Zelenski: Rusia planifică să saboteze summitul de pace din Elveţia

Publicat:

Zelenski: Rusia planifică să saboteze summitul de pace din Elveţia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că are informaţii potrivit cărora Rusia plănuieşte să saboteze summitul de pace din Elveţia, preconizat pentru 15-16 iunie, făcând manevre pentru a împiedica orice efort de realizare a acestuia într-o perspectivă mai îndepărtată, relatează EFE.

“Dispunem de date concrete ale serviciilor de informaţii care ne permit să concluzionăm că Rusia nu numai că vrea să saboteze summitul de pace din Elveţia, dar are un plan concret pentru a face aceasta”, a scris Zelenski pe reţeaua de socializare X, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

“O parte a acestui plan este de a încerca să reducă numărul de ţări participante şi de a căuta modalităţi de a evita eforturile de pace pe termen lung”, a adăugat el.

Zelenski a făcut apel la contracararea acestor planuri ale Moscovei prin unirea aliaţilor pentru o pace durabilă.

“Cu toţii avem acelaşi interes de a forţa Rusia să respecte pacea şi dreptul internaţional”, a spus el.

Summitul pentru pace din Elveţia, care va avea loc la 15-16 iunie, “oferă o posibilitate reală pentru o pace justă şi de a restabili respectarea deplină a dreptului internaţional”, a adăugat şeful statului ucrainean.

În acelaşi timp, ministrul elveţian de externe, Ignazio Cassis, a declarat marţi că Rusia “trebuie să se alăture” pentru a face posibil un proces de pace în Ucraina, care, speră guvernul elveţian, va fi rezultatul unei conferinţe la nivel înalt pe care o organizează la mijlocul lunii iunie.

“Nu poate exista un proces de pace în Ucraina fără Rusia”, a declarat ministrul elveţian, citat de EFE.

Conferinţa de pace privind Ucraina a fost convocată de guvernul elveţian ca răspuns la cererea guvernului de la Kiev de a accelera convocarea acesteia, în pofida participării puţin probabile a Rusiei.

În absenţa Rusiei, conferinţa “nu are nicio garanţie de succes”, a spus Cassis, dar s-a preferat “să se facă un pas înainte şi să fie iniţiat un dialog”, întrucât nu există niciun alt proces de pace în desfăşurare pentru a se pune capăt războiului în Ucraina.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Ţările şi entităţile care pot influenţa părţile implicate în conflict vor fi invitate la reuniune, cu intenţia de a pune bazele unui plan comun şi concret care să permită aducerea Rusiei în procesul de pace.

În acest sens, Cassis a spus că dialogul cu India şi China şi cu ţările din Sudul Global “este foarte important” pentru a angaja Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oficial american: Interzicerea uraniului din Rusia ajută SUA să-şi construiască capacitatea de combustibil nuclear

Oficial american: Interzicerea uraniului din Rusia ajută SUA să-şi construiască capacitatea de combustibil nuclear Statele Unite se pregătesc din 2022 pentru posibilitatea ca preşedintele rus...

Guvernul israelian anunţă închiderea Al-Jazeera în statul evreu

Guvernul israelian anunţă închiderea Al-Jazeera în statul evreu Guvernul israelian a "decis în unanimitate" că postul qatarez Al-Jazeera va fi "închis în Israel", a anunţat...

Noaptea de Înviere, patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău. Care este starea acestora

Noaptea de Înviere, patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău. Care este starea acestora La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii,...

Netanyahu: Israelul nu va accepta un acord cu Hamas care cere încetarea războiului

Netanyahu: Israelul nu va accepta un acord cu Hamas care cere încetarea războiului După zvonurile care au circulat în weekend cu privire la presiuni internaţionale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.