Mii de locuitori din Nagorno-Karabah se îndreaptă spre graniţa cu Armenia

Publicat:

Mii de locuitori din Nagorno-Karabah încearcă să părăsească regiunea pentru a trece în Armenia, unde cel puţin 19.000 dintre ei şi-au găsit deja refugiul, potrivit autorităţilor de la Erevan, la o săptămână după ofensiva lansată de Azerbaidjan în această enclavă separatistă din Caucaz, relatează AFP.

“Pentru moment, 19.000 de persoane strămutate au sosit în Armenia din Nagorno-Karabah”, a declarat Tigran Khacharian, vicepremierul armean, citând un nou bilanţ. Refugiaţii trebuie să treacă prin coridorul Lacin, singura rută care leagă Karabah de Armenia, redeschis duminică de către Azerbaidjan după luni de blocaj.


Citește și : Maia Sandu şi-a vândut stiloul cu 6.000 de euro

Franţa, care a reamintit marţi că va considera “Azerbaidjanul pe deplin responsabil pentru soarta populaţiei armene”, a apreciat că exodul “masiv” al armenilor din Nagorno Karabkh are loc “sub ochiul complice al Rusiei”, care a desfăşurat în 2020 o forţă de menţinere a păcii în această regiune secesionistă.

În afluxul de refugiaţi armeni, Azerbaidjanul caută posibili autori ai “crimelor de război”, a declarat marţi pentru AFP o sursă guvernamentală azeră.

“Azerbaidjanul intenţionează să-i amnistieze pe combatanţii armeni care au depus armele în Karabah. Dar cei care au comis crime de război în timpul războaielor din Karabah trebuie să ne fie predaţi”, a indicat sursa citată.

Citește și : A început marea curăţenie de toamnă în Chişinău

Luni seara, în plin exod, un depozit de combustibil a explodat în enclava populată în principal de armeni, omorând cel puţin 20 de persoane şi rănind 280, au anunţat marţi autorităţile separatiste, care au cerut asistenţă externă urgentă în faţa acestei catastrofe. “Zeci de pacienţi sunt încă în stare critică”, se arată într-un comunicat.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice, s-au confruntat militar în Nagorno-Karabah între 1988 şi 1994 (30.000 de morţi) şi din nou în toamna anului 2020 (6.500 de morţi).

CITESTE SI

Capul unei celebre rețele de hackeri a fost arestat

Capul unei celebre rețele de hackeri a fost arestat Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun,...

Putin a promulgat bugetul Rusiei, cu o creştere de două treimi a cheltuielilor militare în 2024

Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66 % a sumelor alocare...

Vicepreşedintele Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, a încetat brusc din viaţă

Vicepreşedintele Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, a încetat brusc din viaţă luni, informaţiile oficiale sugerând că Nikolai Vasev, care avea...

Israelul anunţă un acord cu Elon Musk referitor la serviciul Starlink

Miliardarul american Elon Musk a convenit ca serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink să fie disponibil în Fâşia Gaza numai dacă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.