MAN critică lipsa transparenței și graba aprobării proiectul votului prin corespondență
Mișcarea Alternativa Națională susține dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a alege prin intermediului votului prin corespondență, în special în cazul moldovenilor din străinătate, însă este esențială extinderea acestei opțiuni pentru toți conaționalii din afara granițelor. Este reacția deputatului Gaik Vartanean, care critică lipsa transparenței și graba aprobării acestui proiect, care, în forma inițială, va fi testat în SUA și Canada.
Membrul MAN, deputatul Gaik Vartanean a subliniat că propunerea actuală, prezentată de partidul de guvernământ, trezește îngrijorări semnificative în rândul cetățenilor, din cauza lipsei de transparență și a problemelor tehnice evidente, potrivit stiripesurse.ro.
Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”
„Nu voi descrie lacunele și problemele tehnice ale acestui proiect, de la tipărirea buletinelor de vot pe propria imprimantă până la modul în care a fost format așa-zis grup de lucru, doar din reprezentanți direcți sau indirecți ai PAS din parlament și CEC. Ei au uitat că unul din scopuri Comisiei Electorale Centrale și a tuturor autorităților este de a organiza alegeri liberi și corecte astfel, ca cetățenii să creadă în rezultatele acestora”, a declarat Gaik Vartanean.
De asemenea, deputatul Gaik Vartanean a evidențiat necesitatea unei abordări mai ample și echilibrate în ceea ce privește selecția țărilor participante la proiectul pilot de vot prin corespondență, pentru a asigura acoperirea tuturor problemelor potențiale care ar putea interveni în diferite contexte geopolitice și socio-economice.
Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia
„Cred că acest proiect ar trebui extins în ceea ce privește numărul de țări participante. Dacă nu doriți să adăugați țări mari din punct de vedere al voturilor anterioare, cum ar fi Italia sau Marea Britanie, puteți adăuga acele țări din Europa care sunt aproximativ comparabile cu voturile anterioare din SUA și Canada – de exemplu, Belgia, Spania sau Portugalia. Mai sunt țările din spațiul post-sovietic – unde sunt foarte mulți cetățeni ai noștri”, a declarat Gaik Vartanean.