Ministrul polonez de Externe face apel la reînarmarea pe termen lung a Europei: ‘O schimbare în materie de securitate’

Publicat:

Ministrul polonez de Externe face apel la reînarmarea pe termen lung a Europei: ‘O schimbare în materie de securitate’

O reînarmare a Europei pe termen lung, în care Marea Britanie poate juca cel mai important rol posibil, este necesară pentru a învinge ambițiile imperialiste ale Rusiei, a susținut ministrul polonez de Externe, relatează The Guardian.

Radoslaw Sikorski a solicitat, de asemenea, exprimarea unui vot majoritar pentru sancțiunile UE și pentru o Brigadă Mecanizată a UE de 5.000 de oameni și a declarat că Polonia este dispusă să susțină un program la nivelul UE pentru a-i încuraja pe ucrainenii care se sustrag de la recrutare să revină în țara lor, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

În cadrul unui interviu acordat publicației citate, Sikorski a precizat că Polonia a susținut dreptul Ucrainei de a ataca obiective militare din interiorul Rusiei, argumentând că Occidentul trebuie să înceteze să se limiteze constant în acțiunile pe care le întreprinde pentru a sprijini Ucraina. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a ținut morțiș să împiedice Ucraina să folosească arme americane pe teritoriul rusesc.

Sikorski, care a studiat la Universitatea din Oxford alături de șeful diplomației britanice David Cameron, s-a aflat la Londra pentru o întâlnire bilaterală cu ministrul de Externe. Sikorski a fost o figură cheie în readucerea Poloniei în cadrul politicii externe europene de la alegerile din luna octombrie a anului trecut, care au dus la formarea unui nou Guvern de coaliție și la încheierea a opt ani de guvernare a partidului naționalist de dreapta Lege și Justiție.

Victorii „a la Pirus”

Acesta tocmai venise de la o întâlnire desfășurată la Berlin cu miniștrii de Externe ai Franței și Germaniei în cadrul așa-numitului Triunghi de la Weimar, o grupare considerată în prezent ca fiind noua forță politică a UE.

Cu toate că a declarat că Rusia a obținut în mare parte victorii „a la Pirus”, Triunghiul de la Weimar a susținut o încercare generală de a acoperi marile lacune în ceea ce privește capacitățile de apărare ale UE, apărute la sfârșitul Războiului Rece.

Polonia alocă 4% din PIB pentru apărare, iar Sikorski a declarat că alte țări au ajuns-o din urmă. El a spus că acest lucru presupune o reorientare militară, adăugând că, în perioada „dividendelor păcii și a războiului expediționar, ne-am concentrat pe platforme și arme de mare valoare și de înaltă tehnologie. Abia acum redescoperim că, de fapt, avem nevoie doar de milioane de obuze. Avem nevoie și de volume mari de echipamente de slabă tehnologie“.

Am permis ca toate aceste facilități de producție să fie închise după sfârșitul Războiului Rece. Este costisitor să convingi companiile să păstreze liniile de producție în rezervă. Noi pur și simplu nu am plătit banii. A fost o parte din dividendele păcii. Și, privind retrospectiv, pare o greșeală. Este evident că Europa a rămas în urmă, iar baza de apărare, tehnologică și industrială a UE suferă din cauza anilor de subinvestiții”, a mai adăugat ministrul polonez de Externe.

„Un lider absurd”

El a recunoscut că producătorii europeni din domeniul apărării încă nu consideră că procesul de reînarmare este permanent și a spus că Vladimir Putin alocă 40% din PIB pentru apărare și că, în cele din urmă, își va duce țara la faliment prin faptul că armata este atât de avidă de resurse. Rusia dispune de 3,5 milioane de oameni în complexul militar industrial. În schimb, „Europa nu doar s-a dezarmat, ci s-a dezindustrializat în domeniul apărării“, a spus Sikorski.

„Companiile îmi spuneau: “Am citit în ziare că există o cerere mare de armament, dar nu obținem contracte pe termen lung. Și dacă nu avem un contract pe 10 ani, suntem responsabili în fața acționarilor noștri. Nu putem face investiții’. Așadar, este vorba de a le garanta că nu este vorba doar de ziua de mâine, ci de o reînarmare pe termen lung și de o schimbare în materie de securitate”, a mai adăugat el.

În ceea ce privește adoptarea de sancțiuni, acesta a declarat că la întrunirea trilaterală a Triunghiului de la Weimar s-a căzut de acord ca UE să își asume un rol mai important în ceea ce privește coordonarea. „Ar trebui să renunțăm la principiul unanimității în materie de sancțiuni. Unele dintre ele au fost întârziate din cauza blocării lor de către un stat membru. Și, de asemenea, ar trebui să fie o infracțiune a UE încălcarea sancțiunilor UE și, prin urmare, să poată fi urmărită penal de către procuratura europeană.

Sikorski, un analist îndelungat al metodelor rusești, a atras atenția asupra faptului că Putin încearcă să atragă atenția asupra dreptei din Europa și SUA prin folosirea tradiționalismului ca armă. „El este un lider absurd al conservatorismului internațional. Vorbim despre un colonel KGB, pentru numele lui Dumnezeu. Cred că rușii, în urmă cu aproximativ 15 ani, au făcut niște sondaje, sau poate că au observat pur și simplu că în anumite probleme, cum ar fi atitudinea față de homosexualitate, față de sex, față de tot felul de identități, se pot crea puncte nevralgice în societățile noastre. În această privință, de exemplu, Europa Centrală era cu 10, 15 ani în urma Europei de Vest în ceea ce privește atitudinile.”

„Polonia este foarte receptivă”

Deși a spus că Triunghiul de la Weimar s-ar fi extins la un cvartet dacă nu ar fi existat Brexit, Sikorski a declarat că Polonia este în favoarea „includerii Regatului Unit în structurile de securitate și apărare ale UE, dacă se dorește acest lucru“.

Sunteți o insulă, dar sunteți o insulă europeană. Cooperarea dintre UE și Regatul Unit în materie de securitate și apărare trebuie revitalizată și susținută de un cadru mai metodic”, a mai adăugat el.

„Mi-aș putea imagina Marea Britanie ca fiind un invitat permanent la Consiliul Afaceri Externe. Adică, îmi pot imagina asta. Da. Dacă Marea Britanie ar dori acest lucru, este o cu totul altă chestiune.”

În ceea ce privește ideea unui tratat complet de politică externă și de apărare, el a spus: „Guvernul trebuie să decidă ce dorește. Cred că inițiativa trebuie să vină de la dumneavoastră și puteți conta pe faptul că Polonia este foarte receptivă la aceste idei.” Domeniile de cooperare pe care le-a enumerat ulterior au vizat, printre altele, dialogul structurat privind dimensiunea euro-atlantică a dezvoltării capacităților militare, forțele de reacție rapidă, reziliența, contramăsurile cibernetice hibride și de dezinformare, precum și cooperarea europeană în domeniul industriei de apărare.

„Rusia nu se limitează prea mult”

Referitor la chestiunea ucrainenilor care evită recrutarea, Sikorski a declarat: „Ucraina trebuie să ne spună ce vrea să facem cu cetățenii lor. Ceea ce nu cred cu siguranță este că există un drept al omului de a primi asigurări sociale pentru că a evitat recrutarea. Cei care luptă pe front au, de asemenea, drepturi ale omului.

El a spus că orice sistem de restricționare a beneficiilor trebuie să fie la nivel european, altfel cei care evită recrutarea ar putea căuta beneficii în toată Europa.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

El a spus că Europa trebuie să învețe să joace mai bine jocul escaladării, ținându-l pe Putin să intuiască intențiile sale. Întrebat dacă este permis ca Ucraina să lanseze atacuri asupra unor ținte militare din interiorul Rusiei, el a spus: „Rușii lovesc rețeaua electrică ucraineană și terminalele lor de cereale și capacitatea de stocare a gazelor, infrastructura civilă. Operațiunea rusă este condusă de la cartierul general de la Rostov pe Don. În afară de faptul că nu folosește arme nucleare, Rusia nu se limitează prea mult”.

Mai pe larg, acesta a argumentat: „Declarând mereu care este linia noastră roșie nu facem decât să invităm Moscova să își adapteze acțiunile ostile la limitările pe care ni le impunem noi înșine și care se schimbă constant”.

El a fost sceptic în privința amenințărilor rusești de a folosi arme nucleare, spunând: „Americanii le-au spus rușilor că, dacă folosiți o bombă nucleară, chiar dacă nu moare nimeni, vă vom lovi toate pozițiile din Ucraina cu arme convenționale, le vom distruge pe toate”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fanii cântăreţei Taylor Swift au provocat seisme de mică intensitate în timpul concertelor sale din Edinburgh

Fanii cântăreţei Taylor Swift au provocat seisme de mică intensitate în timpul concertelor sale din Edinburgh Fanii scoţieni ai vedetei pop Taylor Swift au...

Haine şi bijuterii care i-au aparţinut creatoarei Vivienne Westwood, scoase la licitaţie la sfârşitul lunii iunie

Haine şi bijuterii care i-au aparţinut creatoarei Vivienne Westwood, scoase la licitaţie la sfârşitul lunii iunie Rochii, costume, pantofi şi bijuterii din colecţia personală a...

O trupă rock din Japonia îşi cere scuze pentru un videoclip incorect politic referitor la Cristofor Columb

O trupă rock din Japonia îşi cere scuze pentru un videoclip incorect politic referitor la Cristofor Columb Grupul rock japonez Mrs Green Apple şi-a cerut...

Prinţul Louis, în centrul atenţiei la parada Trooping the Colour

Prinţul Louis, în centrul atenţiei la parada Trooping the Colour Reacţiile amuzante ale prinţului Louis au atras toate privirile în timpul ceremoniei Trooping the Colour,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.