Moscova declară agent străin un jurnalist BBC

Publicat:

Moscova declară agent străin un jurnalist BBC

Ministerul rus al Justiției i-a declarat agenți străini pe corespondentul BBC Ilia Barabanov și pe reporterul științific Asia Kazanțeva, scrie EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

Barbanov a scris pe larg despre războiul din Ucraina și despre gruparea de mercenari Wagner, în timp ce Kazanțeva a semnat o scrisoare deschisă din partea oamenilor de știință și a jurnaliștilor ruși în favoarea retragerii trupelor ruse. Condamnând decizia Moscovei, BBC a spus că acum este o prioritate să se asigure că jurnaliştii îşi pot continua munca. Ambii locuiesc acum în afara granițelor ruse.


Citeşte şi: ONU: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război” – Stiripesurse.md

După cum amintește BBC, termenul “agent străin” duce cu gândul la campania din epoca sovietică împotriva “inamicilor poporului”. Agenții străini trebuie să se identifice ca atare pe rețelele sociale și în alte publicații și sunt supuși unor cerințe oneroase de raportare financiară.

Moscova declară agent străin un jurnalist BBC

Schimb de acuzații între Moscova și Kiev în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, solicitată de Moscova pentru a discuta despre “amenințările la adresa păcii și securității internaționale”. “Afluxul de arme și muniții în Ucraina și în orice conflict armat poate contribui la escaladare și prezintă riscuri de proliferare chiar și după încheierea conflictului”, a spus Ivor Fung, reprezentant principal al Oficiului Națiunilor Unite pentru Dezarmare.

Trimisul rus Vasili Nebenzia a acuzat Ucraina că a folosit arme occidentale pentru a ataca și ținte civile ruse și a profitat de ocazie pentru a reitera afirmația Moscovei conform căreia Ucraina s-a aflat în spatele atacului terorist asupra sălii de concerte Crocus City, care a dus la moartea a 139 de persoane.

Reprezentantul ucrainean Serghei Kislița a răspuns că apelul “de a opri toate livrările de arme” este în afara contextului și este susținut de cei care “nu reușesc să facă distincția între partea care apără și cea care atacă”. Diplomatul ucrainean a reiterat apelul urgent al țării sale de a oferi mai multe sisteme de apărare aeriană împotriva atacurilor aeriene ruse în creștere.

Moscova declară agent străin un jurnalist BBC

Recent, Moscova a lansat atacuri masive împotriva infrastructurii electrice ucrainene. Liderii militari ruși, în urma declarațiilor lui Vladimir Putin, le definesc drept “răzbunare” pentru atacurile cu drone ucrainene împotriva infrastructurii electrice rusești, în timp ce atacurile și bombardamentele împotriva obiectivelor civile, inclusiv a zonelor rezidențiale, continuă.

Ministrul ucrainean al Apărării, Dmitro Kuleba, a declarat vineri că Kievul este în “negocieri active” cu partenerii pentru a primi încă două baterii ale sistemului Patriot fabricat în SUA și o baterie a modelului SAMP-T de fabricație germană (alias Mamba). “Știm exact unde și ce”, a spus Kuleba, dând de înțeles că “voința politică” lipsește, altfel “problema ar fi fost rezolvată în câteva săptămâni”. Vineri, Kuleba a purtat discuții și cu ministrul italian de externe Antonio Tajani.

“Am mulțumit Italiei pentru sprijinul constant acordat Ucrainei. Am discutat despre pași concreți cu privire la modul în care Italia, ca țară care prezidează G7, poate juca un rol activ în cercetarea sistemelor de apărare aeriană și în luarea deciziilor coordonate cu privire la livrarea acestora în Ucraina”, a comentat Kuleba, pe X.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veşti bune din Slovacia: Starea premierului Fico se ameliorează

Starea premierului Fico se ameliorează Starea premierului slovac Robert Fico se ameliorează, inclusiv capacitatea sa de comunicare, la cinci zile după ce a fost rănit...

117 grădinițe din Chișinău își vor sista temporar activitatea în perioada de vară

117 grădinițe din Chișinău își vor sista temporar activitatea în perioada de vară Peste o sută de instituții de educație preșcolară din orașul Chișinău și...

Oficialii georgieni vor intra pe lista neagră a Washingtonului

Oficialii georgieni vor intra pe lista neagră a Washingtonului Funcționarii responsabili de promovarea legii georgiene privind „agenții străini” de tip rusesc ar putea fi supuși...

Ruşii au ocupat o localitate-cheie din Lugansk

Ruşii au ocupat o localitate-cheie din Lugansk Rusia a anunţat luni ocuparea satului Bilogorvka (Bilohorivka), unul dintre ultimele rămase necucerite în regiunea ucraineană Lugansk, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.