Șeful NATO a discutat cu Viktor Orban despre preocupările Ungariei privind creşterea sprijinului pentru Ucraina

Publicat:

Șeful NATO a discutat cu Viktor Orban despre preocupările Ungariei privind creşterea sprijinului pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că a discutat cu prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru a răspunde preocupărilor sale privind rolul NATO în Ucraina şi că este încrezător că aceste chestiuni vor fi abordate în săptămânile următoare.

“NATO este şi va rămâne o Alianţă defensivă şi nu va fi parte a conflictului din Ucraina. Trebuie să ne reamintim că este un război de agresiune provocat de către invadarea de către Rusia a altei ţări. Ucraina are, conform legii internaţionale, dreptul de a se apăra. Şi noi, ca prieteni ai Ucrainei, avem dreptul de a susţine Ucraina în a exercita dreptul la legitimă apărare, tot conform legii internaţionale. Asta nu ne face parte a conflictului şi un cadru mai robust NATO de a coordona asistenţa de securitate nu va schimba acest lucru”, a Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

El a subliniat că aliaţii fac deja acest lucru pe baze bilaterale sau prin alte formate, precum aşa-numitul format Ramstein. “Deci creând un cadru mai puternic NATO vom asigura mai multă transparenţă, mai multă împărţire a poverii, mai multă predictibilitate şi un angajament mai robust. Ceea ce este important pentru a ajuta Ucraina să-şi facă planificări (…)”, a adăugat el.

“Ceea ce discutăm nu este o prezenţă de luptă NATO în Ucraina. Discutăm despre cum putem coordona şi livra sprijin din afara Ucrainei pentru Ucraina, aşa cum fac aliaţii”, a precizat secretarul general al NATO.

“Am avut un dialog bun cu Peter Szijjarto, am discutat cu premierul Vicktor Orban de două ori în ultima săptămână, iar acum că am început planificarea, sunt sigur că putem răspunde acestor preocupări pe care Ungaria le-a ridicat şi să găsim moduri de a ajunge la un consens”, a precizat Stoltenberg.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

“Ungaria nu va sprijini nicio propunere NATO care ar putea aduce Alianţa mai aproape de război sau ar putea să o mute de la o coaliţie defensivă la una ofensivă”, a scris miercuri pe platforma X ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, înainte de începerea reuniunii miniştrilor de externe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Israelul atenţionează asupra dezvoltării de arme nucleare de către Iran

Israelul atenţionează asupra dezvoltării de arme nucleare de către Iran Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a atenţionat asupra dezvoltării de arme nucleare de către Iran, informează...

METEO: Se menține vremea instabilă

METEO: Se menține vremea instabilă Vremea instabilă se menține și astăzi. În mare parte, cerul va fi acoperit cu nori și izolat va ploua. CItește...

Cum comunică peștii între ei. „Oceanele sunt pline de sunete”

Cum comunică peștii între ei. „Oceanele sunt pline de sunete” De la zgomote misterioase de clicuri într-un acvariu de laborator, la zumzăituri și cântece de...

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria Mai multe rachete au fost lansate duminică seara din nordul Irakului spre o bază a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.