Planurile lui Trump pentru al doilea mandat: războaie comerciale, deportări în masă și lupta împotriva ‘statului profund’

Publicat:

Planurile lui Trump pentru al doilea mandat: războaie comerciale, deportări în masă și lupta împotriva ‘statului profund’

Donald Trump plănuiește să deporteze milioane de migranți, să remodeleze comerțul mondial prin impunerea de taxe vamale mari și să își impună loialiștii în guvern, în numele luptei împotriva unui așa-numit „stat profund”, dacă va câștiga un al doilea mandat de patru ani la Casa Albă în alegerile prezidențiale din noiembrie, scrie Reuters.

Fostul președinte Donald Trump conduce în fața lui Joe Biden în sondajele de opinie pentru alegerile prezidențiale din noiembrie și are șanse mari de a se întoarce pentru un nou mandat la Casa Albă, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

El a și anunțat unele planuri, care vizează, printre altele, o politică dură împotriva migrației, decizii economice protecționiste, reduceri de taxe pentru americani, anchetarea rivalilor politici, subordonarea statului și regândirea rolului NATO.

Reuters a făcut o sinteză a politicilor pe care Trump s-a angajat să le instituie.

Comerț

Fostul președinte a lansat ideea unor taxe vamale de 10% sau chiar mai mult pentru toate bunurile importate de SUA, o măsură despre care spune că ar elimina deficitul comercial, dar despre care criticii spun că ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani și la instabilitate economică globală.

De asemenea, el a spus că ar trebui să aibă autoritatea de a stabili taxe mai mari pentru țările care au impus tarife la importurile americane. El a amenințat spre exemplu că va impune taxe de 200% pentru unele mașini importate.

Trump a atacat în special China. El propune eliminarea treptată a importurilor de bunuri precum electronice, oțel și produse farmaceutice din China pe parcursul a patru ani.

Trump încearcă de asemenea să interzică companiilor chineze să dețină infrastructura americană în sectoarele energetic și tehnologic.

Birocrația federală

Trump vrea să demonteze ceea ce el numește „statul profund” – format din funcționari federali de carieră despre care el spune că își urmăresc în mod clandestin propriile agende. Ar face acest lucru printr-un ordin executiv care ar reclasifica mii de angajați, pentru a permite demiterea lor.

Acest lucru ar fi probabil contestat în instanță. El a promis că va demite ceea ce el numește „actorii corupți” din poziții de securitate națională și că își va „elimina” adversarii politici.

Trump a declarat că va cere ca fiecare angajat federal să treacă un nou test al funcției publice, unul creat de el, deși autoritatea sa în acest caz este limitată. Aliații apropiați iau în calcul, de asemenea, zeci de potențiale angajări, iar Trump a sugerat că noii angajați trebuie să adere la convingerea sa că alegerile din 2020 au fost fraudate.

El ar lua măsuri drastice împotriva avertizorilor de integritate, care sunt de obicei protejați de lege, și ar institui un organism independent pentru a „monitoriza” agențiile de informații americane.

Anchetarea inamicilor politici

Trump s-a angajat uneori să folosească agențiile federale de aplicare a legii pentru a-i investiga pe rivalii săi politici.

În acest sens, el a declarat că va lua în considerare numirea unui procuror special pentru a-l ancheta pe președintele democrat Joe Biden, deși nu a precizat motivele unei astfel de anchete. El a spus că așteaptă să vadă cum se pronunță Curtea Supremă a SUA cu privire la propriile sale cereri de imunitate prezidențială pentru a primi îndrumări.

De asemenea, el a declarat că Departamentul de Justiție va investiga procurorii districtuali, susținând că unii dintre aceștia se angajează într-o formă neconstituțională de aplicare selectivă a legii.

Și a mai spus că ar lua în considerare demiterea unui procuror care nu i-a urmat directivele – ceea ce ar constitui o ruptură cu politica americană de lungă durată a unui aparat federal independent de aplicare a legii.

Aliații lui Trump elaborează un plan care ar reduce independența Departamentului de Justiție și i-ar îngoșa rândurile cu mai multe persoane numite politic, loiale președintelui.

Energie

Trump a promis că va crește producția de combustibili fosili din SUA prin relaxarea procesului de autorizare a forărilor pe terenurile federale și ar încuraja construirea de noi conducte de gaze naturale. El a declarat că va reautoriza forajul petrolier în Refugiul Național Arctic Wildlife din Alaska.

Trump a mai spus că va retrage din nou SUA din Acordurile climatice de la Paris, un cadru pentru reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, și ar susține creșterea producției de energie nucleară.

De asemenea, el ar anula deciziile lui Biden privind vehiculele electrice și alte politici menite să reducă emisiile auto.

Economie

Pe lângă programele sale comerciale și energetice, Trump a promis să reducă reglementările federale care, în opinia sa, limitează crearea de locuri de muncă.

El s-a angajat să mențină în vigoare o amplă reducere de impozite din 2017 pe care a semnat-o în timpul mandatului, iar echipa sa economică a discutat despre o nouă rundă de reduceri de impozite pentru persoanele fizice și juridice, dincolo de cele adoptate în primul său mandat.

Trump a declarat că va încerca să obțină o legislație pentru a pune capăt impozitării bacșișurilor, cu scopul de a ajuta lucrătorii din domeniul serviciilor. De asemenea, el a mai spus că, în calitate de președinte, ar face presiuni asupra Rezervei Federale pentru a reduce ratele dobânzilor.

Imigrație

Trump a promis să restabilească politicile sale din primul mandat care vizează trecerea ilegală a frontierei, să anuleze măsurile pro-imigranți ale lui Biden și să meargă mai departe cu noi restricții radicale.

Trump s-a angajat să limiteze accesul la azil la granița dintre SUA și Mexic și să se lanseze în cel mai mare efort de deportare din istoria americană, ceea ce ar declanșa probabil contestații legale și opoziția democraților din Congres.

El a declarat că va folosi Garda Națională și, dacă va fi necesar, trupe federale, pentru a-și atinge obiectivul și nu a exclus înființarea unor tabere de detenție pentru a procesa persoanele în vederea deportării.

Trump a spus că va încerca să pună capăt acordării automate a cetățeniei pentru copiii născuți din imigranți, o măsură care ar fi contrară interpretării de lungă durată a Constituției SUA.

Avortul

Trump a numit la Curtea Supremă a SUA trei judecători care au făcut parte din majoritatea ce a eliminat protecția constituțională a avortului. Cel mai probabil, el va continua să numească judecători federali care vor susține limitele avortului.

În același timp, el a declarat că o interdicție federală a avortului nu este necesară și că problema ar trebui rezolvată la nivel de stat. El a susținut că o interdicție de șase săptămâni, favorizată de unii republicani, este prea dură și că orice legislație ar trebui să includă excepții pentru viol, incest și sănătatea mamei.

Chiar și așa, Trump a spus că statele ar putea monitoriza sarcinile femeilor și le-ar putea urmări în justiție dacă acestea aleg să facă avort dincolo de perioada permisă.

Politică externă

Trump a criticat sprijinul acordat de Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia și a declarat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales, deși nu a spus cum ar face acest lucru.

Trump a mai spus că, sub președinția sa, SUA ar regândi în mod fundamental „scopul și misiunea NATO”. Deși a înaintat puține propuneri politice tangibile, el a declarat anul trecut într-un interviu pentru Reuters că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze unele teritorii pentru a ajunge la un acord de pace.

Trump s-a opus luni de zile unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar unii republicani din Congres au refuzat de asemenea să îl susțină. Congresul a aprobat în cele din urmă pachetul la sfârșitul lunii aprilie, iar Trump a sugerat de atunci că securitatea Ucrainei este un interes important al SUA.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Trump a susținut Israelul în lupta sa împotriva Hamas, dar a criticat modul în care premierul Benjamin Netanyahu a gestionat inițial conflictul.

În campania electorală, el a sugerat, de asemenea, trimiterea de forțe armate în Mexic pentru a lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Educație

Trump s-a angajat să ceară colegiilor și universităților să „apere tradiția americană și civilizația occidentală” și să elimine programele de diversitate. El a spus că va da ordin Departamentului de Justiție să intenteze procese privind drepturile civile împotriva școlilor care se angajează în discriminare rasială.

Trump ar susține programe care să permită părinților să folosească fonduri publice pentru educația privată sau religioasă.

Infracționalitate

Trump spune că ar institui pedeapsa cu moartea pentru traficanții de persoane și traficanții de droguri.

El spune că nu crede în statisticile federale care arată că infracțiunile violente sunt în scădere în orașele americane.

Fostul președinte a mai spus că va lua în considerare grațierea tuturor celor care au fost condamnați pentru infracțiuni în legătură cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 9 septembrie 2024 

Horoscop 9 septembrie 2024 Astrologii prevăd că mai multe zodii se vor confrunta azi cu probleme majore cu banii, dar şi de comunicare. Nici...

George W. Bush nu intenţionează să anunţe pe cine susţine la alegerile prezidenţiale din SUA

George W. Bush nu intenţionează să anunţe pe cine susţine la alegerile prezidenţiale din SUA Fostul preşedinte republican George W. Bush, nu intenţionează să anunţe...

Jude Law, despre cum aproape a refuzat rolul din ‘Talentatul Domn Ripley’

Jude Law, despre cum aproape a refuzat rolul din 'Talentatul Domn Ripley' Jude Law a dezvăluit că a fost aproape să refuze rolul din „Talentatul...

Oasis revine în forță: albumul aniversar domină clasamentele la 30 de ani de la debut

Oasis revine în forță: albumul aniversar domină clasamentele la 30 de ani de la debut Oasis revine în topurile britanice cu un album aniversar și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.