Violenţe în Corsica după ce un militant separatist a fost agresat în arest – VIDEO

Publicat:

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a cerut luni ”revenirea la calm fără întârziere” în insula Corsica, unde în ultimele zile au avut loc incidente violente în urma unei agresiuni în închisoare asupra unui militant separatist, relatează AFP, potrivit agerpres.

Gérald Darmanin a anunţat într-un comunicat că se va deplasa miercuri şi joi în Corsica, pentru a deschide discuţii cu ”ansamblul aleşilor şi forţelor vii ale insulei”.


Citeşte şi: Coaliţia de stânga câştigă alegerile din Columbia – Black News

În urma agresiunii comise pe 2 martie în închisoare asupra separatistului Yvan Colonna, încarcerat pentru participarea la asasinarea prefectului corsican Claude Erignac în anul 1998, manifestaţii şi violenţe au avut loc pe insula mediteraneană, pe fondul semnelor de întrebare asupra circumstanţelor acelei agresiuni.

O manifestaţie desfăşurată duminică în oraşul Bastia s-a transformat într-o ”revoltă” soldată cu 67 de răniţi, dintre care 44 în rândul forţelor de ordine, a declarat procurorul din acest oraş.

Violenţe au avut loc în aceeaşi zi şi în faţa prefecturii (administraţia ce reprezintă statul francez) între forţele de ordine şi manifestanţii care purtau cagule, erau îmbrăcaţi în negru şi unii aveau chiar şi măşti de gaze. Manifestanţii, care purtau drapele corsicane, strigau sloganuri precum ”Stat francez asasin” sau ”Liberta, Liberta!”.

Condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea prefectului Claude Erignac, Yvan Colonna se află în comă după atacul comis asupra lui de către un deţinut condamnat pentru terorism.

Citeşte şi: Rusia, FORŢATĂ să plătească în ruble datoria externă – Black News

Guvernul de la Paris a ”auzit cererile aleşilor din Corsica asupra viitorului instituţional, economic, social sau cultural” al insulei, în special acelea ale lui Gilles Simeoni, preşedinte autonomist al consiliului executiv din Corsica şi fost avocat al lui Yvan Colonna, a mai declarat ministrul Gérald Darmanin. Ciclul de discuţii ”fără precedent” va urmări ”găsirea condiţiilor unei evoluţii a Corsicăi în cadrul Republicii, aşa cum prevede Constituţia” Franţei, a adăugat el, fără a oferi detalii.

Premierul francez Jean Castex a încercat vineri să calmeze situaţia anunţând ridicarea statutului de ”deţinut special semnalat” al lui Pierre Alessandri şi Alain Ferrandi, alţi doi membri ai ”comandoului Erignac”, aflaţi în detenţie în Franţa. Acel statut împiedica transferul lor către o închisoare corsicană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste...

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE În perioada 17-18 mai, Președinta Republicii Moldova, Maia...

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii Doi nerezidenți au încercat să introducă...

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară Unul dintre avantajele de a fi un nomad...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.