Plictisul anti-Trump – Rezistența se declară extenuată

Publicat:

Plictisul anti-Trump – Rezistența se declară extenuată

Pregătindu-se pentru un nou rând de alegeri împotriva lui Donald Trump, liberalii din America resimt plictisul. “Sumtem cam sătui de criză”, afirmă un democrat

În 2017, ofereau șepci rozalii și porneau în marș spre Washington, sute de mii de oameni manifestându-și furia față de Donald J. Trump, scrie THE NEW YORK TIMES, potrivit stiripesurse.ro.

După care au scos Camera Reprezentanților de sub controlul republicanilor, au câștigat președinția și s-au bucurat de un sprijin surprinzător la alegerile parțiale din 2022, animați fiind de convingerea că Trump și aliații săi sunt o problemă de urgență națională.


Anul acesta, alegătorii anti-Trump se luptă cu un alt sentiment puternic: plictisul.

Plictisul anti-Trump – Rezistența se declară extenuată

“Unii s-au săturat să se tot arate indignați”, afirmă Rebecca Lee Funk, fondatoarea din Washington a organizaației Outrage (Indignarea), un grup progresist de activiști și furnizor de ‘suveniruri’ din vremea rezistenței. “Oamenii sunt obosiți. Cred că la ultimele alegeri eram disperați să îl dăm jos pe Trump din funcție, iar oamenii voiau să se reunească în jurul unui unic apel la acțiune. Dar actualele alegeri par altfel”.

Pentru democrați, misiunea este asemănătoare. Apărând acum Casa Albă, președintele Biden încearcă să refacă acea vastă coaliție anti-Trump, considerând cursa din 2024 drept o nouă bătălie pentru salvarea democrației pe măsură ce Trump e pe cale să obțină nominalizarea republicanilor.

Citeşte şi: Putin i-a făcut cadou lui Kim Jong Un o maşină de lux – Stiripesurse.md

Totuși, Biden are multe de făcut. Din interviuri cu aproape 20 de alegători democrați, cu activiști și cu oficiali, reiese clar că el are probleme în a-i revigora pe americanii care nu se arată deloc entuziasmați de o eventuală reluare a alegerilor din 2020, ei arătându-se îngrijorați de vârsta sa, iar, în unele cazuri, le vine greu să reanime indignarea față de Trump, o indignare pe care democrații se bazau de aproape un deceniu.

“Suntem cam sătui de criză”, afirmă Shannon Caseber, 36 de ani, o agentă de securitate din Pittsburgh care a calificat reluarea ‘meciului’ dintre Trump și Biden drept “o catastrofă”. “E plictiseala față de o criză, asta e sigur”, a mai adăugat ea.

Plictisul anti-Trump – Rezistența se declară extenuată

Caseber, o democrată care l-ar sprijini pe Biden împotriva lui Trump, a mai adăugat: “Orice sentiment al urgenței, pe care îl resimțeam la alegerile din 2020, cred că mai există încă, în sensul că nimeni nu dorește ca Trump să ajungă președinte, cel puțin pentru democrați, dar e un lucru obositor”.

Democrații nu sunt nicidecum singuri în tot acest plictis politic. Un sondaj de anul trecut al Centrului de Cercetări Pew a constatat că 65% dintre americani au declarat că întotdeaunaa sau deseori s-au arătat plictisiți când se gândeau la politică.

„Plictisul ilustrează întreaga atitudine față de alegerile noastre prezidențiale”, afirmă Whit Ayres, un vechi analist republican. „Când ai în față doi oameni cărora li se opun 70% dintre americani care ar dori o altă opțiune, asta creează frustrare, neliniște și descurajare”.

Analiștii și strategii democrați afirmă că, pentru alegătorii lor, nimeni nu este mai convingător și totodată mai îngrozitorr ca Trump.

Încurajați de cifrele de la alegerile speciale de săptămâna trecută, dar și de alte manifestări, inclusiv o campnie de strângere de semnături în sprijinul lui Biden la alegerile primare din New Hampshire, mulți cred că algătorii lor sunt tot mai interesați pe măsură ce alegerile generale se apropie, iar problemele juridice ale lui Trump continuă să apară.

În patru procese, el se confruntă cu 91 de acuzații grave și ar urma să devină primul fost președinte care va trebui să compară într-un proces ca acuzat, iar acum se izbește și de mari probleme financiare. Pe plan privat, el și-a exprimat totodată sprijinul față de interzicerea avortului la nivel național timp de 16 săptămâni, cu unele excepții, după cum relata, vineri, ziarul The New York Times or, democrații văd în dreptul la avort o motivare solidă a principiilor lor și un motiv la fel de solid pentru unii alegători mai oscilanți.

Plictisul anti-Trump – Rezistența se declară extenuată

Dar semnale de avertisment vin și din partea stângii. Un sondaj efectuat de CNN întreba cât de hotărâți sunt americanii să meargă la vot în cadrul acestor alegeri. Republicanii, lipsiți de putere și nerăbdători să o recucerească, erau mai înclinați să se arate „extrem de hotărâți”. Toamna trecută, un sondaj efectuat de YahooNews/YouGov îi întreba pe alegători cum privesc alegerile din 2024. 36% dintre democrați au ales „plictisul” de pe lista de sentimente enumerate (foarte aproape de ”teamă”). Numai 26% dintre republicani au optat pentru „plictis”.

În general, sondajele au demonstrat o erodare a poziției partidului în circumscripțiile care prin tradiție aparțin democraților. La stânga, unele grupări au avertizat că ar avea probleme de finanțare și se izbesc de apatia alegătorilor, iar sentimentul cel mai vizibil de pe străzi este o nemulțumire crescândă față de Biden din cauza sprijinului acordat de el Israelului.

Lauren Hitt, purtătoarea de cuvânt a lui Biden, afirmă că, în ultimele săptămâni, există dovezi clare de entuziasm, inclusiv în privința strângerii de fonduri.

Plictisul anti-Trump – Rezistența se declară extenuată

Ea a dat de înțeles că mesajele din campanie nu se vor limita doar la a exprima opoziția față de Trump, deosebindu-se de republicani în privința avortului și a regimului armelor, explicând astfel miza alegerilor și menționând succesele politicii lui Biden în privința unor probleme cum ar fi combaterea schimbării climei și sărăcia infantilă.

„Actualale alegeri vor hotărî dacă noi vom profita de progres sau dacă vom pierde multe dintre drepturile noastre fundamentale”, a subliniat ea într-o declarație.

Mulți democrați au susținut că partidul trebuie să facă mai mult ca să susțină mai cu tărie realegereaa lui Biden, nelimitându-se doar la o nouă blocare a lui Trump. Ei se tem totodată că unii alegători ar putea vota cu un partid terț sau, pur și simplu, nu se vor prezenta la vot în acest an.

„Ei aud asta de fiecare dată. Acestea sunt cele mai importante alegeri din toate timpurile”, afirmă Leah D. Daughtry, expertă democrată în strategie.

Deși consideră că Trump reprezintă un „pericol existențial”, ea spune că „oamenii vor mai degrabă să voteze pentru ceva și nu neapărat împotriva unui anume lucru”.

Mulți americani au respins perspectiva „reluării meciului” dintre Trump și Biden. Dar, cum Trump este tot mai aproape de a fi din nou nominalizat, unii democraați afirmă că alegătorii lor încep să cântărească semnificația revenirii lui.

Plictisul anti-Trump – Rezistența se declară extenuată

Reprezentanta Veronica Escobar, o democrată dn Texas, totodată copreședintă a campaniei lui Biden, afirmă că, în ultima vreme, „a auzit câteceva despre plictis și o serie de îngrijorări”.

Dar ea spune că, după ce Trump a câștigat alegerile primare din New Hampshire, „s-a semnalat o schimbare palpabilă. Or, exact asta speram. Sper să o putem menține și să o sporim”.

La Washington, dna Funk de la Outrage a sugerat că, făcând așa, unii alegători „ar dori acum să li se amintească ce anume merge bine în țara asta”.

„Pentru noi, cei din mișcare, a fost treabă grea”, a mai adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alexandru Balan: Sunt suspiciuni evidente în activitatea managerială a SIS

Alexandru Balan: Sunt suspiciuni evidente în activitatea managerială a SIS Alexandru Balan, expert în securitate, susține că aspectul preventiv în activitatea Serviciului de Informații și...

Trump joacă strategic și refuză să participe la dezbateri cu Kamala Harris

Trump joacă strategic și refuză să participe la dezbateri cu Kamala Harris Donald Trump consideră "nepotrivit" să participe la dezbateri cu Kamala Harris atât timp...

A încercat să transporte ilicit prin vamă piese auto

A încercat să transporte ilicit prin vamă piese auto Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un mijloc de transport de model “Land...

A amenajat un perete dublu în microbuz și intenționa să transporte ilicit marfă din Rusia

A amenajat un perete dublu în microbuz și intenționa să transporte ilicit marfă din Rusia Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.