Partidele pro-ruse, piedica în calea spre UE?

Publicat:

Partidele pro-ruse, piedica în calea spre UE?

„Pot boicota prezidențialele doar să nu treacă referendumul”

Toamna acestui an este deosebit de importantă din punct de vedere politicm datorită alegerilor prezidențiale și referendumului pentru aderarea RM la UE, ce urmează să aibă loc. Partidele pro-ruse de la Chișinău mizează însă foarte mult pe referendum și foarte puțin pe scrutinul prezidențial. Mihai Mogâldea, expert în cadrul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), a explicat în emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, că gruparea pro-Kremlin va încerca să inducă ideea boicotării referendumului, pentru a submina legitinitatea actualei guvernări cu viziunu europene și a influența semnificativ rezultatele alegerilor parlamentare din 2025m care reprezintă miza finală.

Citeşte şi: Putin i-a făcut cadou lui Kim Jong Un o maşină de lux – Stiripesurse.md


Ceea pe ce contează cu adevărat întreaga grupare pro-rusă de la Chișinău, ghidată de strategii de la Kremlin, grupare în care se regăsește inclusiv partidul autointitulat „pro-european” al lui Ion Ceban, este referendumul pentru aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nici alegerile prezidențiale nu constituie un interes atât de mare precum o face referendumul.

„Miza acestor forțe pentru toamna acestui an va fi mai degrabă legată de referendum decât de alegerile prezidențiale. Cea care mizează pe referendum este coaliția pro-rusă, formată din partide ca socialiști, Șor și alți reprezentanți, inclusiv Ion Ceban cu partidul lui care tot dă târcoale unei părți și alteia, ba cu europeni, ba când moare Navalnâi se transformă într-un om imparțial, fără nicio poziție”, a menționat expertul de la IPRE.

Partidele pro-ruse, piedica în calea spre UE?

Scopul final al tuturor forțelor dirijate după bunul plac al Moscovei sunt alegerile parlamentare care urmează să aibă loc peste un an, în 2025. Iar pentru a reuși să aibă o influență suficientă, gruparea își consolidează de pe acum forțele pentru a reuși să joace referendumul de aderare la UE ca pe o carte în propriul său interes.

Anume referendumul este elementul care poate submina legitimitatea guvernării pro-europene de la Chișinău, în cazul în care acesta nu ar reși să treacă de pragul de 33%, necesar pentru a fi validat.

„Aceste forțe își coc o strategie comună. Miza cea mai mare nu sunt alegerile prezidențiale din acest as, dar alegerile parlamentare din anul următor. Acolo ei vor să dea lovitura. Și acum apare o nouă piesă de șah, care este referendumulu și această piesă trebuie să fie jucată de ambele părți, iar toți acești se vor uni pentru a boicota referendumul. Pentru că, dacă referendumul nu atinge pragul de validare, de 33%, care pare ușor de atins, dar care va fi foarte greu de atins, atunci practic se va clătina foarte serios partidul de guvernare, se vor clătina serios cei care au susținut referendumul și legitimitatea acestor forțe va fi pusă sub semnul întrebării. Iar dacă acest lucru se întâmplă, cine apare ca mare alternativă la forțele europene? Evident, Ion Ceban. Asta este toată strategia lor”, a explicat specialistul.

Partidele pro-ruse, piedica în calea spre UE?

Potrivit lui, eforturile pe care le vor investi partidele pro-ruse de la Chișinău se vor materializa în boicotarea referendumului, ghidată de dorința de a-l face pe acesta să nu treacă de pragul de 33%.

Pentru a reuși inducerea covingerii publice că referendumul trebuie boicotat, gruparea de formațiuni politice ar putea chiar să boicoteze și alegeri prezidențiale.

„Vor investi eforturi serioase, iar asta urmează să o vedem în perioada imediat următoare în boicotarea acesti referendum. Pot merge până acolo încât să boicoteze alegerile prezidențiale doar ca referendumul să nu treacă și vor miza foarte mult pe încercarea de a decredibiliza atât referendumul, cât și alegerile prezidențiale. Iar dacă se va întâmpla așa, ne vom pomeni într-o situație destul de complicată”, a punctat în final Mihai Mogâldea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovagaz va cumpăra gaz mai ieftin de luna viitoare

Moldovagaz va cumpăra gaz mai ieftin de luna viitoare Moldovagaz anunță că va cumpăra metan de la Energocom în luna mai, în urma licitației de...

Curtea de Conturi îşi caută în continuare un nou membru

Curtea de Conturi îşi caută în continuare un nou membru Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a anunțat, din data de 3 aprilie...

Kremlinul pare să-i fi găsit înlocuitor lui Ramzan Kadîrov – Cine este Apti Alaudinov

Kremlinul pare să-i fi găsit înlocuitor lui Ramzan Kadîrov - Cine este Apti Alaudinov În această perioadă deja dificilă, Kremlinul s-a confruntat cu o problemă...

Legea cetățeniei va fi mult mai dură

Legea cetățeniei va fi mult mai dură Legea cetățeniei Republicii Moldova va fi înăsprită. Potrivit directorului Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, noile modificări vor fi înaintate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.