Un nou conflict este pe cale să înceapă: S-au încheiat negocierile de pace

Publicat:

Un nou conflict este pe cale să înceapă: S-au încheiat negocierile de pace

Gruparea columbiană de gherilă ELN a anunţat o îngheţare a negocierilor de pace şi o “criză deschisă” cu guvernul, denunţând “încălcări” ale regulilor convenite în discuţiile lansate în 2022, potrivit AFP

“Fără vina noastră, discuţiile dintre ELN (Armata de Eliberare Naţională) şi guvernul naţional intră într-o fază de îngheţ, până când guvernul este dispus să-şi respecte angajamentele”, a transmis gruparea guevaristă de gherilă într-un comunicat datat 19 februarie şi publicat marţi seara, conform Agerpres.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

ELN acuză autorităţile din Bogota că nu au respectat regulile convenite la începutul discuţiilor, care au loc în prezent în Cuba.

Gruparea de gherilă a criticat în special stabilirea unui dialog cu guvernatorul departamentului Narino (sud-vest), Luis Alfonso Escobar, în paralel cu discuţiile în derulare.

“Prin publicarea unui astfel de aranjament, deghizat într-un dialog regional, procesul intră într-o criză deschisă şi suntem obligaţi să solicităm consultări cu delegaţia noastră” de negociatori, a spus ELN în comunicatul său.

Au suspendat o ”grevă armată”

Luis Alfonso Escobar a declarat duminică presei că discuţiile din regiunea sa sunt programate să înceapă în prima săptămână a lunii martie. El a salutat această “teritorializare a păcii”.

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea guvernului columbian.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, ELN a oferit un angajament de bunăvoinţă prin suspendarea unei “greve armate” pe care o impunea în vestul Columbiei pentru a denunţa “complezenţa forţelor publice” cu grupurile paramilitare.

Această “grevă armată”, care a forţat mii de ţărani să rămână închişi în casele lor, a fost aspru criticată de negociatorul guvernului şi de Biserica Catolică, doi actori majori în negocierile de pace, ELN fiind acuzată că nu a respectat termenii armistiţiului, care era în vigoare din august.

Comisarul pentru pace însărcinat cu discuţiile pentru guvern a pus sub semnul întrebării disponibilitatea de dialog a ELN şi a Statului Major General Central (MCS), principala disidenţă a fostului grup de gherilă FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), care a semnat un acord istoric de pace în 2016.

Ales în 2022 ca primul preşedinte de stânga din istoria ţării, Gustavo Petro a început discuţiile cu principalele grupuri armate care operează în Columbia. Acest dialog se referă la ELN, dar şi la disidenţii FARC care resping acordul de pace, precum şi la grupurile paramilitare şi traficanţii de droguri.

Citește și : Air Moldova nu mai este operator aerian. AAC a revocat certificatul

Mai multe runde de negocieri au avut deja loc în Venezuela, Mexic şi Cuba, care acţionează ca garanţi cu guvernele Braziliei, Chile şi Norvegiei. La aceste ţări se adaugă Germania, Spania, Suedia şi Elveţia, care însoţesc discuţiile, precum şi un reprezentant al Secretarului General al ONU.

Prezentă în vest, pe coasta Pacificului şi în nord-estul de la frontiera cu Venezuela, ELN, al cărei număr este estimat la 5.800 de luptători, sfidează statul columbian încă de la înfiinţarea sa în 1964, în urma revoluţiei cubaneze.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că...

Șoigu declară că Rusia a „spulberat mitul superiorităţii armelor occidentale” și că vrea să lovească depozitele cu arme din Ucraina

Șoigu declară că Rusia a „spulberat mitul superiorităţii armelor occidentale" și că vrea să lovească depozitele cu arme din Ucraina Rusia va intensifica loviturile asupra...

Statul își propune să atragă investiții de milioane în construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice

Statul își propune să atragă investiții de milioane în construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice Regulamentul pentru desfășurarea primelor licitații de instalare a centralelor electrice eoliene...

China avertizează: Sprijinul militar al SUA pentru Taiwan nu face decât să crească ‘riscul de conflict’

China avertizează: Sprijinul militar al SUA pentru Taiwan nu face decât să crească 'riscul de conflict' China a avertizat miercuri că sprijinul militar al SUA...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.