ONU avertizează: Volumul de deşeuri din lume continuă să crească exponenţial

Publicat:

ONU avertizează: Volumul de deşeuri din lume continuă să crească exponenţial

Cu două treimi mai multe deşeuri până în 2050: volumul de deşeuri din lume, estimat la 2,3 miliarde de tone în 2023, va continua să crească exponenţial dacă nu se iau măsuri, cu un impact masiv asupra sănătăţii şi economiilor, a avertizat miercuri ONU, informează AFP.

În acest ritm, deşeurile curente ar trebui să ajungă la 3,8 miliarde de tone la jumătatea acestui secol, depăşind previziunile dintr-un raport precedent întocmit pe această temă de Banca Mondială, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

Criza va fi cu atât mai acută cu cât creşterea se anunţă deosebit de mare în ţările în care tratarea deşeurilor rămâne o activitate poluantă: depozitarea la groapa de gunoi (poluarea solurilor, emanaţii poluante şi de gaze cu efect de seră, precum metanul), incinerare fără recuperare.

Costul lor direct şi indirect ar trebui să devină aproape dublu şi să ajungă la 640 de miliarde de dolari pe an până în 2050, consideră noul raport redactat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), considerat în acelaşi timp “un ghid şi un apel la acţiune”.

În 2020, costul direct al tratării deşeurilor a fost estimat la 252 miliarde de dolari (361 miliarde de dolari dacă sunt incluse şi costurile indirecte legate de poluarea generată de instalaţiile sau metodele inadaptate de gestionare).

Există “o nevoie urgentă” de a începe “o reducere drastică a deşeurilor” şi de a investi în economia circulară, a îndemnat ONU cu ocazia celei de-a VI-a sesiuni a Adunării Naţiunilor Unite pentru Mediu, organizată în această săptămână la Nairobi. “Trebuie să acţionăm pentru a evita cel mai rău scenariu”, au adăugat reprezentanţii săi.

Ţinerea deşeurilor “sub control”, mai ales prin metode mai bune de tratare, ar putea limita costul lor anual net la 270 miliarde de dolari până în 2050.

Însă este posibil să se meargă şi mai departe, prin trecerea la o adevărată economie circulară, la practici mai bune ale producătorilor industriali şi la o gestionare completă a deşeurilor reziduale, toate acestea putând genera chiar un câştig net de peste 100 de miliarde de dolari pe an, au pledat autorii noului raport, intitulat “Transformarea deşeurilor în resurse”.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

“În numeroase economii cu creştere rapidă se dezbate despre ponderea tot mai mare a deşeurilor”, a declarat directoarea UNEP, Inger Andersen, subliniind totodată “rolul cheie” al actorilor publici şi privaţi, care pot găsi “oportunităţi pentru a crea societăţi mai viabile”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Germania a pus sub acuzare șase cetățeni străini care plănuiau atacuri teroriste în Europa de Vest

Germania a pus sub acuzare șase cetățeni străini care plănuiau atacuri teroriste în Europa de Vest Șase cetățeni străini au fost puși sub acuzare în...

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European Parlamentul European a aprobat, astăzi, revizuirea Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal...

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată O palestiniancă a atacat cu...

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că acuzațiile conform cărora asistentul unui proeminent politician de extremă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.