Alegeri în R.Moldova. Bătălia cea mare va fi la Bălți

Publicat:

Alegeri în R.Moldova. Bătălia cea mare va fi la Bălți

Duminică, 19 noiembrie, în 273 de localități din R. Moldova se va desfășura turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor. Partidul Acțiune și Solidaritate concurează cu candidați în peste 150 de localități.

Bătălia cea mare, potrivit analiștilor, se va da pentru Primăria municipiului Bălți, unde candidează un reprezentant al formațiunii Partidul Nostru și un exponent al Partidului Socialiștilor, transmite radiochisinau.md.


Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, din cei 544 de candidați la funcția de primar, 488 sunt desemnați de partide politice, iar 56 sunt independenți.

Partidul Acțiune și Solidaritate va avea în turul doi de scrutin 152 de candidați, Partidul Socialiștilor – 74, iar Partidul Social Democrat European – 61.

Alegeri în R.Moldova. Bătălia cea mare va fi la Bălți

În 29 de localități, candidații PAS se vor confrunta cu cei ai PSDE, în 29 – cu oponenți socialiști, iar în 21 – cu reprezentanți ai Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, potrivit unei analize realizate de portalul specializat alegeri.md.

„Oricâte primării ar câștiga în turul doi socialiștii și alți reprezentanți ai opoziției, ei nu vor putea depăși numărul celor în care a ieșit învingător actualul partid proeuropean de guvernământ”, a declarat analistul Nicolae Negru.

Citeşte şi: Parolele care vă fac victime sigure! Ele pot fi sparte într-o secundă – Stiripesurse.md

 

„O bătălie mare se va da la Bălți. Acolo concurează Partidul Nostru al lui Renato Usatîi și Partidul Socialiștilor. În cazul de față, răul cel mai mare este Partidul Socialiștilor. În celelalte localități unde va avea loc turul doi alegerilor ar fi de dorit ca partidele proeuropene să sprijine candidații care pledează pentru integrarea europeană decât cele care sunt în favoarea sau nu condamnă războiul Rusiei în Ucraina”, a spus Negru.

 

Analistul politic a comentat și votul politic al alegătorilor în scrutinul din 5 noiembrie. El susține că preferința majorității celor care s-au prezentat la secțiile de votare a fost pentru formațiunile ce văd viitorul R. Moldova în Europa.

„Partidele care nu condamnă războiul și care se opun integrării europene a R. Moldova au obținut cel mult o treime din voturile alegătorilor. Acest mesaj proeuropean ar fi trebuit transmis cu mai multă convingere. Alegătorul a fost derutat de mulțimea de partide proeuropene care există la noi”, a declarat analistul.

Alegeri în R.Moldova. Bătălia cea mare va fi la Bălți

Potrivit unei analize efectuate de radiochisinau.md, PAS și alte partide proeuropene, precum PSDE, PLDM, Platforma DA și CUB, au luat împreună la alegerile din 5 noiembrie în consiliile raionale și municipale peste 498.000 de voturi sau circa 49%.

PSRM, PCRM, Partidul Renaștere și alte formațiuni care militează pentru relații mai strânse cu Rusia și Estul au un total de 276.000 de voturi, ceea ce reprezintă 27% din sufragii.

Mișcarea Alternativa Națională și partidele care nu s-au pronunțat deschis în favoarea vreunei opțiuni în detrimentul celeilalte, precum Partidul Nostru și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, au împreună circa 244.000 de voturi.

CITESTE SI

105 ani de la unirea Bucovinei cu România

105 ani de la unirea Bucovinei cu România Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanții Bucovinei au proclamat Unirea cu România, care îi datorează boierului Iancu Flondor...

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul,...

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, nu exclude că va renunța la mandatul său...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.