Parlamentul israelian va vota asupra propunerii de excludere a unui membru care sprijină procesul de genocid la CIJ

Publicat:

Parlamentul israelian va vota asupra propunerii de excludere a unui membru care sprijină procesul de genocid la CIJ

O comisie parlamentară israeliană a aprobat marţi o moţiune de excludere a unui parlamentar de stânga din Knesset din cauza sprijinului său pentru procesul Africii de Sud la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) care acuză Israelul de genocid în războiul său din Gaza, relatează Reuters.

Un vot pentru demiterea lui Ofer Cassif, de la partidul comunist Hadash, care face parte dintr-o listă comună cu partidul de stânga arab Ta’al, va avea loc într-o şedinţă plenară a Knesset-ului, unde va fi nevoie de 90 de membri din totalul celor 120 pentru a trece. Nu a fost stabilită o dată pentru vot, potrivit stiripesurse.


Citește și : Situaţie ALARMANTĂ la Bălţi! Autorităţile locale revin la măsurile luate în pandemie

În hotărârea sa de săptămâna trecută, CIJ a ordonat Israelului să ia măsuri pentru a preveni actele de genocid în Fâşia Gaza, dar nu a făcut apel la încetarea imediată a focului.

Cazul Africii de Sud a atras o reacţie furioasă în întregul spectru politic din Israel, iar Cassif s-a confruntat cu acuzaţii de trădare din cauza sprijinului său pentru acesta.

Chiar dacă Knesset-ul va aproba expulzarea lui Cassif, Curtea Supremă ar putea totuşi să anuleze votul, dar cazul subliniază amărăciunea profundă faţă de acuzaţiile de genocid, pe care preşedintele israelian Isaac Herzog le-a descris drept “atroce şi absurde”, notează Reuters.

Miercuri, într-o şedinţă aprinsă a respectivei comisii a Knesset-ului, care a început marţi, membrii partidului la putere Likud, al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, au făcut schimb de insulte cu susţinătorii lui Cassif, care au condamnat moţiunea ca fiind antidemocratică.

Contactat de Reuters, Cassif a refuzat să fie intervievat, dar un comunicat al preşedintelui partidului său acuză guvernul lui Netanyahu că a făcut un pas către o “lovitură de stat”.

Într-un interviu acordat în această lună publicaţiei de stânga Democracy Now, Cassif a declarat că afirmaţiile potrivit cărora el sprijină atacul Hamas asupra Israelului, pe care l-a condamnat drept “masacru”, sunt o minciună, dar a adăugat că se opune războiului din Gaza şi guvernului lui Netanyahu.

Citește și : Deputații BCS se plâng la Curtea Constituțională

Sondajele indică faptul că sprijinul pentru război rămâne ridicat în rândul publicului israelian, profund traumatizat de atacul transfrontalier lansat de bărbaţi înarmaţi conduşi de Hamas din Fâşia Gaza, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, potrivit bilanţurilor israeliene.

Răspunsul Israelului, un bombardament necruţător şi invazia terestră a Gazei, care au ucis aproape 27.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din fâşie, a atras critici dure la adresa sa în întreaga lume şi apeluri la reţinere chiar şi din partea celui mai apropiat aliat al său, Statele Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale Regizorul Yorgos Lanthimos, prezent sâmbătă la Festivalul de Film de la...

VIDEO – Rapperul Sean ‘Diddy’ Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită

VIDEO -  Rapperul Sean 'Diddy' Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită O înregistrare video din 2016 îl arată pe Sean...

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului ‘Call of Duty’ pe un serviciu de abonament

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului 'Call of Duty' pe un serviciu de abonament Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call...

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.