afirmase că decizia privind recunoaşterea a fost luată, deşi el nu a menţionat o anumită dată.

Spania şi Irlanda vor recunoaşte statul palestinian

Apelurile internaţionale la o încetare a focului şi pentru încheierea definitivă a conflictului israeliano-palestinian au sporit pe măsura extinderii ofensivei israeliene contra poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.170 de persoane au fost ucise. Alte 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până joi la prânz cu 34.904 morţi (dintre care cel puţin 60 decese în ultimele 24 de ore) şi 78.514 de răniţi în rândul palestinienilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Suspecții de serviciu în cazul morții bizare a lui Ebrahim Raisi, președintele Iranului

Suspecții de serviciu în cazul morții bizare a lui Ebrahim Raisi, președintele Iranului Văzut de-a lungul timpului drept un posibil succesor al liderului suprem Ali...

Kremlinul subliniază legăturile puternice cu Teheranul: Putin i-a telefonat noului preşedinte interimar al Iranului

Kremlinul subliniază legăturile puternice cu Teheranul: Putin i-a telefonat noului preşedinte interimar al Iranului Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al...

Șeful diplomaţiei lituaniene: Ucraina ar trebui să poată lovi Rusia cu armele livrate de Occident

Șeful diplomaţiei lituaniene: Ucraina ar trebui să poată lovi Rusia cu armele livrate de Occident Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările...

Restricții de acces în Aeroportul Internațional Chișinău

Restricții de acces în Aeroportul Internațional Chișinău Alertele false cu bombă, dar şi alte ilegalităţi comise la frontieră au stat la baza prelungirii, cu încă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.