SUA afirmă că noile colonii israeliene din Cisiordania sunt ‘incompatibile’ cu dreptul internațional

Publicat:

SUA afirmă că noile colonii israeliene din Cisiordania sunt ‘incompatibile’ cu dreptul internațional

Administrația Biden a declarat că extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată este incompatibilă cu dreptul internațional, semnalând o revenire la politica americană de lungă durată în această privință, care fusese inversată de administrația anterioară a lui Donald Trump, scrie Reuters.

Într-o conferință de presă susținută în timpul unei călătorii la Buenos Aires, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite sunt „dezamăgite” de anunțul Israelului privind planurile de construire de noi locuințe în Cisiordania ocupată, afirmând că acestea sunt contraproductive pentru obținerea unei păci durabile, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

„Sunt, de asemenea, incompatibile cu dreptul internațional. Administrația noastră menține o opoziție fermă față de extinderea coloniilor, iar în opinia noastră acest lucru nu face decât să slăbească, nu să întărească, securitatea Israelului”, a declarat Blinken.

În noiembrie 2019, secretarul de stat al lui Trump, Mike Pompeo, a anunțat că Washingtonul nu mai consideră că așezările Israelului pe terenurile din Cisiordania pe care le-a capturat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu sunt „incompatibile cu dreptul internațional”, o răsturnare a patru decenii de politică americană.

Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2020, administrația Trump a anunțat un plan de pace pentru conflictul israeliano-palestinian, care a fost îmbrățișat de Israel și respins de palestinieni, în parte pentru că a acordat Israelului cea mai mare parte din ceea ce a căutat în decenii de conflict, inclusiv aproape toate terenurile ocupate pe care a construit colonii.

Administrația președintelui Joe Biden s-a opus extinderii în continuare a coloniilor, spunând că este contraproductivă pentru o pace durabilă, dar vineri a fost prima dată când un oficial american a declarat că această practică este incompatibilă cu dreptul internațional.

Administrația a impus recent sancțiuni împotriva a patru bărbați israelieni acuzați că sunt implicați în violențe ale coloniștilor.

Cele mai multe țări consideră coloniile, care în multe zone separă comunitățile palestiniene unele de altele, drept o încălcare a dreptului internațional. Israelul revendică un drept biblic din naștere asupra acestui pământ.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Palestinienii și comunitatea internațională consideră că transferul civililor oricărei țări pe teritoriul ocupat este ilegal, în conformitate cu cea de-a patra Convenție de la Geneva din 1949 și cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

De la semnarea Acordurilor de la Oslo, la începutul anilor 1990, s-au înregistrat puține progrese în ceea ce privește obținerea statutului de stat palestinian. Printre obstacolele care o împiedică se numără extinderea coloniilor israeliene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează o vizită la Bucureşti

Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează o vizită la Bucureşti Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, efectuează miercuri şi joi o vizită...

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că...

Șoigu declară că Rusia a „spulberat mitul superiorităţii armelor occidentale” și că vrea să lovească depozitele cu arme din Ucraina

Șoigu declară că Rusia a „spulberat mitul superiorităţii armelor occidentale" și că vrea să lovească depozitele cu arme din Ucraina Rusia va intensifica loviturile asupra...

Statul își propune să atragă investiții de milioane în construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice

Statul își propune să atragă investiții de milioane în construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice Regulamentul pentru desfășurarea primelor licitații de instalare a centralelor electrice eoliene...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.