Medicii din Danemarca luptă împotriva discriminării din sănătate

Publicat:

Medicii din Danemarca luptă împotriva discriminării din sănătate

Medicii din Danemarca încearcă să adapteze îngrijirea pacienţilor non-occidentali care sunt adesea victime ale discriminării, un unghi mort al unui sistem de sănătate public, considerat în general fiabil şi eficient, relatează AFP.

“Soarta unei paciente originare din Africa de Est a fost cea care m-a făcut să înţeleg că se poate şi ar trebui să facem să fie mai bine”, a explicat Morten Sodemann, care conduce prima unitate de îngrijiri pentru migranţi din ţara scandinavă cu 5,9 milioane de locuitori, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

Căsătorită cu un fermier din peninsula Iutlanda întâlnit în timpul unui safari în Tanzania, tânăra ajunge epuizată în această regiune din vestul Danemarcei. Consultat, un medic local a diagnosticat un “şoc cultural”, îşi aminteşte profesorul.

“Starea ei s-a deteriorat şi a fost spitalizată în timpul weekendului meu de gardă. Trei săptămâni mai târziu, ea a murit. Era seropozitivă şi avea tuberculoză” a spus el.

“Dovadă că acest concept de ‘şoc cultural’ poate fi fatal”, adaugă medicul care luptă împotriva acestei noţiuni “bazate pe prejudecăţi”.

Această discriminare, care uneori este numită “durere etnică” sau “simptom cultural”, poate duce la eşecuri în îngrijiri.

“În faţa unor persoane care nu vă seamănă şi care îşi exprimă simptomele într-un mod care nu este familiar, doctorul consideră că nu e nimic”, a criticat el.

Un raport recent al Institutului danez pentru drepturile omului arată că 84% dintre persoanele din minorităţi s-au confruntat cu discriminare sau prejudecăţi fondate pe apartenenţa lor etnică.

Pentru etnografa Nina Halberg, dacă mulţi pacienţi de origine străină trăiesc experienţe discriminatorii, cei mai mulţi sunt reticenţi în a le califica astfel, preferând să vorbească despre o “experienţă neplăcută” .

“Cei născuţi în afara Danemarcei nu vor să ceară nimic pentru că sistemul de sănătate danez este bun în comparaţie cu cel pe care l-au părăsit”, explică ea.

Potrivit profesorului, acest sistem nu este conceput pentru a înţelege diferitele culturi, ceea ce creează imediat o inegalitate.

El “pune accentul pe responsabilitatea individuală”, spunând că “eşti responsabil pentru propria sănătate, trebuie să participi la proces”, a explicat ea.

Pentru a remedia aceste defecte, centrul de îngrijire condus de Morten Sodemann de la Spitalul Universitar Odense (centru) a deschis consultaţii lungi şi rezervate pacienţilor cu o problemă medicală nerezolvată în parcursul de îngrijire clasic.

Aproximativ 250 de pacienţi au fost trataţi acolo în fiecare an de mai bine de zece ani.

Pentru a obţine o programare, “nu este suficient să ai un nume cu rezonanţă străină, este nevoie de o problemă medicală pe care nimeni nu a reuşit să o rezolve”, insistă medicul.

Este cazul lui Ali Hod Roj, de origine libaneză, mutat de la un specialist la altul fără succes în urma unui accident de muncă.

În Odense, bărbatul, în vârstă de cincizeci de ani, care nu a mers la şcoală, a găsit îngrijitori şi urmează să se opereze la spate într-un timp rezonabil.

“În trei ani, mulţi medici diferiţi nu m-au putut trata. Aici, oamenii mă ascultă şi începem să găsim soluţii”, a spus bărbatul.

“În spital sau la medicul de familie, au zece minute să vorbească despre o singură problemă, este adesea foarte greu pentru pacienţii noştri deoarece au adesea probleme fizice, psihice şi sociale”, explică Ngoc Nguyen.

Asistenta lucrează în unitate de mai bine de 10 ani şi primeşte fiecare nou venit timp de o oră.

“Adesea ne spun: ‘Nimeni nu m-a întrebat vreodată asta’ “, a declarat ea.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

În majoritatea cazurilor, pacienţii pot fi trataţi în centrul condus de Morten Sodemann, care salută o uşoară evoluţie în mentalităţile corpului medical.

Pentru Asociaţia Regiunilor, care sunt responsabile de sistemul de sănătate, problema sănătăţii migranţilor este mai presus de toate lingvistică.

“Străinii au adesea dificultăţi cu limba daneză şi, prin urmare, este important să se asigure interpretare atunci când apelează la serviciile de sănătate”, a spus ea, recunoscând că “mai este de lucrat pentru a garanta egalitatea de acces şi tratament pentru persoanele care provin din minorităţi”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina revendică un atac cu dronă împotriva unei rafinării ruse situate la 1.200 km de graniţă

Ucraina revendică un atac cu dronă împotriva unei rafinării ruse situate la 1.200 km de graniţă Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie...

Sute de oameni au fost în vizită la Casa Guvernului

Sute de oameni au fost în vizită la Casa Guvernului Peste 500 de oameni au vizitat astăzi Casa Guvernului, care și-a deschis ușile pentru...

Erdogan, de Ziua Europei: Politicile faţă de Gaza au ‘zdruncinat încrederea’ în UE

Erdogan, de Ziua Europei: Politicile faţă de Gaza au 'zdruncinat încrederea' în UE Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat joi, într-un mesaj transmis cu...

Vlad Filat, ‘idee colosală’ pentru Maia Sandu: ‘Funcția de secretar general NATO devine vacantă’

Vlad Filat, 'idee colosală' pentru Maia Sandu: 'Funcția de secretar general NATO devine vacantă' Fostul premier, Vlad Filat, i-a sugerat Maiei Sandu să candideze la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.