OPEC este în continuare optimistă cu privire la perspectivele pieţei petroliere în 2024

Publicat:

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar urma să îşi menţină o viziune optimistă cu privire la creşterea cererii mondiale de petrol în 2024, la finele acestei luni când va da publicităţii noile sale previziuni, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse din interiorul OPEC, potrivit agerpres.  

Potrivit surselor, OPEC ar putea să anunţe că în 2024 se aşteaptă la o creştere a cererii mondiale de petrol mai mică decât cea de 2,4%, sau 2,35 milioane de barili pe zi, preconizată pentru acest an, care reprezintă însă un ritm de creştere deosebit de mare, care se datorează faptului că lumea a ieşit din pandemia de coronavirus.


Citește și : Autorităţile britanice au confiscat canabis în valoare de peste 130 de milioane de lire într-o amplă operaţiune

Chiar dacă va fi mai mică decât cea din acest an, va fi totuşi vorba de o creştere peste media anuală din ultimul deceniu şi de asemenea peste prognozele Agenţiei Internaţionale a Energiei, care pentru 2024 se aşteaptă la o încetinire semnificativă a creşterii cererii de petrol până la 860.000 de barili pe zi.

În ultimii ani OPEC şi IEA au exprimat prognoze sensibil diferite, iar OPEC a criticat IEA, organism care consiliază ţările industrializate, pentru ceea ce a calificat drept prognoze iresponsabile şi revizuirile ulterioare ale datelor.

Ritmul în care creşte cererea de petrol este un semnal al situaţiei de pe piaţa petrolieră şi oferă un fundal al deciziilor de politică adoptate de OPEC şi aliaţii săi, reuniţi într-un organism denumit OPEC+. În luna iunie, acest organism a decis să prelungească şi în 2024 tăierile de producţie, în ideea de a susţine piaţa petrolieră pe fondul îngrijorărilor că diminuarea cererii pune presiune asupra preţurilor.

Pentru 2024, trei surse din cadrul OPEC au dezvăluit pentru Reuters că, deşi organizaţia se aşteaptă ca ritmul de creştere a cererii de petrol să fie mai lent decât estima anterior, totuşi nu va fi vorba de o încetinire atât de abruptă pe cât prognozează IEA, fiind posibil să fie vorba de o creştere mai mare de un milion de barili pe zi dar mai mică de două milioane de barili pe zi.

“Ne aşteptăm ca cererea de petrol în 2024 să înregistreze o creştere mai modestă decât cea din 2023”, a spus una dintre surse, adăugând că ar putea fi vorba de o creştere cuprinsă între 1,5 şi 1,7 milioane de barili pe zi.

OPEC ar urma să dea publicităţii primele sale prognoze cu privire la cererea de petrol în 2024 în raportul ce va fi publicat în data de 13 iulie. “Va fi o prognoză mult mai optimistă decât cea a IEA”, a precizat o altă sursă.

Organismele care fac prognoze cu privire la cererea mondială de petrol trebuie să facă în mod frecvent revizuiri semnificative ale prognozelor lor în funcţie de modificarea perspectivelor economice şi incertitudinile geopolitice, care în acest an includ ridicarea de către China a carantinelor impuse în contextul pandemiei dar şi majorarea dobânzilor de referinţă la nivel mondial.

Citește și : Human Wrights Watch: Ucraina şi Rusia trebuie să înceteze să utilizeze bombe cu fragmentaţie

De exemplu, OPEC, în primele sale prognoze publicate în luna iulie 2022, a estimat că în 2023 cererea mondială de petrol va înregistra o creştere de 2,7 milioane de barili pe zi, pentru ca ulterior să o revizuiască în jos până la 2,35 milioane barili pe zi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

Jennifer Lopez și Ben Affleck se îndreaptă spre divorț? Locuiesc deja separat

Jennifer Lopez și Ben Affleck se îndreaptă spre divorț? Locuiesc deja separat Jennifer Lopez și Ben Affleck, care s-au căsătorit în iulie 2022, se pare...

Filipine își va apăra viguros teritoriul, spune președintele Marcos

Filipine își va apăra viguros teritoriul, spune președintele Marcos Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat sâmbătă că țara va „apăra cu fermitate ceea ce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.