Susținerea Bruxellesului pentru R. Moldova este fără precedent

Publicat:

Susținerea Bruxellesului pentru R. Moldova este fără precedent

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, este încrezător că la mijlocul lunii decembrie, Consiliul European va decide deschiderea negocierilor cu R. Moldova.

Aflat la Chișinău pentru a participa la Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere, eurodeputatul român a apreciat realizările din ultimii doi ani, inclusiv în justiție, unul din domeniile-cheie și spune că susținerea Bruxelles-ului pentru R. Moldova este fără precedent, transmite Radiochisinau.md.


Citeşte şi: Viktor Orban, otrava Ucrainei în UE – Stiripesurse.md

În cadrul reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere se va discuta despre progresele înregistrate în contextul implementării recomandărilor Comisiei Europene iar agenda include discuții atât cu deputații din majoritatea parlamentară, cât și cu cei din opoziție.

Șeful delegației Parlamentului European, Siegfried Mureșan, a apreciat eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău inclusiv în reformarea justiției care întimpină rezistență din interiorul sistemului.

Susținerea Bruxellesului pentru R. Moldova este fără precedent

„Evident că procurori și judecători care au fost la cheremul oamenilor politici în trecut nu știu să fie independenți, blochează, obstrucționează. La fel a fost și în România dar întărirea justiție s-a întâmplat și se va întâmpla și în R. Moldova. România este dispusă să ajute cu tot ce poate. R. Moldova va trece exact prin procesul de transformare prin care a trecut România în ultimii 20 de ani. Deja la momentul de față, experți din România, diplomați, funcționari vin regulat la Chișinău, invita funcționari din R. Moldova la București, pentru a-i sprijini tehnic și pentru schimb de experiență, inclusiv în sistemul judecătoresc. Și la noi a fost un proces să întărim justiția, dar am reușit și sunt convins că vom reuși și în R. Moldova”, a menționat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan a mai spus că Uniunea Europeană ajută Chișinăul cu sprijin financiar, în timp ce Federația Rusă se opune independenței și europenizării R. Moldova.

Susținerea Bruxellesului pentru R. Moldova este fără precedent

„Am văzut clar, în ultimii doi ani, cine este dușmanul și cine este prieten. Când Federația Rusă șantaja Rep. Moldova, Uniunea Europeană a ajutat cu energie cu sprijin financiar pentru a se putea achiziționa gaz din alte surse. În timp ce Federația Rusă propune un model bazat pe trecut, pe dictatură pe forță, Uniunea Europeană crede în oameni liberi, puternici care să-și decidă singuri viitorul. Știm că Federația Rusă și-ar dori să rețină Rep. Moldova din parcursul european. A eșuat în ultimi ani și cred că va eșua și în viitor”, a mai menționat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE. Europeană este forumul parlamentar al Acordului de Asociere din care  fac parte membri numiți de Parlamentul de la Chișinău și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Pe parcursul vizitei la Chișinău, delegația Parlamentului European are planificate întrevederi cu președintele Maia Sandu, șeful Parlamentului, Igor Grosu și cu premierul Dorin Recean, dar și cu membri ai Guvernului printre care ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Macron le cere aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”

Macron le cere aliaţilor Ucrainei ''să nu fie laşi'' Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Praga, le-a cerut marţi aliaţilor Ucrainei să "nu...

Anca Dragu se ţine tare: BNM nu vrea să plătească prejudiciul în dosarul furtului miliardului

BNM nu vrea să plătească prejudiciul în dosarul furtului miliardului Banca Națională a Moldovei (BNM) nu dorește să răspundă material pentru acțiunile foștilor șefi, acuzați...

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat marţi că discuţia dintre patru...

Mai puține cazuri de gripă și COVID-19 la nivel național

Mai puține cazuri de gripă și COVID-19 la nivel național Se atestă o scădere continuă a numărului de cazuri de infecții respiratorii acute, la nivel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.