Schimbarea circumstanţelor globale determină Croaţia să se înarmeze ‘până-n dinţi’

Publicat:

Ministerul Apărării din Croaţia are planificate achiziţii de arme, muniţie şi echipamente militare în valoare de 3,8 miliarde de euro din 2021 până în 2026, a scris luni cotidianul Jutarnji List, citat de agenţia Hina, potrivit agerpres.

Potrivit Ministerului Apărării, doar 223 de milioane de euro din această sumă vor fi sub forma donaţiilor de ajutor militar din partea SUA şi a Uniunii Europene.


Citeşte şi: Un tun din anii ’70 DOBOARĂ dronele Rusiei în Ucraina – Black News

Este cel mai mare buget alocat cheltuielilor militare de la războiul din 1991-1995 şi, având în vedere sumele şi diversitatea contractelor de achiziţie, se poate spune că nu s-a mai cumpărat niciodată atât de multă muniţie ca în ultimii cinci ani, notează ziarul citat.

Între 2000 şi 2020, achiziţiile de noi sisteme de apărare au fost mai curând rare, fără a reprezenta o practică. În acest timp au fost cumpărate 126 de vehicule de luptă de infanterie Patria, pentru o sumă de 180 milioane de euro, 39 de camioane militare în valoare de 4,5 milioane de euro, 27 de camioane germane second hand în valoare de 200.000 de euro şi 16 obuziere PzH2000, de asemenea utilizate, pentru suma de 430 de milioane de euro.

SUA au donat 212 vehicule blindate antimine, au fost cumpărate din Rusia zece elicoptere de transport noi MI 171Sh, în procesul de succesiune a fostei Iugoslavii, şi a fost de asemenea semnat un contract pentru construirea a cinci nave de patrulare de coastă, care încă nu a fost executat.

Citeşte şi: UE în 2035: Mai mare, mai complicată, mai solidă

Acestea au fost toate achiziţiile Croaţiei în termeni de sisteme de apărare majore în ultimii 20 de ani, precizează ziarul.

Ca rezultat al schimbării circumstanţelor globale, guvernul croat nu mai consideră armata ca fiind o cheltuială, ci o necesitate, iar comandanţilor militari li s-a cerut să comunice de ce anume au nevoie, fără a se gândi la costuri, mai scrie Jutarnji List. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Focuri de avertisment la granița dintre Coreea de Sud și Nord, în ziua când Putin se întâlnește cu liderul nord-coreean

Focuri de avertisment la granița dintre Coreea de Sud și Nord, în ziua când Putin se întâlnește cu liderul nord-coreean Armata sud-coreeană trage focuri de...

Rutte vorbeşte de optimism prudent privind şansele sale în fruntea NATO

Rutte vorbeşte de optimism prudent privind şansele sale în fruntea NATO Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat marţi că este "optimist cu prudenţă" că Ungaria...

Cei mai mari CEO ai SUA se înghesuie din nou să-l susţină pe Trump

Cei mai mari CEO ai SUA se înghesuie din nou să-l susţină pe Trump Banii nu au culoare politică: Cei mai mari CEO ai Americii...

Ucraina acuză Rusia că-şi intensifică atacurile înaintea sosirii ajutorului militar din Occident

Ucraina acuză Rusia că-şi intensifică atacurile înaintea sosirii ajutorului militar din Occident Ucraina acuză luni Rusia de o intensificare a atacurilor pe frontul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.