Un ‘rechizitoriu’ online al unui youtuber german împotriva politicilor CDU strânge milioane de vizualizări

Publicat:

“Rechizitoriul” unui youtuber german împotriva politicii CDU (Uniunea Creştin-Democrată), partidul cancelarului Angela Merkel, a depăşit cinci milioane de vizualizări joi, cu trei zile înainte de alegerile europene, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Cei de la CDU mint, fac politici contrare avizului experţilor şi ne distrug viaţa şi viitorul”, afirmă Rezo, un tânăr de 26 de ani cu părul vopsit în albastru, în înregistrarea de 55 de minute difuzată sâmbătă şi intitulată “Distrugerea CDU” (Die Zerstorung der CDU).


Citește și : Lidera organizaţiei CHP din Istanbul, pusă sub acuzare pentru insultarea lui Erdogan

Rezo invocă între altele, exemplificând cu date statistice, politica guvernului în materie de mediu, în condiţiile în care Germania nu a reuşit deocamdată să-şi atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Influencerul cu 700.000 de abonaţi pe YouTube şi 120.000 pe Twitter reproşează de asemenea CDU că ia decizii în favoarea celor bogaţi şi îl acuză de “incompetenţă flagrantă” în legătură cu drepturile de autor sau problema drogurilor.

Rezo îi încurajează, în fine, pe internauţi să meargă la vot duminică, avertizându-i că “altfel pensionarii vă vor decide viitorul”.

Este o temă în vogă în rândul tineretului german, în condiţiile în care persoanele peste 60 de ani formează cea mai importantă categorie de alegători – 36% din total.

Clasa politică germană este frecvent acuzată că nu a investit în tehnologii considerate cruciale, începând cu adoptarea internetului de mare viteză.

Clivajul dintre generaţii a devenit şi mai vizibil odată cu creşterea popularităţii manifestaţiilor “Fridays for future”, la care în special tineri participă în fiecare vineri pentru a apăra politicile favorabile mediului, mobilizare denunţată în schimb de CDU, care i-a îndemnat pe elevi să rămână în şcoli.

Luată prin surprindere de criticile devenite virale ale lui Rezo chiar înaintea scrutinului care se anunţă unul dificil pentru partidele tradiţionale, Annegret Kramp Karrenbauer, lidera partidului şi presupusa succesoare a Angelei Merkel, a reacţionat ironic, evocând Biblia. “M-am întrebat de ce nu am fost traşi la răspundere şi pentru plăgile Egiptului”, a declarat ea miercuri, aflată în campanie la Kiel.

Citește și : Berlinul a confirmat că a trimis un consilier la Teheran, pe fondul ‘pericolului de escaladare a tensiunilor’ cu SUA

Joi, CDU a publicat o scrisoare deschisă neobişnuit de lungă – 11 pagini – în care îl acuză pe Rezo că urmăreşte doar să atragă vizualizări. “Moneda youtuberilor o reprezintă clickurile. Moneda unui partid popular cum este CDU o reprezintă încrederea”, subliniază CDU.

La rândul său, secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, care a denunţat iniţial criticile “false” din video, şi-a îndulcit tonul joi, chemându-l pe Rezo la o întâlnire la care să ia parte şi Philipp Amthor, deputat în vârstă de 26 de ani.

“Nu facem totul bine. Ai enunţat nişte critici punctuale care sunt justificate”, a admis Ziemiak, care are 33 de ani şi a fost lider al tineretului creştin-democrat, pe reţeaua Twitter. El a recunoscut, astfel, că mai sunt necesare progrese în ce priveşte “protecţia climei” sau reforma europeană a drepturilor de autor, în privinţa căreia CDU “nu a adoptat tonul potrivit”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, decorată la Berlin cu premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”. Ce va facce cu premiul

Maia Sandu, decorată la Berlin cu premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”. Ce va facce cu premiul Astăzi, la Leipzig, șefa statului a primit premiul...

Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, a discutat cu șefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova

Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, a discutat cu șefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova Agenda europeană a țării noastre și importanța unui efort consolidat...

S-a făcut anunțul oficial! Ce se întâmplă cu Balonul de Aur 2020, singurul din istorie neacordat nimănui

S-a făcut anunțul oficial! Ce se întâmplă cu Balonul de Aur 2020, singurul din istorie neacordat nimănui Robert Lewandowski (35 de ani) se poate considera...

Mihai Popșoi: Consiliul Europei este un formator de standarde pentru democrație

Mihai Popșoi: Consiliul Europei este un formator de standarde pentru democrație Consiliul Europei este un actor de neînlocuit și un formator de standarde pentru democrație,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.