Peste 100 de substanțe chimice „extrem de toxice”, identificate în aromele din dispozitivele de vapat. Ce se întâmplă când se încălzesc
Analiza AI a 180 de arome de vapat a identificat 127 de substanțe chimice „extrem de toxice”, 153 de „pericole pentru sănătate” și 225 de „iritanți”, potrivit The Guardian.
De unde vine pericolul
Dispozitivele de vapat încălzesc aromele lichide la temperaturi ridicate pentru a forma un aerosol care este apoi inhalat. Substanțele chimice conținute – inclusiv glicerină vegetală, propilenglicol, nicotină și arome, amestecate în diferite cantități – nu sunt de ignorat.
Experimentele anterioare au arătat că, în urma acestui proces de încălzire, unii vapori cu aromă de fructe – cum ar fi căpșune, pepene galben și afine – produc compuși periculoși numiți carbonili volatili.
Este cunoscut faptul că acești compuși au implicații asupra sănătății în ceea ce privește bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), bolile cardiovasculare și cancerele.
Dat fiind numărul atât de mare de substanțe chimice utilizate în zeci de mii de produse de vapat diferite, efectuarea de experimente pentru a testa toxicitatea fiecărei mărci și arome ar putea necesita zeci de ani de cercetare.
Recentul studiu citat de The Guardian a folosit inteligența artificială (AI) pentru a analiza compoziția chimică a 180 de arome pentru vapat și pentru a simula modul în care acestea se descompun atunci când sunt încălzite.
Cercetarea, publicată în Scientific Reports, a prezis că vaporii produc 127 de substanțe chimice „acut toxice”, 153 de „pericole pentru sănătate” și 225 de „iritanți”.