Șeful ONU: Violenţele comise de Hamas nu pot justifica pedepsirea colectivă a poporului palestinian

Publicat:

Guterres: Violenţele comise de Hamas nu pot justifica pedepsirea colectivă a poporului palestinian

Violenţele comise de Hamas nu pot justifica în niciun caz pedeapsa colectivă împotriva poporului palestinian, a declarat vineri secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în Consiliul de Securitate al ONU, cerând din nou o încetare umanitară a focului, relatează AFP.

“Condamn fără rezerve” atacurile Hamas din 7 octombrie, însă “violenţele comise de Hamas nu pot justifica în niciun fel pedepsirea colectivă a poporului palestinian”, a afirmat Guterres, care a invocat pentru prima dată miercuri articolul 99 din Carta ONU pentru a organiza această reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate asupra unui dosar care “ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale”.


Citeşte şi: Platforma DA e indignată de jocurile politice ale PAS-ului

“Dacă lansarea fără discernământ de rachete de către Hamas asupra Israelului şi utilizarea civililor ca scuturi umane sunt încălcări ale legilor războiului, un astfel de comportament nu absolvă Israelul de propriile încălcări”, a insistat Guterres, descriind încă o dată situaţia umanitară ca fiind într-un “punct limită” şi invocând riscul unei “prăbuşiri totale a ordinii publice” în Fâşia Gaza.

“Lumea şi Istoria ne privesc. Este timpul să acţionăm”, le-a spus el membrilor Consiliului, cerându-le să “acţioneze pentru o încetare umanitară imediată a focului”.

După atacul fără precedent împotriva Israelului lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă Hamas, care, potrivit autorităţilor israeliene, a provocat 1.200 de morţi, majoritatea civili, Israelul a impus un “asediu total” asupra Fâşiei Gaza şi a bombardat masiv acest teritoriu, transformând în ruine zone întregi din enclava palestiniană.

Guterres: Violenţele comise de Hamas nu pot justifica pedepsirea colectivă a poporului palestinian

Hrana, apa, combustibilul şi medicamentele sosesc doar în cantităţi reduse, în timp ce aproximativ 1,9 milioane de persoane, sau 85% din populaţie, au fost nevoite să-şi părăsească casele, conform ONU, de la începutul ostilităţilor, care au provocat peste 17.000 de morţi, potrivit Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Citeşte şi: Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Ca urmare a invocării articolului 99 de către Guterres, Emiratele Arabe Unite au pregătit un proiect de rezoluţie, ce urma să fie supus la vot vineri dimineaţă, însă acesta a fost amânat până la sfârşitul zilei.

Ultima versiune consultată de AFP subliniază “situaţia catastrofală din Fâşia Gaza” şi “cere o încetare umanitară imediată a focului”. Proiectul de rezoluţie, foarte scurt, cere de asemenea protejarea civililor, eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor şi asigurarea accesului ajutorului umanitar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un fost şef NATO îl critică dur pe Olaf Scholz: ‘Este mult prea lent, mult prea ezitant’

Un fost şef NATO îl critică dur pe Olaf Scholz: 'Este mult prea lent, mult prea ezitant' Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen...

Jeff Bezos îi ia faţa lui Elon Musk şi redevine cel mai bogat om din lume

Jeff Bezos îi ia faţa lui Elon Musk şi redevine cel mai bogat om din lume Fondatorul Amazon Jeff Bezos a revenit pe primul loc...

VIDEO: I-a crăpat răbdarea. Un șofer a rupt bariera automată din preajma unui magazin

I-a crăpat răbdarea. Un șofer a rupt bariera automată din preajma unui magazin Un șofer va răspunde în fața legii și, cel mai probabil, va...

Evghenia Guțul, mulțumită de decizia CCM: „victoria noastră”  

Evghenia Guțul, mulțumită de decizia CCM: „victoria noastră” După ce fost anunțată decizia Curții Constituționale, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, susținut de fugar Ilan Șor și-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.