Moscova răspunde cu aceeaşi monedă Pragăi şi EXPULZEAZĂ doi diplomaţi cehi

Publicat:

Rusia a anunţat luni expulzarea a doi diplomaţi cehi, o măsură de “reciprocitate” după expulzarea la începutul lunii iunie a doi diplomaţi ruşi pe fondul răspândirii unui zvon fals despre un presupus proiect de otrăvire a unor politicieni cehi locali, potrivit AFP şi EFE., transmite și agerpres.

Ministerul de Externe rus l-a convocat pe ambasadorul ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka, pe care l-a notificat că “doi colaboratori ai Ambasadei Cehiei în Rusia sunt declaraţi persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până miercuri seara, a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat.


Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela SE RETRAGE din viitoarele alegeri legislative

“În baza principiului reciprocităţii, precum şi a articolului 9 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, doi angajaţi ai Ambasadei cehe la Moscova au fost declaraţi persona non grata. Ei au ordin de a părăsi teritoriul Federaţiei Ruse împreună cu familiile lor înainte de sfârşitul zilei de 17 iunie”, se menţionează în comunicatul MAE rus.

“Aceasta este o reacţie aşteptată şi reciprocă”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei cehe, Zuzana Stichova, potrivit căreia Praga consideră cazul “reglementat”.

Praga a anunţat la 5 iunie expulzarea a doi diplomaţi ruşi, după ce stabilise că un angajat al ambasadei a răspândit pe lângă serviciile de informaţii cehe un zvon despre un proiect de otrăvire a unor politicieni cehi.

Acest zvon a fost relatat mai întâi de săptămânalul ceh Respekt, care afirma că proiectul de otrăvire ar fi fost o reacţie la demontarea statuii unui mareşal sovietic. Trei responsabili politici, între care primarul Pragăi, Zdenek Hrib, au fost plasaţi sub protecţie poliţienească.

În comunicatul său, diplomaţia rusă a evocat luni “acuzaţii absurde şi nefondate”.

Acest caz arată că “degradarea relaţiilor cu Rusia a fost ridicată la rang de politică de stat” de către autorităţile cehe, acuză Moscova.

Cazul a complicat şi mai mult relaţiile deja delicate dintre Praga şi Moscova, angajate deja într-o luptă diplomatică în jurul demontării în aprilie a unei statui ridicate în memoria mareşalului sovietic Ivan Konev la Praga.

Citeşte şi: Talibanii s-au înţeles cu autorităţile afgane să revină la masa negocierilor

Aflat în fruntea trupelor Armatei roşii care au eliberat Praga de nazişti în 1945, acesta este – pentru numeroşi cehi – şi un simbol al opresiunii sovietice.

Demontarea statuii sale a fost denunţată de Moscova, care a deschis chiar o anchetă pentru “profanarea publică a unor simboluri ale gloriei militare ruse”. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut Pragăi să remită statuia Moscovei.

O altă sursă de tensiune a fost decizia de a redenumi piaţa din Praga unde este situată Ambasada Rusiei cu numele opozantului rus Boris Nemţov, asasinat în 2015.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste...

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE În perioada 17-18 mai, Președinta Republicii Moldova, Maia...

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii Doi nerezidenți au încercat să introducă...

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară Unul dintre avantajele de a fi un nomad...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.