Tăbârță: Moscova va încerca să influențeze alegerile din anii următori pentru a deturna parcursul european al Moldovei

Publicat:

Tăbârță: Moscova va încerca să influențeze alegerile din anii următori pentru a deturna parcursul european al Moldovei

Președintele rus Vladimir Putin, cu ajutorul unor actori-hibrid, a încercat să destabilizeze situația și să dea jos guvernul de la Chișinău în toamna anului trecut și va continua aceste eforturi, etapizat prin intermediul alegerilor, consideră analistul Ion Tăbârță, invitat în cadrul unei emisiunii.

El a explicat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că acestea au fost dictate de contextul geopolitic, care este foarte important pentru R. Moldova, în perspectiva aderării la UE, potrivit radiochisinau.md.


Citeşte şi:  Maia Sandu a zburat în Turcia cu ‘low-cost’

Rusia a fost și rămâne o amenințare la adresa Rep. Moldova, consideră analistul Ion Tăbârță, potrivit căruia Moscova va încerca să influențeze alegerile prezidențiale și parlamentare din anii următori, pentru a deturna parcursul european al țării.

„Am avut alegeri locale unde într-o anumită măsură forțele pro-ruse s-au înaripat. Avem alegerile prezidențiale unde cei de la Moscova vor avea scopul ca anumiți candidați pro-ruși să acumuleze un scor mai mare în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025. Care în conformitate cu scenariile țesute de Moscova, cu strategii de la Kremlin ar trebui să fie acea ”lovitură de grație” aplicată parcursului european al Rep. Moldova”, a menționat acesta.

Amintim că politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva Chișinăului reprezintă una din principalele amenințări la adresa Republicii Moldova menționate în proiectul noii Strategii a Securității Naționale, prezentate de președinta Maia Sandu.

Tăbârță: Moscova va încerca să influențeze alegerile din anii următori pentru a deturna parcursul european al Moldovei

Reamintim că într-un articol apărut astăzi în publicația americană The Wall Street Journal, care titrează: „Rusia are planuri pentru Moldova”, jurnaliștii americani fac trimitere la o recentă declarație a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov care a amenințat Rep. Moldova, la conferința anuală a OSCE, că  e destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid dezlănțuit de Occident contra Moscovei.

În articolul publicat de Wall Street Journal, jurnaliști americani fac o analiză generală a relațiilor dintre Chișinău și Moscova și spun că „micuțul stat de lângă Ucraina e următorul în meniul Kremlinului”.

Rep. Moldova a restricționat zborurile către Federația Rusă și a impus sancțiuni băncilor rusești după invazia din Ucraina. Luna trecută Chișinăul  a impus sancțiuni suplimentare dintre cele aplicate de Uniunea Europeană – o decizie cu privire la care purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a promis că „nu va rămâne fără răspuns”. Astfel, Moscova a început de luni să restricționeze importul de fructe și legume din Rep. Moldova.

Tăbârță: Moscova va încerca să influențeze alegerile din anii următori pentru a deturna parcursul european al Moldovei

Citeşte şi: Fermierii sunt indignați: ‘Autoritățile recurg la mesaje false și manipulare’

Publicația americană mai notează că, pe măsură ce Chișinăul gravitează politic spre Vest, devine o țintă a agresiunii hibride a Rusiei. Putin șantajează energetic Rep. Moldova și speră că dificultățile economice ale micului stat ex-sovietic vor produce instabilitate politică și vor întoarce opinia publică împotriva guvernului pro-occidental.

În cazul în care Kremlinul va reuși să treacă cu tăvălugul peste Ucraina, ulterior va urmări să ațâțe instabilitatea și în alte părți ale fostei URSS, avertizează Wall Street Journal.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CPI a emis mandate de arestare împotriva a doi importanţi comandanţi ruşi pentru presupuse crime de război în Ucraina

CPI a emis mandate de arestare împotriva a doi importanţi comandanţi ruşi pentru presupuse crime de război în Ucraina Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis...

Numărul șomerilor moldoveni – în creștere continuă

Numărul șomerilor moldoveni - în creștere continuă Tot mai mulți moldoveni completează tabăra șomerilor, iar majoritatea celor afectați de șomaj locuiesc în zonele rurale ale...

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi R.Moldova

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi R.Moldova Comisia Europeană a propus marţi prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi...

Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută

Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută Cercetătorii de la University of California-San Diego spun că evitarea comportamentului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.