Putin elogiază relaţiile dintre Rusia şi Iran în timpul primirii preşedintelui Raisi la Kremlin

Publicat:

Putin elogiază relaţiile dintre Rusia şi Iran în timpul primirii preşedintelui Raisi la Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat luni amploarea legăturilor dintre Moscova şi Teheran, primindu-l pe omologul său iranian Ebrahim Raisi la Kremlin pentru convorbiri, în special pentru a aborda conflictul israeliano-palestinian, informează AFP şi EFE.

“Relaţiile noastre se dezvoltă foarte bine”, a declarat Putin în debutul întrevederii lor difuzate de televiziunea rusă, menţionând “mari proiecte de infrastructură” comune şi cooperarea în sectorul energiei şi în “aproape toate domeniile”. În sprijinul afirmaţiei sale, Putin a subliniat că “anul trecut schimburile noastre comerciale au crescut cu 20% şi am obţinut rezultate bune”, o balanţă comercială pe care a estimată-o la 5 miliarde de dolari, potrivit agerpres.


Citeşte şi: Fermierii sunt indignați: ‘Autoritățile recurg la mesaje false și manipulare’

Moscova şi Teheran, a spus liderul rus, urmează să semneze “în chiar ultimele zile ale lunii decembrie” un acord privind crearea unei zone de liber-schimb între Iran şi Uniunea economică eurasiatică, aflată sub egida Rusiei şi grupând foste republici sovietice.

Preşedintele iranian l-a invitat pe Putin, care a fost primit cu onoruri cu o zi în urmă în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi în Arabia Saudită, să efectueze o vizită şi la Teheran, invitaţie pe care acesta a acceptat-o, fără a indica deocamdată o dată pentru o astfel de deplasare.

Putin elogiază relaţiile dintre Rusia şi Iran în timpul primirii preşedintelui Raisi la Kremlin

“Constatăm că interacţiunea cu ţara prietenă Rusia a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani”, a declarat Raisi, a cărui ţară este acuzată că furnizează drone kamikaze şi alte tipuri de armament Moscovei pentru ofensiva acesteia în Ucraina.

Cei doi preşedinţi au evidenţiat progresele înregistrate în relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Iran şi şi-au exprimat hotărârea de a le aprofunda.

În discursul său de bun venit, Putin a subliniat că “este foarte important pentru noi să facem un schimb de opinii cu privire la situaţia regională, în special despre situaţia din Palestina”.

În acest context, preşedintele iranian a lansat un nou apel la “încetarea bombardamentelor (israeliene) cât mai repede posibil”. “Această chestiune este astăzi o problemă nu doar pentru regiunea noastră, ci şi pentru întreaga umanitate”, a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale în limba rusă a declaraţiilor sale.

Preşedintele iranian a denunţat situaţia gravă din Fâşia Gaza, unde “un copil moare la fiecare zece minute”, iar peste 6.000 de copii şi-au pierdut deja viaţa, potrivit EFE.

Citeşte şi:  Maia Sandu a zburat în Turcia cu ‘low-cost’

Raisi a declarat că operaţiunea militară israeliană în Gaza constituie un “genocid” şi o “crimă împotriva umanităţii” şi asta se întâmplă cu “sprijinul SUA şi al Occidentului”.

Agenţia de presă iraniană oficială Irna a relatat marţi că Raisi urmează să efectueze o vizită în Rusia în fruntea unei “delegaţii politico-economice de rang înalt”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un nou deputat PAS în Parlament. Curtea constituțională a validat mandatul Anei Speianu

Un nou deputat PAS în Parlament. Curtea constituțională a validat mandatul Anei Speianu Fracțiunea PAS are un nou deputat în Parlament. Magistrații de la Curtea...

Prinţesa Kate va participa la o paradă militară în iunie, primul angajament oficial de la operaţia sa

Prinţesa Kate va participa la o paradă militară în iunie, primul angajament oficial de la operaţia sa Prinţesa Kate va lua parte la tradiţionala paradă...

CPI a emis mandate de arestare împotriva a doi importanţi comandanţi ruşi pentru presupuse crime de război în Ucraina

CPI a emis mandate de arestare împotriva a doi importanţi comandanţi ruşi pentru presupuse crime de război în Ucraina Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis...

Numărul șomerilor moldoveni – în creștere continuă

Numărul șomerilor moldoveni - în creștere continuă Tot mai mulți moldoveni completează tabăra șomerilor, iar majoritatea celor afectați de șomaj locuiesc în zonele rurale ale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.