Mihail Saakşvili este hotărât să revină duminică în Ucraina

Publicat:

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili rămâne hotărât să revină duminică în Ucraina, în pofida cererii de extrădare pe numele său, trimisă Kievului de Tbilisi, a declarat el marţi seară pentru AFP.

Saakaşvili, 49 de ani, a condus Georgia timp de un deceniu şi a introdus o serie de reforma aplaudate de Occident. Autoritar şi responsabil al dezastrului militar în faţa Rusiei în 2008, el a căzut însă în dizgraţie şi a plecat în Ucraina, unde a obţinut cetăţenia şi unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odesa (sud).


El vrea să revină în această ţară pentru a contesta decizia Kievului de a-i retrage cetăţenia în timp ce se afla în străinătate. Şi pentru a-şi relua activitatea politică.

În opinia sa, cererea de extrădare formulată de Georgia este inspirată de “oligarhi” care se tem de prezenţa sa în Ucraina, unde printre altele a combătut corupţia.

Mihail Saakşvili este căutat de justiţia din ţara sa pentru ”abuz de putere”, acuzaţie despre care afirmă că este motivată de interese politice.

El consideră că “legea este de partea sa” în cele două ţări şi doreşte să se apere contra extrădării în faţa tribunalelor ucrainene.

“Acum, ei ameninţă direct să mă deporteze în Georgia. Dar pentru asta, trebuie să fiu fizic în Ucraina, trebuie să mă lase să intru în Ucraina, trebuie să urmeze procedura judiciară”, a spus el într-un interviu telefonic.

“Sunt patriot ucrainean”, a explicat Saakşvili, reamintind că a petrecut o bună parte a vieţii sale în Ucraina. “Am un partid politic pe care îl conduc în Ucraina (…), am obligaţii faţă de oamenii care mă susţin”, a adăugat el.

“Ucraina, nu s-a terminat, trebuie să ne batem şi să încheiem reformele”, a ţinut el să adauge.

Din acest motiv, a spus Saakşvili, a refuzat să ia cetăţenia altui stat european. Tatăl a doi copii olandezi, ar putea deveni cetăţean al Olandei şi, de asemenea, a fost încurajat să obţină cetăţenia lituaniană sau poloneză.

Mihail Saakşvili se aşteaptă să fie întâmpinat la graniţă de “zeci de parlamentari” ucraineni şi de “mii de simpatizanţi”.

El nu se teme că va fi “răpit” la sosire şi trimis imediat în Georgia: “ar fi un grosolan act criminal ordonat de preşedinte”.

Miercuri, el se va afla la Bruxelles pentru a se întâlni cu europarlamentari prieteni. În acest context, el a deplâns “tăcerea” Comisiei Europene în privinţa sa.

Duminică, el vrea să intre în Ucraina venind din Polonia, potrivit AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste...

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE În perioada 17-18 mai, Președinta Republicii Moldova, Maia...

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii Doi nerezidenți au încercat să introducă...

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară Unul dintre avantajele de a fi un nomad...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.